Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Μια ιστορική αποτύπωση από την μεγάλη δωρεά του Γρηγόρη Τρόμπακα στον δήμο Νάουσας

Μια ιστορική αποτύπωση από το αρχείο μας, δίνει εκ νέου αφορμή αναζήτησης προσώπων και στιγμών. Απευθύνθηκα στον αγαπητό μου δάσκαλο Μανώλη Βαλσαμίδη. "Με κάθε επιφύλαξη θα πω ότι  πω ότι οι δύο καθήμενοι είναι ο Τάσος ο
Τσίτσης και δεξιά ο Γρηγόρης Τρόμπακας. ο πρώτος αριστερά είναι πιθανό να είναι ο Ζάχος που γινόταν Μπούλα. Στη μέση όρθιος είναι πράγματι ο Αλέκος ο Χωνός και μροστά του όρθιος πιθανόν ο γιατρός ο Θωμαιδης. Η φωτογραφία είναι πιθανώς βγαλμένη με την ευκαιρία της αγοράς του δάσους Κανέλη που ως δάσος Τρόμπακα δωρήθηκε στον Δήμο Νάουσας.", Καταθέτουμε την γνώση του κ.Βαλσαμίδη, προτρέποντας την δημοτική αρχή να τιμήσει τους ευεργέτες του δήμου μας, που προσέφεραν τεράστιο έργο. Μια απορία. Αν θυμάμαι καλά υπήρχε κάποτε η προτομή του Ζαφείρη Τρόμπακα μπροστά από το διοικητήριο της Νάουσας, η οποία ονομαζόταν τότε πλατεία Τρόμπακα. Γιατί και πώς άλλαξε ονομασία, προφανώς πρέπει να ανατρέξουμε στα μεταπολιτευτικά "προοδευτικά" χρόνια, όταν και εξαφανίστηκε η ορειχάλκινη προτομή του Ταγματάρχη Αθανασιάδη, η οποία δεν βρίσκεται σε κανέναν αποθηκευτικό χώρο του δήμου!

1 σχόλιο:

  1. Η προτομή Αθανασιάδη είχε μεταφερθεί, όταν αφαιρέθηκε την δεκαετία του '80, στα μνήματα.΄Ηταν πεταμένη κυριολεκτικά πίσω από ένα μικρό κτίριο. Είχαν γίνει ασφαλιστικά μέτρα και θυμάμαι ότι ο γιος του Ταγματάρχη είχε δικαιωθεί για την επανατοποθέτηση της προτομής. Δεν θυμάμαι όμως αν έλεγε η απόφαση να τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο ή στα μνήματα. Ο γιος του προφανώς έχει την απόφαση. Το πιθανότερο είναι να βρίσκεται η προτομή κάπου στα μνήματα ή στις αποθήκες του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή