Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανάμεσα σε πλήθος κόσμου έλαβε χώρα η Mουσικοποιητική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας

Την Κυριακή το βράδυ στις 14 Μαΐου 2017 μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και ανάμεσα σε πλήθος κόσμου έλαβε χώρα η Mουσικοποιητική εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας προς τιμή των 353.000 αθώων νεκρών της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας δια στόματι του εκπροσώπου του, αρχιερατικού επιτρόπου πατέρα Κωνσταντίνου. Ακολούθησε  η ομιλία του Δρ. Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ  κ. Κυριάκου Χατζηκυριακίδη «Η Τουρκία ενάντια στους Χριστιανούς» η οποία ήταν καθηλωτική. Τη σκυτάλη πήρε o δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος
Γεωργιάδης ο οποίος ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης «Πάθη Ποντίων και Αναστάσιμο Φως » ακολούθησαν στάσιμα, ωδές, θρήνοι, πανηγυρικοί , λόγοι Αναστάσεως και Εξόδου σε μια αλληλουχία, Έμμετρου Ιάμβου μέσα από εικόνες και αλήθειες για το διαπραχθέν κατά της ανθρωπότητας έγκλημα.  Μια πλειάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, ο Τάκης Βαμβακίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Χρήστος Ακριτίδης, ο Φάνης Κουρουκλίδης, ο Δημήτρης Ακριτίδης, ο Λεωνίδας Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Μιτρούλης που απογείωσαν συναισθητικά με τις ερμηνείες τους το πολυπληθές κοινό και το ταξίδεψαν με τα «μάτια της ψυχής» στα Άγια χώματα του Πόντο. Μικροί και μεγάλοι με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων αγωνιστών του Πόντου, που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, την Πίστη, την Οικογένεια, την Ελευθερία. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τον χορό Σέρα που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης διαπερνώντας τις ψυχές όλων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε στον κόσμο παραδοσιακός ποντιακός τανωμένος σορβάς και κόκκινο κρασί στη Μνήμη των Θυμάτων της θηριωδίας.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως  πατέρας Κωνσταντίνος , ο πατέρας Γκέσιος Χρήστος, ο πατέρας Τσουφλίδης Βασίλειος , ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος , ο πρώην βουλευτής κ. Φωτιάδης Ηλίας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Ημαθίας & Πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ κ. Τεληγιαννίδης Θεόφιλος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας κ.Παρθενόπουλος Ιωάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα.Πασχούλα Χρύσα, κ.Τζουβάρας Βασίλειος, κα.Τσαγγαλίδου Νόπη, κ.Γαιτανίδης Θεόδωρος, κα.Αραμπατζή Στέλλα, οι πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νάουσας κα Καλπαξίδου Σοφία, Τ.Κ Κοπανού κ.Στογιάννης Χρήστος, Τ.Κ Αγγελοχωρίου κ.Σπαθόπουλος Αθανάσιος, Τ.Κ Πολυπλατάνου κ.Πρόιος Χρήστος, ο Διοικητής του πυροσβεστικού σώματος Νάουσας κ.Μπαλαμούτης Νικόλαος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας κ. Μαυρογιώργος Δημήτριος , η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ ,κα.Λαζαρίδου Δέσποινα, ο Λαογράφος  κ. Παναγιωτίδης Γιώργος, η κα. Χαρίση Αντωνία, ο κ. Παπαδόπουλος Δημήτριος , η κα.Τομπουλίδου Ελένη παραγωγός ποντιακών εδεσμάτων, ο μορφωτικός σύλλογος Ν.Νικομήδειας “Αριστοτέλης”, ο Σύλλογος Ποντίων  Αλεξάνδρειας,  ο Σύλλογος Ποντίων  Ακρολίμνης, ο  Σύλλογος Ποντίων Λουτροχωρίου “Αριστοτέλης”,   ο Σύλλογος Ποντίων  Σεβαστιανών “Πυρρίχιος” , ο Σύλλογος Ποντίων  Ριζού, ο Πολιτιστικός σύλλογος Ροδοχωρίου οι “Κομνηνοί” , o Πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Γεωργίου, η Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής ,η  Εύξεινος Λέσχη Νάουσας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας η “Ρωμανία”, ο πολιτιστικός σύλλογος Πατρίδας “Ευστάθιος Χωραφάς”, ο σύλλογος Ποντίων Κρ. Βρύσης, ο Ποντιακός Σύλλογος Έδεσσας “Θεόδωρος Γαβράς”, o Μορφωτικός σύλλογος Κάμπου Νάουσας, ο σύλλογος Γευσιγνωσίας και Γαστρονομίας Ν.Ημαθίας.
Το Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει  Θερμά όλο τον κόσμο, τους δεκάδες συντελεστές,  καλλιτέχνες,  χορηγούς, όλα τα Μ.Μ.Ε, τον Δήμο Νάουσας, την Δ/ντρια του δημοτικού, τον ήχο- φωτισμό Φαντίδη Λάζαρο, την φωτογραφική κάλυψη, τους εθελοντές, τα μέλη για την αμέριστη συμπαράσταση και προσφορά τους για την υλοποίηση αυτής της τόσο “μεγάλης” εκδήλωσης.

Ήταν μια εκδήλωση χρέος στη Μνήμη των Προγόνων μας, γεμάτη μνήμες, ιστορία ενάντια στη λήθη και την άγνοια… Αιωνία τους η Μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου