Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Στον Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας

Την ανησυχία τους για την προώθηση Νομοσχεδίου που θα καταργεί ουσιαστικά την επίσημη Κυριακάτικη αργία, καθώς θα επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τριάντα δύο (32) Κυριακές το χρόνο, με στόχο την πλήρη απελευθέρωσή τους, εξέφρασαν τα μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Τρίτης 16 Μαϊου,  με τον Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Πανελεήμονα. Σε οικείο και ζεστό κλίμα οι δυο
πλευρές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Την συζήτηση άνοιξε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου, η οποία υποστήριξε ότι: « η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που πρόκειται να εφαρμοστεί στη χώρα μας στο όνομα μιας δήθεν πολιτιστικής αλλαγής, ισοδυναμεί με παραλογισμό, καθώς αποδομεί την ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου και τον καθιστά μια απρόσωπη μηχανή παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων. Επιπλέον η ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων είναι αυτή που καθιστά έναν άνθρωπο πλήρη και ευτυχισμένο. Πως θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν αυτές οι σχέσεις όταν δεν υπάρχει απαραίτητος χρόνος; Πως θα συσφιχθούν οι οικογενειακοί, φιλικοί δεσμοί όταν έμποροι-επιχειρηματίες και εν συνεχεία, οι υπόλοιποι επαγγελματίες και εργαζόμενοι θα έχουν εξαντληθεί σωματικά αλλά και ψυχολογικά, αφού μια επιπλέον μέρα εργασίας την εβδομάδα δεν θα ωφελήσει αλλά θα φέρει αντίθετα  αποτελέσματα. Ο θεσμός της οικογένειας για εμάς τους Έλληνες παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ζωή μας, δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να  εξαφανίσουν τις ρίζες μας. Η Κυριακή είναι μέρα αργίας, που είθιστε να εκκλησιαζόμαστε, να βρισκόμαστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, διότι τις υπόλοιπες μέρες λόγω των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων έχουμε ελάχιστο χρόνο να βρεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Τέλος, εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην αποδόμηση και στον αποπροσανατολισμό της ζωής της κοινωνίας, στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην επικράτηση μόνο των μεγάλων εμπορικών κέντρων και στη διάλυση της ιεράς οικογενειακής συνοχής και ευτυχίας».
Στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και στην έλλειψη χρημάτων εστίασε το πρόβλημα ο Β΄ Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Αβραμίδης και  όπως χαρακτηριστικά είπε: «αν είχαμε δουλειά θα καθόμασταν στα μαγαζιά μας ως αργά το βράδυ, δεν χρειάζεται να δουλεύουμε και την Κυριακή». Ο κόσμος έχει χρόνο δεν έχει χρήματα, πρόσθεσαν  η κα Νανά  Μπίκα και ο κ.Γαβριήλ Γαλανομάτης.
Ο  Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων   άκουσε με προσοχή τα μέλη της διοίκησης και τα συνεχάρη για τις θέσεις τους. - Παράλληλα  εξέφρασε   την αντίθεση της  Εκκλησίας για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Τόνισε ιδιαιτέρως την πνευματική διάσταση του θέματος επισημαίνοντας πως, «η Κυριακάτικη αργία είναι θεόσταλτη,( έξι μέρες εργασία και την έβδομη αργία), συνεπώς είναι ανάγκη για τον σύγχρονο άνθρωπο να εκκλησιάζεται και να βρίσκεται κοντά στον Θεό όχι μόνο σε περιόδους ειρήνης και ευημερίας, αλά κυρίως σε καιρούς πνευματικού αδιεξόδου, ψυχικής φθοράς και αλλοτρίωσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Ενδεχομένως, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας της χώρας μας έχουμε τώρα ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο Θεό και να αναζητήσουμε την καθοδήγησή του για τα ουσιαστικά πράγματα που φέρνουν την ευτυχία στη ζωή ενός ανθρώπου: την πίστη  και την οικογένεια». Καταλήγοντας ο κ. Παντελεήμων ενημέρωσε την Διοίκηση  του Εμπορικού Συλλόγου ότι θα ετοιμάσει σχετική εγκύκλιο η οποία θα διαβαστεί στους Ιερούς Ναούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου