Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Δήμος Νάουσας. Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων!

Το νέο κανονισμό καθαριότητας καλείται να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 6η Δεκεμβρίου. Ο κανονισμός έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας και περιβάλλοντος του δήμου και περιλαμβάνει τσουχτερά πρόστιμα για τους
παραβάτες!
Στη μη συμμόρφωση των πολιτών για την συσκευασία των οικιακών τους απορριμμάτων σε  κλειστές, πλαστικές αδιαφανείς μεγάλες κατάλληλες σακούλες και όχι σε σακούλες…σούπερ μάρκετ και την τοποθέτηση τους στους κάδους απορριμμάτων μηχανικής αποκομιδής ή συμπίεσης, μια ώρα πριν την διέλευση του απορριμματοφόρου, το πρόστιμο ανέρχεται σε 50 ευρώ. Επίσης όπου δεν υπάρχουν κάδοι στο κέντρο της πόλης, οι σακούλες μπορούν να εναποτίθενται στους χώρους που υποδεικνύει η υπηρεσία δημοτικής καθαριότητας, μετά το νυχτερινό κλείσιμο της αγοράς, με πρόστιμο μη συμμόρφωσης τα 80 ευρώ! Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση απορριμμάτων οικειακής χρήσης σε μικρούς κάδους που υπάρχουν σε όλα τα σημεία της πόλης για μικροαπορρίμματα, με πρόστιμο και εδώ τα 80 ευρώ. Για όσους δε μετακινούν παράνομα τους κάδους μηχανικής εναπόθεσης (σ.σ έχει γίνει …σπορ μετά την έλευση των νέων κάδων στη Νάουσα, με την λογική φύγε κάδε από την…πόρτα μου) ή τους καταστρέφουν το πρόστιμο φτάνει τα 300 ευρώ. Ε Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, super market κτλ., που παράγουν μεγάλο όγκο στερεών αποβλήτων, των οποίων είναι δυνατή η συμπίεση. Οι υπεύθυνοι τους πρέπει να έχουν ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους, συμπιέζοντας τα και να μην υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο όγκο. Εδώ το πρόστιμο αγγίζει τα 100 ευρώ, διπλασιαζόμενο σε περίπτωση υποτροπής ή μεγάλου όγκου.

Ογκώδη αντικείμενα

Τα απορρίμματα αυτά δεν ανήκουν στην κατηγορία των «οικιακών» απορριμμάτων. Παραλαμβάνονται από το Δήμο, μόνον εφ’ όσον διαθέτει τα μέσα και έχει τη δυνατότητα αποκομιδής ογκωδών Δημοτικών (αστικών) απορριμμάτων, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπευθύνων με την Υπηρεσία Καθαριότητας. Στην περίπτωση που ο Δήμος έχει την δυνατότητα, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να καταβάλλουν υπέρ του Δήμου το προβλεπόμενο τέλος αποκομιδής ανά ογκώδες αντικείμενο, ανάλογα με το είδος του και να έχουν συμπιέσει τον όγκο τους. Το πρόστιμο στη μη συμμόρφωση με τον κανονισμό ανέρχεται από 200 έως 800 ευρώ.


Κάδοι ανακύκλωσης

Τέλος στο καθεστώς αναρχίας με την εναπόθεση χαρτοκιβωτιών, χωρίς να έχουν συμπιεστεί, ανάμεικτα με… αποτσίγαρα, δίνει ο νέος κανονισμός, προβλέποντας ότι οι επαγγελματίες της αγοράς μπορούν να τα τοποθετηθούν συσκευασμένα μετά το μεσημεριανό κλείσιμο της αγοράς. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν στα 200.
Ευχή όλων των ενεργών πολιτών ο κανονισμός καθαριότητας, που είναι πλήρης, να τηρηθεί με ευλάβεια και με  «καρότο» ή και με «μαστίγιο» όχι μόνο στον δήμο Νάουσας, αλλά σε όλες τις πόλεις της Ημαθίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου