Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Μια σοβαρή θεώρηση της πανδημίας από τον Πέτρο Σπυρόπουλο

Ο νεφρολόγος Πέτρος Σπυρόπουλος, αποτελεί παράδειγμα ικανού επιστήμονα, αλλά και αξιόλογου ανθρώπου, προς μίμηση. Εκτιμούμε ότι η τοποθέτηση του για τα όσα συμβαίνουν, εν μέσω πανδημίας, είναι απολύτως λογικά. Σας τα παραθέτουμε λοιπόν, με την ευχή να εισακουστεί ο κ. Σπυρόπουλος, που μάλλον παίζει σε
επίπεδο...NBA, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία μας, με τους αδελφούς Αντετοκούμπο!

"Η επιστημονική εξέλιξη σε λοιμωξιολογικό επίπεδο είναι, ότι προέκυψε ο κοροναϊός από τον κορονοϊό. Λες κι αν αποκαλέσεις το μάστορα το Γιώργο, μαστρο-Γιώργο, θα είναι λιγότερο ή περισσότερο εξειδικευμένος ή ακόμα και διαφορετικός !
Γεγονός είναι, πως οφείλουμε να αναθεωρήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε έννοιες, όπως πυρετός, επίπτωση, επιπολασμός, ιικό φορτίο και πολλά άλλα, όπως προστάζουν δημοσιογράφοι, απόφοιτοι Ι.Ι.Ε.Κ., παραμερίζοντας εξειδικευμένους επιστήμονες !
Να γεμίζουμε τα θέατρα, όχι όμως τα γήπεδα. Να πηγαίνουμε σε συγκεντρώσεις, όχι όμως στα πανηγύρια! Να ανεβαίνουμε σε ΜΜΜ , τα τακτικά ιατρεία και τα χειρουργεία να τα αναβάλουμε ! Να μην ξεχνάμε να επικοινωνούμε με το γιατρό μας κι αυτός με μας, να μην ειδωθούμε σε περίπτωση πυρετού, μιας κι η τηλεϊατρική είναι η ενδεδειγμένη εντέλει μέθοδος ! Να φοράμε μάσκες οπουδήποτε, οποτεδήποτε, ποικιλοτρόπως κι όπως...
Φυσικά κι είναι ο ιός , που ενδημεί ή αλλού πανδημεί, αλλά προς Θεού ας μην ξεχάσουμε όλες τις υπόλοιπες νόσους ! Η συστηματική φλεγμονή, που υφίσταται σε διαβητικούς, στεφανιαίους, νεφροπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, παχύσαρκους κ.α. τόσους ανθρώπους αποτελεί μάστιγα της υφηλίου! Η παγκόσμια βιομηχανία όμως τρέφεται από την παχυσαρκία και τις επιπτώσεις της (διαβήτης, στεφανιαία νόσος, νεοπλασματική νόσος, περιοσμρισμός κοινωνικών δραστηριοτήτων, κατάθλιψη, κ.λ.π.).
Εν κατακλείδι, τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν άμεσα η έμμεσα από τον κορονα(ο)ϊό, τόσο από την προσπάθεια αντιμετώπισής του, όσο και από τις ψυχοκοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του, όσο κι από την πλημμελή ή/και καθόλου αντιμετώπιση άλλων νοσογόνων καταστάσεων( ειδικά στην εποχή της καραντίνας) σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο επίπεδο είναι ποικίλα κι ενδεχομένως δυσεπίλυτα. Ο Covid-19, -20... etc. ήρθε για να μείνει, το μείζον πρόβλημα όμως, η παγίδα, η διαστροφή είναι να κοιτάμε το δάχτυλο εκείνου, που μας δείχνει το φεγγάρι. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά επιστημονική ενάντια στην οποιαδήποτε πολιτική "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου