Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Οι εκδηλώσεις της Θρακικής Εστίας Βέροιας


ΕΤΗΣΙΕΣ   ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010  Ώρα 20:00  
Γήπεδο μπάσκετ  ΕΛΗΑΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010  Θεία Λειτουργία στον
Ιερό Ναό  Αγίων Αναργύρων 


  1. Χοροί Δυτικής Θράκης :  Από το παιδικό τμήμα της Θρακικής Εστίας Βεροίας

  1. Χοροί Ευβοίας :   Από Πολιτιστικό  Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΤΟ ΛΥΜΝΙ»

  1. Χοροί Λευκάδας: από τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο Καρυάς Λευκάδας " Ο Απόλλων

  1. Χοροί  Μικράς Ασίας και Καππαδοκίας : από τον πολιτιστικό σύλλογος «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ»

  1. Χοροί Πόντου : από τον Μορφωτικό Αθλητικό Σύλλογο  Βεροίας « Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ »

  1. 5. Χοροί Ρούμελης : Από τον Πολιτιστικό   Σύλλογο   Ελαιώνα Άμφισσας  «Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ»

  1. Χοροί Ζαγορίου : από Φιλολογικομορφωτικό Σύλλογο Φιλιππιάδας Πρέβεζας « Ο ΑΓΙΟΣ
  2. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ»

  1. 7. Χοροί Βόρειας Θράκης: από την ΘΡΑΚΙΚΗ  ΕΣΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

1.    ΑΛΤΑΤΣΙΔΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ         ΑΚΟΡΔΕΟΝ 
2.      ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ                 ΒΙΟΛΙ
3.      ΚΟΣΜΙΔΟΥ  ΤΑΣΟΥΛΑ                   ΚΡΟΥΣΤΑ
4.      ΝΤΑΒΛΙΑΚΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ              ΓΚΑΪΝΤΑ – ΚΑΒΑΛΙ
5.      ΧΑΣΟΥΡΑΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ                     ΟΥΤΙ
6.      ΨΑΘΑΣ  ΑΝΤΩΝΗΣ                          ΚΛΑΡΙΝΟ
7.      ΨΑΘΑΣ  ΒΑΓΓΕΛΗΣ                        ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ
8.      ΨΑΘΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                      ΚΡΟΥΣΤΑ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010   Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Θρακική  Εστία Βέροιας
1985  -  2010

25 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό

            Η αγάπη και το μεράκι των προσφύγων  πρώτης γενιάς από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, που ζούσαν με το όνειρο της επιστροφής- ένα όνειρο, που όσο ο καιρός περνούσε δεν γινότανε πραγματικότητα- οδήγησε τους Θρακιώτες της Βέροιας  στο να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα τους συγκέντρωνε και θα τους ενθάρρυνε, ώστε να διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της νοσταλγίας για τις αδικοχαμένες αλησμόνητες  πατρίδες.
Έτσι το 1985 ιδρύθηκε η «Θρακική Εστία Βέροιας» από το μεράκι κάποιων απογόνων Θρακών από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης. Στη συνέχεια έγιναν μέλη της Θρακικής Εστίας Θρακιώτες που κατάγονταν από την Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία) , αλλά και Θρακιώτες από τη Δυτική Θράκη.
Σκοπός της Θρακικής Εστίας ήταν και είναι η διατήρηση και διάδοση της θρακιώτικης παράδοσης, ηθών και εθίμων ,αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και λαϊκής μας κληρονομιάς.
Έχουν περάσει 25 χρόνια. Χρόνια προφοράς στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας, χρόνια δημιουργικότητας. Σήμερα  η Θρακική Εστία Βέροιας έχει το δικό της χώρο, στην οδό Κυριωτίσσης  3Α (από το 1999), έναν χώρο καλαίσθητα διαμορφωμένο και διακοσμημένο με παραδοσιακά αντικείμενα. Διαθέτει  ιματιοθήκη με 150 περίπου παραδοσιακές φορεσιές (ανδρικές , γυναικείες, παιδικές) και μια πλούσια βιβλιοθήκη. Έχει εκδώσει 2 βιβλία με αναμνήσεις Θρακιωτών από τις αλησμόνητες πατρίδες, ένα επιστημονικό σύγγραμμα για τη Θράκη και ένα για τις Βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας, σύνολο 4 βιβλία.
Διαθέτει 4 χορευτικά τμήματα, «παιδικό - εφήβων – ενηλίκων - εκπροσώπησης».
Βασικός σκοπός των χορευτικών τμημάτων είναι η διατήρηση, διάσωση και διάδοση όχι μόνο των θρακιώτικων χορών και της θρακιώτικης μουσικής, αλλά και όλης της Ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης μέσα από την αυθεντικότητα των χορών.
 Τα χορευτικά συγκροτήματα έχουν δώσει πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία).
Χοροδιδάσκαλος των τμημάτων είναι ο Σταύρος Λίτος.
            Το 1990 καθιερώθηκε ως προστάτης της Θρακικής Εστίας ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού μας και ορίστηκε να τον τιμούν  την ημέρα της γιορτής του, την 14η Σεπτεμβρίου.
Από τότε κάθε χρόνο οι Θρακιώτες της Βέροιας στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τελούν Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων και διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις. Tην δε Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τελούν Θεία Λειτουργία στο Γηροκομείο της Βέροιας και προσφέρουν το γεύμα της ημέρας.  
Οι Θρακιώτες πρέπει να αισθάνονται περήφανοι , γιατί η «Θρακική Εστία της Βέροιας» έκανε αισθητή την παρουσία τους στην πόλη μας , ώστε να γίνει γνωστός σ’ όλους ο πλούτος της θρακιώτικης παράδοσης και να γίνει αντιληπτό, ότι οι Θρακιώτες έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα, είναι άνθρωποι αισιόδοξοι, εργατικοί, τίμιοι και δημιουργικοί.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ



Η Θρακική Εστία Βεροίας ιδρύθηκε το 1985 από το μεράκι κάποιων απογόνων Θρακών, της Ανατολικής Θράκης, στην συνέχεια της Βόρειας Θράκης (Ανατολικής Ρωμυλίας), με την πάροδο του χρόνου έγιναν μέλη της  Θρακιώτες και από  την Δυτική Θράκη.
Ο σκοπός της Θρακικής Εστίας Βεροίας είναι η διατήρηση της Θρακιώτικης παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με απώτερη σκέψη την διάδοση τους στις νέες γενιές.
Στεγάζετε σε ιδιόκτητο χώρο. Διαθέτει  πλούσια βιβλιοθήκη.
Οι Θρακιώτικες φορεσιές της ιματιοθήκη της (ανδρικές - γυναικείες- παιδικές)  είναι περίπου 150 και αρκετά παραδοσιακά αντικείμενα.
Έχει εκδώσει 2 βιβλία, με αναμνήσεις Θρακιωτών από τις αλησμόνητες πατρίδες, ένα επιστημονικό σύγγραμμα για την Θράκη και ένα για τις Βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας, σύνολο 4 βιβλία.
Διαθέτει χορευτικά συγκροτήματα, «παιδικό - εφήβων – ενηλίκων και τμήμα εκπροσώπησης». Βασικός σκοπός των χορευτικών τμημάτων είναι η διατήρηση διάσωση και διάδοση όχι μόνο των Θρακικών χορών της Θρακιώτικης μουσικής αλλά και όλης της Ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης μέσα από την αυθεντικότητα των χορών.  
Τα χορευτικά της συγκροτήματα έχουν δώσει πολλές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ουγγαρία Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία και Ρουμανία).
Πρόεδρος : Βακάλης Στάθης
Χοροδιδάσκαλος : Λίτος  Σταύρος
Παιδικό  τμήμα
Χοροί Δυτικής Θράκης :

Xοροί Βόρειας Θράκης:
ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ -  ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ - ΓΙΑΡΙΣΤΑ -  ΤΡΟΪΡΩ – ΜΠΑΪΝΤΟΥΣΚΑ – ΖΙΓΚΛΟ – ΠΟΔΑΡΑΚΙ – ΝΤΟΥΣΚΟ ΤΣΕΣΤΟ - ΚΑΤΣΙΒΕΛΙΚΟ













ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
«ΤΟ ΛΙΜΝΗ»

Ο χορευτικός όμιλος «ΤΟ ΛΥΜΝΙ» δημιουργήθηκε το 2003, με σκοπό να διατηρήσει  και να κάνει γνωστά τα τραγούδια και τους χορούς της Λίμνης με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν ζωντανά για πολλά χρόνια ακόμη.
Έχει εμφανιστεί σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, δύο φορές στο θέατρο Δώρας Στράτου, ενώ έχει προβάλλει σε τρία μέρη τους χορούς της Λίμνης στην εκπομπή του Παναγιώτη Μυλωνά στην ΕΤ 1
Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας χορού, διοργανώνει κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου στην Λίμνη, συνάντηση συγκροτημάτων παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.
Έχει περίπου 100 χορευτές σε τμήματα παιδικά, εφήβων και ενηλίκων.
Στο σπίτι του Προέδρου από 1η Αυγούστου 2010, λειτουργεί διαρκής έκθεση Ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας που αποτελείτε από 89 παραδοσιακές αυθεντικές ενδυμασίας (σε σύνολο 250 που κατέχει) με όλα τους τα κοσμήματα.


Πρόεδρος :  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΠΕΡΡΗΣ  ΑΝΤΡΕΑΣ
Διδασκαλία χορών :  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΠΕΡΡΗΣ  ΑΝΤΡΕΑΣ
Χοροί Ευβοίας: 
ΒΙΤΑΝΑ  ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ, Ο ΚΥΡ ΒΟΡΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΙ Μ’ ΟΡΓΩΜΕΝΟ,  ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΡΟΔΑ ΜΑΖΕΥΕ, ΚΑΜΑΡΑΧΤΙ



Ο ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΥΑΣ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» 


Ο ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ "ΑΠΟΛΛΩΝ" εκπροσωπεί τον μικρότερο Δήμο του Νομού Λευκάδος -τον ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΑΣ- με πλούσια πολιτιστική δράση η οποία οφείλεται στην παρουσία και την συμβολή του ως άνω Ομίλου.
Οι καταβολές του εντοπίζονται στη δεκαετία του 1930. Τότε γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για πολιτιστική δράση. Οι έντονες πολιτιστικές ανησυχίες οδηγούν στην ιδέα ίδρυσης του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου το 1956, με σκοπό τη διατήρηση, διάδοση, και προβολή των παραδόσεων της Λευκάδας,
Η εξέλιξη του χορευτικού τμήματος ήταν εντυπωσιακή. Παιδία και νέοι ηλικίας 7 έως 45 χρονών πλαισιώνουν τα τμήματα χορού.
Έχει συμμετάσχει στα περισσότερα Φολκλορικά Φεστιβάλ της χώρας μας και σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε Αγρίνιο, Δαφνί, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά, Ξάνθη, Πρέβεζα, Σιάτιστα, Φιλιατρά και σε Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Βοσνία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Από το 1963 συμμετέχει ανελλιπώς στο Διεθνές Φεστιβάλ της Λευκάδας.
Πρόεδρος :
Χοροδιδάσκαλος: Σταύρακος  Ευθύμιος
Χοροί Λευκάδας:



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»


Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» με
Διακριτικό τίτλο «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ιδρύθηκε  με πρωτοβουλία πολιτών που κατά πλειοψηφία έχουν την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία Καππαδοκία  και την Ανατολική Θράκη .
Έδρα του συλλόγου είναι η πόλη της Αριδαίας και η πλειονότητα των μελών του συλλόγου κατοικούν στην επαρχία της Αλμωπίας του Νομού Πέλλας.
Στόχοι του συλλόγου είναι αφ ενός μεν η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των προσφύγων από την Μικρά Ασία, καππαδοκία , και την ευρύτερη περιοχή της Α. Θράκης , αφ ετέρου δε η ενεργός ανάμειξη στις σύγχρονες πολιτιστικές εξελίξεις. Προσεγγίζουμε με ενδιαφέρον , σεβασμό και αγάπη το παρελθόν επιδιώκοντας ένα αξιοπρεπές και ουσιαστικό παρόν αλλά και ένα καλύτερο μέλλον.
·        Ημερίδες ιστορικής μνήμης  για την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.
·        Ημερίδες ιστορικής μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή.
·        Επταήμερη έκθεση ζωγραφικής των έργων των σπουδαστών του εργαστηρίου ζωγραφικής του συλλόγου με παράλληλη εκδήλωση αφιερωμένη στο έργου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου  Ελ Γκρέκο.
·        Μικρασιατικές Βεγγέρες
·        Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με παραδοσιακά  κάλαντα από όλη την Ελλάδα με συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
·        Το χορευτικό μας Συγκρότημα έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ‘όπως στην Σλοβενία , Σμύρνη, ουσάν (Τουρκίας) , Πολωνία, Πράγα και σε πληθώρα φεστιβάλ στην Ελλάδα.
·        Στην ιματιοθήκη του Συλλόγου υπάρχουν φορεσιές από διάφορες περιοχές της Μ.Ασίας και Καππαδοκίας αυθεντικές 150  με 200 χρονών ( κειμήλια των προπάππων μας) τις οποίες τις φοράμε μόνο σε φεστιβάλ και όχι σε απλές παραστάσεις.
Πρόεδρος:  Αποστολοπούλου  Μέμα
Διδασκαλία  χορών: Αποστολοπούλου  Μέμα
Χοροί  Μικράς Ασίας και Καππαδοκίας :
ΚΟΥΤΑΛΙΑ,  ΣΟΥΡΟΥΝΤΝΙΝΑ, ΜΑΝΤΙΛΙΑ, ΣΥΡΤΟΜΠΑΛΟΣ, ΠΕΡΓΑΜΟΣ, ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ, ΒΑΡΥ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ,  ΚΟΝΙΑΛΙ



ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ
«Η ΚΑΛΙΘΕΑ»


Η Καλλιθέα είναι μια από τις συνοικίες της ιστορικής Βέροιας, που άρχισε να δημιουργείται σιγά-σιγά από τα μέσα της δεκαετίας του ’40, κυρίως από ανθρώπους ποντιακής καταγωγής αλλά και ντόπιους από τα χωριά των Πιερίων.
Την ονομασία της την οφείλει στην αμφιθεατρική θέση της.
Ο Μ.Α.Σ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» ιδρύθηκε το 1979 .
Μέσα στο διάβα του χρόνου η πορεία του Συλλόγου υπήρξε ανοδική, με προσφορά αξιόλογη σε έργα, δραστηριότητες, δημιουργία και παρεμβάσεις.
Έτσι σε συνεργασία με φορείς της πόλης, λειτούργησαν και λειτουργούν διάφορα τμήματα όπως Κοπτικής-Ραπτικής, Κεντήματος, Παιδικής Χορωδίας, Ζωγραφικής, Αρμονίου, Γυμναστικής, Η/Υ, μουσικών οργάνων (κιθάρα, τουμπερλέκι) κ.ά.
Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών κυρίως όμως ποντιακών είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Συλλόγου. Το χορευτικό ( παιδικό-εφηβικό- ενηλίκων) τμήμα έχει πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις του Δήμου, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ημαθίας, συλλόγων εντός και εκτός του Νομού όπως και σε αποστολές στο εξωτερικό (Χίος, Κρήτη, Ζάκυνθος, Καλαμάτα, Χαλκιδική, θεσσαλονίκη, Πτολεμαϊδα, Λάρισα, Νάξος, Κέρκυρα, Σέρρες, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Ναύπλιο, Λίμνες Αργολίδας, Αρκίτσα, Σπερχιάδα, Λαμία, Μεσσολλόγι, Ματαράγκα, Καλάβρυτα, Νόβισαντ Σερβίας, Καζανλίκ Βουλγαρίας, Βουδαπέστη, κ.λ.π), αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικά σχόλια, από τις τοπικές αρχές (έντυπο τύπο).
Ο Σύλλογος διοργανώνει διαλέξεις και ομιλίες με ενδιαφέροντα κοινωνικά θέματα.
Η εθελοντική αιμοδοσία των μελών του αποδεικνύει τη συμπαράσταση του Συλλόγου στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Έχει εκδώσει το βιβλίο της ιστορίας της συνοικίας της Καλλιθέας «ΚΑΛΛΙΘΕΑ. Η συνοικία της Βέροιας».
Ο Σύλλογος έχει καθιερώσει δύο κορυφαίες εκδηλώσεις, με την ονομασία «ΚΑΛΛΙΘΙΩΤΙΚΑ».
Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται στις 25 & 26 Ιουλίου προς τιμήν της Προστάτιδας της συνοικίας, Αγίας Παρασκευής. Από το 1983, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα .  
Συμμετέχουν σύλλογοι   εκτός Νομού καθώς επίσης και  από το εξωτερικό, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών, στον υπαίθριο αμφιθεατρικό χώρο εκδηλώσεων της συνοικίας.
 Μέσα στον Μάιο κάθε χρόνου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, όπως η γιορτή της μητέρας, εκδήλωση αναφοράς στην Ποντιακή Γενοκτονία, απογευματινά για φιλανθρωπικό σκοπό για συνανθρώπους της συνοικίας και όχι μόνο που έχουν ανάγκη, ποδηλατικός γύρος της Καλλιθέας, θεατρική ομάδα, εκπαιδευτικές εκδρομές για τα παιδιά του συλλόγου.  Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον «Λαϊκό Ανώμαλο Δρόμο Φάνη Τριανταφυλλίδη», με εντυπωσιακές συμμετοχές ατόμων κάθε ηλικίας.
Πρόεδρος :  Τοπαλίδης  Κώστας
Διδασκαλία Χορών :  
Τοπαλίδης  Κώστας
ΤΡΙΑ ΤΗ ΚΟΤΣΑΡΙ, ΚΟΤΣΑΡΙ, ΛΕΤΣΙ, ΛΕΤΣΙΝΑ, ΤΡΥΓΩΝΑ, ΠΙΤΣΑΚ ΚΟΙΝ (ΜΑΧΑΙΡΙΑ), ΤΙΚ ΔΙΠΛΟ-ΤΟΓΙΑΣ–ΤΡΟΜΑΧΤΟΝ–ΣΕΡΡΑ, ΤΗ ΜΑΝΤΗΛΙ, ΣΙΑΜΙΛ ΤΑΣ



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΛΑΙΩΝΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ «ΕΛΑΙΩΝΑΣ»
Ο πολιτιστικός Σύλλογος δραστηριοποιείται στον όμορφο Ελαιώνα Άμφισσας, στην Φωκίδας από το 1979. 
Δραστηριοποιείται πάνω σε θέματα πολιτιστικά, κοινωνικά και μορφωτικά.
Στον  Σύλλογο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, τρία τμήματα χορευτικών, έκδοση εφημερίδας ,ε την επωνυμία «ΤΟΠΟΛΙΑ», οργανώνει την γιορτή της ΕΛΙΑΣ, με ομιλίες γεωπόνων για την καλύτερη και πιο βελτιωμένη καλλιέργεια της ελιάς, ετήσιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με την συμμετοχή χορευτικών ομίλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδρομές, ρεβεγιόν, γλέντια, εκθέσεις και συμμετέχουμε σε χορευτικές παραστάσεις Συλλόγων στην Ελλάδα. 
Στόχος μας είναι να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο, να βγάλουμε το χωριό μας έξω από τα σύνορα του νομού μας και να κάνουμε τα ήθη και έθιμα μας γνψστά ανά την Ελλάδα.
Πρόεδρος:     Βλάχου  Μίνα
Διδασκαλία Χορών: Ελευθερίου  Λουκάς
Χοροί  Ρούμελης:
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ, ΣΥΡΤΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ, ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΣ, ΒΑΤΟΥΣ ΚΙ’ ΑΓΚΑΘΙΑ, ΤΣΑΜΙΚΟ,
ΛΙΒΑΝΑΤΕΪΚΟ





ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
+-

Ο  Φιλολογικομορφωτικός σύλλογος « ΑΓΙΟΣ  ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ » Φιλιππιάδας Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1982.
Κύριος σκοπός της ίδρυσης του  ήταν και είναι η διατήρηση και προώθηση της παράδοσης της περιοχής μας και όχι μόνο. Όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια,  τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.
Ο Σύλλογός μας έχει συμμετάσχει σε κορυφαίες εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχει ταξιδεύσει στο εξωτερικό και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και επαίνους.
Οι φορεσιές του Συλλόγου μας είναι παραδοσιακά φτιαγμένες από ράφτες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας. Στο βεστιάριο του Συλλόγου μας υπάρχουν φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας .
Οι χοροί που διδάσκονται στον Σύλλογο μας αγγίζουν όλες τις περιοχές της πατρίδας μας. Σήμερα ο Σύλλογος διατηρεί πέντε χορευτικές ομάδες. Τα τελευταία 5 χρόνια διοργανώνει φεστιβάλ χορών με την ονομασία « ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». 
Πρόεδρος : Καλαντζή Ιφιγένεια
Διδασκαλία Χορών : Ζήσης  Χρήστος
Χοροί Ζαγορίου:
ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΙΚΟ, ΚΑΠΕΣΟΒΟ, ΓΚΕΚΑΣ,  ΔΟΝΤΙΑ ΠΥΚΝΑ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΩΓΩΝΙ (Σουΐτα)
ΦΕΖΟΔΕΡΒΕΝΑΓΑΣ, ΒΑΣΙΛΑΧΡΟΝΤΙΣΣΑ, ΜΠΑΖΑΡΚΑΝΑ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ,  ΤΣΙΤΖΕΡΑΣ,  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,  ΣΕΛΦΩ (Σουΐτα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου