Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Στη Νάουσα οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης για την Ποντιακή Γενοκτονία από την Π.Ε Ημαθίας

Στη Νάουσα θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης της Π.Ε Ημαθίας για την  επέτειο μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων μνήμης, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις της τοπικής Ευξείνου Λέσχης έχει ως εξής:
Κυριακή 21-05-2017: Θεία Λειτουργία τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του
Σωτήρος Ναούσης.

Ώρα 10.30: Τέλεση Μνημοσύνου με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος.
Ομιλία μέσα στον Ιερό Ναό από τον κ. Απόστολο Αποστόλου – δικηγόρο,  τέως πρόεδρο δημοτικού  συμβουλίου  Νάουσας.

Ώρα 11.15: Πορεία προς το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην κεντρική πύλη του πάρκου της Νάουσας, επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμός του προέδρου της ΕΛΠΝ κ. Φανιάδη και κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Ώρα 11.45: Δεξίωση της ΕΛΠΝ στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Νάουσας .Βράβευση δρομέων λαμπαδηδρομίας και δρόμου ζωής και παραδοσιακά μοιρολόγια υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας.
Στo πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

             
            Σάββατο 20-05-2017

20.30: Στο Αμφιθέατρο Γιαννακοχωρίου θα δοθεί θεατρική παράσταση με τίτλο  «Το Σύνδρομο του Επιζήσαντα»  από τη Θεατρική Ομάδα «Κολχίς». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της  Ασσυρίας, σε τρεις χρόνους. Στο χρόνο της αθωότητας, στο χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας,  Αρμενίας, Ασσυρίας. Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την  κόλαση. Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη! Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «ΕΡΙΑ» στη Νάουσα. Είσοδος Ελεύθερη.
                Κυριακή 21-05-2017

-Δρόμος Ζωής/ Μεσόβουνο – Νάουσα
«Δρόμος Ζωής», από το μαρτυρικό Μεσόβουνο έως την Ηρωική Νάουσα. Μία  «ένωση» των μνημείων, που τιμούν τα θύματα ανά τους αιώνες. Μεσόβουνο,  Πύργοι, Νάουσα, Πόντος.
  -Λαμπαδηδρομία
Ένωση των μνημείων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ολόκληρης της Ημαθίας, από ομάδα δρομέων.

             


                Σημειώνεται ότι, αντί στεφάνων, δίδεται η δυνατότητα ενίσχυσης του ειδικού λογαριασμού για την προώθηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
                Αρ. Ειδικού Λογαριασμού: GR 02 0110 3250 0000 480524 09

                                                      Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

                                                             Κώστας Καλαϊτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου