Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η τοποθέτηση του Γιώργου Ουρσουζίδη για το σχέδιο νόμου περί της δημόσιας υγείας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, τι δουλειά έχει ένας μηχανικός να ασχολείται με θέματα υγείας; Όμως και ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς ήταν μηχανικός.
   Μελέτησα το νομοσχέδιο και εστίασα σε κάποια σημεία τα οποία κρίνω σκόπιμο να αναφέρω σήμερα. Πρώτα απ’ όλα θα αναφέρω
τον στόχο. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας, που αποτελεί κατά την άποψή  μου  την ωφέλιμη, την έξυπνη επιλογή για την κοινωνία.
Είναι εκείνο ακριβώς το μίγμα που πρέπει να προκύψει σε συνδυασμό με τον τομέα ιδιωτικής υγείας, ο οποίος  θα καλύψει τα  κενά όπου το δημόσιο σύστημα ενδεχομένως κρίνεται πιο δαπανηρό.
Τρίτον, την πρόληψη που κατοχυρώνει ακριβώς την άμεση πρόσβαση στον τομέα της υγείας το υπόψη νομοσχέδιο.
Όλα τα παραπάνω εδράζονται στη διάταξη του αρθ. 21 του Συντάγματος, που ιδρύει ευθέως -αυτό χαρακτηριστικά αναφέρει- την υποχρέωση του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία υγείας των πολιτών, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα την έκφραση της αρχής του κοινωνικού κράτους δικαίου, που θέλουμε όλοι στην πατρίδα μας και το Σύνταγμα της Ελλάδας… «κρύπτει νουν αληθείας.»
Το νομοσχέδιο κινείται στο πνεύμα ενός ΕΣΥ,  όπως παλαιότερα στοχάστηκε ο Σπυρίδων Δοξιάδης ως Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά η απόπειρά του παρεμποδίστηκε από τους ίδιους ακριβώς κύκλους που και σήμερα εχθρεύονται την προσπάθειά μας. Όμως, τότε βρήκε ανθρώπους ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα που δεν τον αφήσανε να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Αμέσως μετά υλοποίησε αυτό το όραμα ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα της δημόσιας υγείας, που ήταν και παραμένει ζητούμενο στην πατρίδα μας.
Περαιτέρω γίνεται καθορισμός του οικογενειακού ιατρού και ορίζεται ο ενδεδειγμένος πληθυσμός ευθύνης ανά ιατρό τόσο για ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Προβλέπεται η σύναψη σύμβασης με ιδιώτες, όπως οι ιατρικοί σύλλογοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ή και με ιδιωτικά πολυϊατρεία με σκοπό την παροχή της ιατρικής περίθαλψης. ΄Αρα, δεν αποκλείεται ο ιδιωτικός τομέας να συνεχίσει τη δράση του , όπου μπορεί να προσφέρει.
Όλα τα παραπάνω και όσα ακόμα προβλέπονται από το νομοσχέδιο αποτυπώνονται στατιστικά, ώστε να γίνεται ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων πάντα με σεβασμό στο μόχθο των φορολογούμενων πολιτών.
Εκεί όμως, που καινοτομεί το υπόψη νομοσχέδιο είναι η θέσπιση για πρώτη φορά στην πατρίδα μας της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, δηλαδή στους γιατρούς πρώτης γραμμής των επειγόντων περιστατικών.
΄Ολοι γνωρίζουμε πως η έγκαιρη και ορθή διάγνωση σώζει ζωές και αποτελεί προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση του υπόλοιπου δυναμικού των μονάδων υγείας, συνεπώς και  για την ορθολογική αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων που δυστυχώς έχουμε στη διάθεσή μας.
Και μια και αναφερόμαστε στα επείγοντα περιστατικά, κύριε Υπουργέ, πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πατρίδα μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είχαμε είκοσι δύο χιλιάδες τριακόσιους πενήντα επτά νεκρούς, τριάντα δύο χιλιάδες πεντακόσιους πενήντα πέντε βαριά τραυματίες και ανάπηρους και διακόσιες εβδομήντα επτά χιλιάδες εννιακόσιους εξήντα επτά ελαφρά τραυματίες.
Αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, πέρα από την ανθρώπινη οδύνη που νοιώθει κανείς από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αν τα κάνουμε δαπάνη, αφορά σε μία δαπάνη της τάξεως των 81.140.700.000 ευρώ. Το 40% από αυτά αφορά στον τομέα τον δικό σας.
Κατά συνέπεια, η έννοια της πρόληψης, όπως προανέφερα με τις προηγούμενες διατάξεις του νομοσχέδιου, είναι όχι μόνο η έξυπνη και η ορθή επιλογή αλλά και η απαραίτητη επιλογή.
Ένας ιδιώτης μηχανικός μελετητής τι θα έκανε; Θα έπαιρνε αυτά τα στοιχεία, θα πήγανε στον Υπουργό και θα του έλεγε  «Υπουργέ μου, έχουμε αυτούς τους ανθρώπους και θα πρέπει να χτίσουμε ένα καινούριο νοσοκομείο ». Αν ο Υπουργός ήταν «λαμόγιο»-να το πω έτσι-θα έλεγε : «Ναι, βεβαίως! Να κάνουμε και δεύτερο και τρίτο νοσοκομείο». Αν ήταν, όμως, έντιμος και ηθικός, θα τον πετούσε έξω με τις κλωστές. Γιατί ακριβώς στην πρόληψη έγκειται και η εξοικονόμηση των πόρων. Δε γίνεται διαφορετικά.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Κρήτη, έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα, με τα τροχαία ατυχήματα. Προχθές ήμουν εκεί, τα συζητήσαμε και θα πρέπει να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι δε με αφορά το πώς. Ούτε ιδεοληπτικός είμαι ούτε θα γίνω ποτέ.
Όμως, με ενδιαφέρει το να έχουν οι ΄Ελληνες πολίτες πρόσβαση σε ένα στοιχειώδες σύστημα παροχής υγείας που να τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια. Αν μπορούσατε εσείς -της Αντιπολίτευσης- να το κάνατε, θα τα είχατε κάνει.
Δεν τα καταφέρατε, απαξιώσατε το σύστημα, το δυσφημήσατε μ ε τα «παπαγαλάκια» των γνωστών καναλιών, τα ξεπουλήσατε, ξεπουλήσατε μια δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής και έρχεστε σήμερα ξανά να έχετε το θράσος να  ξανασώσετε αυτήν την πατρίδα.
Οι ΄Ελληνες αηδιασμένοι γύρισαν αλλού το πρόσωπο, σε έναν νέο άνθρωπο, που όλοι μαζί το στηρίζουμε, μαζί με τους αρμόδιους  Υπουργούς που έχουμε, που εσείς ποτέ δε θα νιώσετε αυτήν την τιμή που εγώ σήμερα υπηρετώ.
Συνεχίζετε, λοιπόν, σε έναν δρόμο, τον οποίο ο Ελληνικός λαός έχει καταδικάσει.
Εμείς είμαστε καταδικασμένοι να φέρουμε σε πέρας αυτήν τη δύσκολη μάχη και θα τα καταφέρουμε.

                                                                                           
                                                                                                   Αθήνα 4/8/2017
                                                                                             Γιώργος Ουρσουζίδης
                                                                                 Βουλευτής Ν. Ημαθίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου