Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Επιλεκτική εργασία επιζητούν οι άνεργοι της Νάουσας!!! 200 θέσεις εποχικής απασχόλησης στα αζήτητα!


Σε αναζήτηση επιλεκτικής εργασίας φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι  επίσημα εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ της Νάουσας. Το γεγονός φυσικά δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία σε περιοχή με τεράστια ανεργία, που ξεπερνά το 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού, αφού και σε ανάλογη πρόσκληση των αγροτών της  Ημαθίας για απασχόληση Ελλήνων ανέργων σε γεωργικές εργασίες, η προσφορά ήταν μηδενική!! Σύμφωνα με έρευνά μας πριν από λίγες μέρες μεγάλη
μεταποιητική επιχείρηση οπωροκηπευτικών προϊόντων ( διαλογητήριο)  ζήτησε, μέσω του τοπικού υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, 200 ανειδίκευτους εργαζόμενους για να απασχοληθούν  εποχικά στην διαλογή των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με το ημερομίσθιο και το ένσημο που ορίζει η σχετική κλαδική σύμβαση εργασίας. Η τεράστια προσφορά εργασίας για , δεδομένα μιας πόλης του μεγέθους της Νάουσας, αναρτήθηκε στα γραφεία του υποκαταστήματος, ενώ οι υπάλληλοι ξεκίνησαν να παίρνουν και τηλέφωνα στους ανέργους, ώστε να καλύψουν σύντομα τη λίστα. Εκεί ήρθε φυσικά η…. ψυχρολουσία, αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ενημερώθηκαν πάνω από 600 άνεργοι, αλλά αυτοί που θέλησαν να  εργαστούν , ήταν ελάχιστοι!!! Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο μάλιστα και για απαιτήσεις… διπλασιασμού του  προσφερόμενου ημερομισθίου!! Φυσικά η άρνηση αποδοχής εργασίας εκ μέρους των ανέργων συνιστά λόγο  διακοπής εκ μέρους του ΟΑΕΔ της κάρτας ανεργίας, αλλά κατά κύριο λόγο φανερώνει την παθογένεια που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αναζητά επιλεκτική εργασία, με παχυλό μισθό και ελαφρές συνθήκες δουλειάς!!! Η έρευνα μας συνεχίστηκε και στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στη Βέροια. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη περίπτωση άρνησης εργασίας στην περιοχή της Βέροιας, ενώ σε κάθε περίπτωση μας τονίστηκε ότι  η άρνηση εργασίας μέσω των γραφείων του ΟΑΕΔ, συνιστά λόγο διακοπής της κάρτας ανεργίας και των  όποιων προνομίων αυτή έχει. Μεγάλο το θέμα που ανοίγει λοιπόν και φυσικά μεγάλο το θέμα που πρέπει να μπει στην ατζέντα των κομμάτων για τις επικείμενες εκλογές, ώστε πλέον να μην επιδοτείται η ανεργία, αλλά η  εργασία.


11 σχόλια:

  1. ε βέβαια!!!οι ναουσαίοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για να πάνε να δουλέψουν σε διαλογητήρια και σε χωράφια!!!!!το μεροκάματο σε τέτοιες δουλειές βγαίνει πολύ δύσκολα και με πολύ ιδρώτα!!!!δυστυχώς οι θέσεις των διευθυντών έχουν τελειώσει!!κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη με πηραν τηλεφωνο(και εχω δουλεψει παλαιοτερα στο συγκεκριμενο διαλογητηριο) και ξερω για το θεμα, το μεροκαματο ( ο θεος να το κανει) ειναι 22 ευρω για 9ωρη εργασια. Βεβαια στα χαρτια φαινεται 7ωρο αλλα τελικα δουλευουν 9ωρο.Επειτα δουλευουν καθε μερα, δηλαδη με σαββατοκυριακα μεσα με το ιδιο μεροκαματο.
    Βεβαια θα μου πειτε οτι για καποιον που ειναι ανεργος, και αυτα τα λεφτα ειναι μια βοηθεια, αλλα αυτα βλεπουν οι εργοδοτες και εκμεταλευονται τον κοσμο.
    Ισως αν δεν παει κανεις να αναγκαστει να ανεβασει λιγο το μεροκαματο, αν και δεν το πιστευω γιατι ο συγκεκριμενος εργοδοτης εκανε μειωση μισθων πολυ πριν να ψηφιστει ο νομος αυτος.
    Και μαλιστα θα πω καλα να παθει και να μην παει κανεις, γιατι περσυ που τα πραγματα ηταν καπως καλυτερα στο μεροκαματο, εδιωχνε τους εργατες για ψυλλου πηδημα, αναλογα με τα κεφια που ειχε καθε πρωι.
    Και μην τολμησει να αμφισβητησει κανεις αυτα που λεω γιατι τα εζησα απο κοντα κα τα ξερω καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οταν προκειτε για εκμεταλευση και να δουλευεις 15 ωρες για 20 ευρω συγνωμη αλλα ειμαστε υπερηφανοι ναουσαιοι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "ας με λεν κυρα πιπίνα κι ας πεθαίνω από την πείνα", μετά μας φταίει το μνημόνιο, η μέρκελ, οι νεφελίμ και οι μπαχομεχ. Ντροπή..αν σας φαίνεται μικρό το μεοκάματο καθίστε στην ουρα του οαεδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρθρογράφε πάνε εσύ για 20 ευρώ μεροκάματο αφού κόπτεσαι τόσο πολύ! Στα χωράφια δίνουν τους Αλβανούς 30 ευρώ!
    Διάβασα και τα προηγούμενα άρθρα σου για το πως οι νέοι δεν πάνε στα χωράφια και άλλα τέτοια όμορφα.

    Στα επόμενα άρθρα σου περιμένω πάλι να διαβάσω για το πως οι νέοι της Νάουσας δεν αποδέχτηκαν (!) να κάνουν καριέρα σαν σκλάβοι σε γαλέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο Συγκεκριμένος εργοδότης είναι πολύ κακός άνθρωπος και εκμεταλευεται την ανάγκη των φτωχών...τόσα δίνω (ψίχουλα) και αν θέλεις και οιυπεροωρίες απλήρωτες....
    προσφορά του εργαζόμενου ... στον φτωχό εξαγωγέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απλα ειναι τα πραγματα πανε να κανουν τους φτωχους φτωχοτερους και τους πλουσιους πλουσιοτερους.θελω να μου πει καποιος αν ξερει μηπως μειωθηκαν τα αγαθα που αγοραζουμε και δεν το εμαθα?αρα ο οποιοσδηποτε επιχηρηματιας πουλαει με τις ιδιες τιμες . το κοστος ομως εργασιας εχει πεσει κατακορυφα αυτο σημαινει περισοτερα κερδη αν δεν κανω λαθος . γιατι λοιπον να παω με 20 και 25 ευρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν γνωριζω τον συγκεκριμενο εργοδοτη αφου δεν ειμαι Ναουσαιος. Ουτε γνωριζω αν ισχυει το 7ωρο που γινεται 9ωρο στην πραγματικοτητα.
    Ξερω ομως, οτι οι υπολοιποι αριθμοι και συνθηκες ισχυουν στο ακεραιο και αυτο το επιβεβαιωσα με γνωστο μου που εχει και ο ιδιος κτηματα και προσφερει τα ιδια.
    Μου κανει εντυπωση το γεγονος οτι αριθμοι δεν αναφερονται στο αρθρο παρα μονο γενικοτητες οπως "κλαδικη συμβαση εργασιας" κλπ.,επισης εντυπωση μου κανει οτι ενω ενα αρθρο θα επρεπε να εξεταζει τα παντα (συνθηκες εργασιας, ημερομισθια, κοστος παραγωγου κ.α.), αντ' αυτου το μονο που κανει ειναι να στηλιτευει την σταση των νεων της περιοχης λες κ ολα τα πιο πανω ειναι καλως καμωμενα.
    Βλεπω ακομα μετα λυπης μου, οτι μερικοι ειναι φανατικοι της πιο κατω ισοτητας, ανεργος = σκλαβος και χρησιμοποιουν το αφαιρετικο επιχειρημα οτι αφου τα χρειαζεται ο ανεργος τα λεφτα πρεπει να κανει οτιδηποτε...οκ, την επομενη να κατεβασουν και το σωβρακο.
    Ισως να εχετε δικιο και οι νεοι να ειναι οντως καλομαθημενοι, ομως αυτο δεν αναιρει οτι τα μεροκαματα ειναι χαμηλα και οι συνθηκες δυσκολες. Και αν καποιος παραγωγος δεν βγαινει οικονομικα (λεμε τωρα), να κοιταχτει στον καθρεπτη με ειλικρινια, να δει ποσο καλο ή κακο εκανε στην τσεπη του η ΚΑΠ (Κοινη Αγροτικη Πολιτικη) και να δει εναλλακτικες καλλιεργιες. Υπαρχουν αρκετες οπου και τεχνογνωσια μπορει να βρει, και να αποροφηθει η παραγωγη του και να μην ανταγωνιζεται αμεσα φτηνοτερα προιοντα τριτων χωρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η φιλοσοφία του ΝΑουσαιου και ειδικά του νέου είναι προτιμώ να πεινασω παρά να δουλέψω.γεματες οι καφετέριες κάθε πρωι και κάθε μεσημέρι απο νεαρούς...για τραβατε στα κτήματα να βγάλετε κανα μεροκάματο γιατι οι συντάξεις του Λαναρα τελειώνουν και θα πέσει πείνα...ξυπνηστε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εσεις οι βολεμενοι που τρωτε χρονια απο το δημοσιο να στειλεται τις γυναικες τις κορες σας και τις μανουλες σας στον συγκεκριμενο εργοδοτη,οποιος δεν τον εζησε να μην γραφει παπαριες,ακομη και το ΕΚΝ κανει του μπεκι, γιατι αραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή