Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Στάση εργασίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Βέροιας τη Πέμπτη 11 Μαΐου από τις 7.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Βέροιας. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε την πραγματοποίηση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική
Αυτοδιοίκηση, ενάντια στην μονομερή και προκλητική απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου να επιβάλλει υποχρεωτική ένταξη των παιδιών από τεσσάρων (4) ετών στα Νηπιαγωγεία.
Είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Κι αυτό γιατί, η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει υποχρεωτικά στα Νηπιαγωγεία τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας θα σημάνει το τέλος της λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που τώρα μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά τους σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα προκαλέσει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.  
Σήμερα, τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών. Η ένταξη των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005 και μέχρι το 2020 με ανανεούμενες συμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Ε.Σ.Π.Α.
Επίσης, η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, αφού την εξαγγελία του κ. Κώστα Γαβρόγλου εμφανίστηκε να στηρίζει χθες και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι μονομερής και αξίζει να σημειωθεί πώς σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου δεν είναι η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών.
Με την απόφαση της δε αυτή η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταστρατηγεί τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα και να «σπρώχνει» τους γονείς στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαλύοντας Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία σε μία περίοδο που η κοινωνία είναι εξαθλιωμένη από τα συνεχή μνημόνια.


Η προσχολική ηλικία από 0-6 ετών επιβάλλεται να δέχεται αγωγή που θα μεριμνά για την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων του. Τα παιδιά προσερχόμενα σε οργανωμένες δομές – όπως αυτές και να ονομάζονται – χρειάζονται εκπαίδευση, αγωγή και φροντίδα. Κανένα από τα τρία δεν αρκεί μόνο του για τη διάπλασή του παιδιού. Στην αγωγή εμπεριέχεται και η διαδικασία της κοινωνικοποίησης, η προσπάθεια προσαρμογής και συνύπαρξης, η εγχάραξη των αξιών, του αλληλοσεβασμού, της ελευθερίας και της αγάπης,  η μετάδοση γνώσεων για τον εαυτό του και το περιβάλλον.
Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της φτώχειας και της εξαθλίωσης που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, εφαρμόζοντας τα μνημόνια και δεν μπορεί να τις αγνοούμε, θεωρούμε ότι η προσχολική αγωγή πρέπει να είναι ενιαία και εφόσον αποδεδειγμένα  Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία τμημάτων προνηπιακής ηλικίας, πρέπει να αποτελεί επιλογή των γονιών η παραμονή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς ή η εγγραφή τους στα νηπιαγωγεία. Το πρόγραμμα τους ωστόσο θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη και υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας, αναγνωρίζοντας παράλληλα το εκπαιδευτικό έργο του προσωπικού τους.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και μετά την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 τις κινητοποιήσεις τους, αν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμμείνει στην απόφαση της προκειμένου να, διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των  Παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, προασπιστεί το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικοί Σταθμοί-Νηπιαγωγεία) και προστατευθεί το δικαίωμα των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και ΟΧΙ «μαθητές» από τα τέσσερα (4) χρόνια τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μη περάσουν τα νέα μέτρα και για να μην διαλυθούν οι δήμοι και οι υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ζητάμε την συμπαράσταση και την κατανόηση σας σε προβλήματα που αντικειμενικά  προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις μας.


Όλοι μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε!!!
    -Ο-                 -Ο-
                     Πρόεδρος                 Γεν. Γραμματέας
 
      Χειμώνας Αθανάσιος   Τριγώνης Γρηγόριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: