Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Η Τοπική αυτοδιοίκηση, η απλή αναλογική και οι… συμφωνίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι!

Πραγματικά είναι αδιανόητη η «σπουδή» της κυβέρνησης να φέρει με συνοπτικές διαδικασίες προς ψήφιση στην Βουλή, ένα σχέδιο νόμου που θα αφορά την θέσπιση απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές για τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού θα γίνουν, έτσι κι αλλιώς, μετά τις  βουλευτικές εκλογές, που έχουν απώτατο όριο διεξαγωγής τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ ο
αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα επαναφέρει τον σημερινό τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Επειδή η απλή αναλογική δεν είναι άγνωστη στην χώρα μας, έστω και αν οι Έλληνες δεν γνωρίζουν ιστορία, αλλά τους… «ήρωες» των reality, καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε ότι η απλή αναλογική εφαρμόστηκε  στις 31 Μαρτίου του 1946 στην χώρα μας, σηματοδοτώντας και την έναρξη του ελληνικού εμφυλίου με την επίθεση του ΚΚΕ στον σταθμό χωροφυλακής στο Λιτόχωρο. Οι κυβερνήσεις που εξελέγησαν την επόμενη περίοδο ήταν τόσο αδύναμες, που άλλαζαν σαν τα… πουκάμισα! Είναι δυνατόν λοιπόν ο κ. Σκουρλέτης να επιμένει σε μια ανίσχυρη διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να δημιουργήσει τα δικά του «κομματικά κάστρα»;  Ενδιαφέρουσες είναι οι θέσεις των φιλοξενούμενων στις ΑΝΑ…κρίσεις, της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, τις οποίες και παραθέτουμε, μαζί με την δήλωση του δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη, για τον Σκουρλέτη, που είναι ιδιαιτέρως εύστοχη.

«Να ακούς τον Σκουρλέτη να μιλάει για μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!»: Νίκος Κουτσογιάννης.

«Ακούγεται ως ευχάριστο αίτημα στα αυτιά των αριστερών. Τα προβλήματα όμως που υπάρχουν σήμερα με την ενισχυμένη αναλογική θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. ‘Ένας δήμαρχος έχει πρόβλημα να περάσει ακόμη και τα πιο σημαντικά θέματα. Τι θα γίνει με την απλή αναλογική; Θα αρχίσουν συμφωνίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι, με παρατάξεις και άτομα; Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ έχουν δύναμη και πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση. Ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλίου, η χώρα μας χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, πλήρους τετραετούς θητείας»: Κώστας Καραπαναγιωτίδης

«Μπορεί να υπάρξει ένα πιο αναλογικό σύστημα από το 60% ,που λαμβάνει ο πλειοψηφών συνδυασμός του δεύτερου γύρου. Ίσως κοντά στο 50%, ώστε να υπάρξει αναγκαιότητα για συνεργασίες, χωρίς όμως  ακρότητες, αφού η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη αντίστοιχο προφίλ ευρωπαϊκών χωρών»:Κώστας Βοργιαζίδης.

«Η απλή αναλογική αν εφαρμοστεί άμεσα θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον δυο θητειών, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες, όπως έγινε και στην Κύπρο»: Χρήστος Κούτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου