Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Στέργιος Κύρτσος: Η CETA ξεκληρίζει την αγροτική κτηνοτροφία

Ξεκλήρισμα της αγροτικής κτηνοτροφίας  χαρακτήρισαν από κοινού ο προσωρινός πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και πρόεδρος του σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας, Στέργιος Κύρτσος και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, την ψήφιση της συμφωνίας CETA για τη φέτα. Μάλιστα, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το Σάββατο (4/3) στον Τύρναβο, στην οποία, εκτός από κτηνοτρόφους απ' όλη τη
χώρα, πήραν μέρος εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών, συνεταιρισμών γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος ήταν ανάμεσα σ' αυτούς στην Κομισιόν που αντιτάχθηκε στην περιβόητη συμφωνία.
Με το πέρας της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα, το οποίο και απευθύνεται προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εγκαλεί αυτούς να σταθούν αρνητικοί σε μια τέτοια συμφωνία, όταν αυτή έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.
«Γιατί, ακόμα και ένα από τα 28 κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. να μην προβεί στην επικύρωση της απόφασης αυτής, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αυτή», διευκρίνισε ο κ. Κύρτσιος, ο οποίος, πέρα από την αντίδραση του ιδίου και του κ. Παλάσκα που υπήρξε με την επίσκεψή τους στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ επί της Πειραιώς ως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, για τη στάση των ευρωβουλευτών της «γαλάζιας» παράταξης, αλλά και των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, φρόντισε να θυμίσει και τις ευθύνες που βαραίνουν, τόσο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
«Πριν οι 8 Έλληνες ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας, θα πρέπει να δούμε νωρίτερα χρονικά ότι ο κ. Σταθάκης ήταν αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA), αλλά και ο κ. Αποστόλου, που, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΠΕΚ να προστατευθεί η φέτα, κάτι ανάλογο που έκαναν οι Ιταλοί για την παρμεζάνα και οι Γάλλοι για το ροκφόρ, δεν έθεσε βέτο. Και τώρα έρχονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και καταψηφίζουν τη συμφωνία!», ανέφερε.
Β. Αποστόλου: «Όλα παίζονται για να μη χρησιμοποιείται η ονομασία της φέτας από άλλες χώρες»
Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου (και κατόπιν εορτής) εξέπεμψε μήνυμα από τους Δελφούς ότι όλα παίζονται, για να μη χρησιμοποιείται η ονομασία της φέτας από άλλες χώρες.
«Δουλεύουμε με την Κομισιόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «για να απαγορευτεί η χρήση του όρου φέτα από οποιοδήποτε άλλη χώρα», τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα σχετικά με τη χρήση του όρου «φέτα» από Καναδούς παραγωγούς, στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά.
Το στοίχημα της ανάπτυξης
Κατά τα άλλα, ο κ. Αποστόλου, μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο».
Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι ο σφυγμός της ανάπτυξης χτυπά στον πρωτογενή τομέα και υπογράμμισε ότι «η αγροτική οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας, που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».

http://imerisia-ver.gr/index.php/eidhseis/oikonomia/agrotes/item/15511-st-kyrtsios-gia-th-ceta-kseklhrisma-ths-agrotikhs-kthnotrofias.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: