Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η μεγάλη ιστορία του Νοσοκομείου της Νάουσας, μέσα από τις θύμισες του Γιώργου Κουκούλου

" Πέντε εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές έδωσαν οι Λαναράδες για την κατασκευή του Νοσοκομείου μας. Θεμελιώθηκε σε δημοτικό οικόπεδο, που ήταν αλώνι της εποχής. Ήταν στερεό το έδαφος, πουρόπετρα. Το Νοσοκομείο μας, μόλις κατασκευάστηκε ήταν κόσμημα και καμάρι για τη Νάουσα. Φυσικά δεν είχε την στοιχειώδη οργάνωση, όπως ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα μέχρι το 1951 να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες του …1920! Το 1952 ο Φιλώτας Κόκκινος ως
πρόεδρος της «Αδελφότητας Κυρίων» πήρε ένα παροπλισμένο ακτινολογικό μηχάνημα, που ήταν καταχωνιασμένο στο υπόγειο του Νοσοκομείου της Βέροιας, με παρέμβαση του στον υπουργό υγείας. Όταν το έμαθαν οι Βεροιείς άρχισαν να κτυπάν τις καμπάνες! Μετά αγοράστηκε νέο μηχάνημα από την Αγγλία. Μεγάλη η προσφορά του αείμνηστου Μπακαλιού στο μικροβιολογικό εργαστήριο»…. «Το 1955 ανέλαβα ως βοηθός διευθυντή του  Απόστολου Χρονίδη.  Το Νοσοκομείο μας δεν χρειαζόταν ελεγκτή ούτε στην τροφοδοσία, αφού οι Ναουσαίοι το θεωρούσαν ως Άγιο Βήμα. Ως διευθυντής του είχα μόνο έναν βοηθό, τον Νίκο Τριανταφύλλου»… « ’Ώθηση στο Νοσοκομείο μας έδωσε ο Τρανός. Η Ορθοπεδική Κλινική της Νάουσας είχε το ύψος και την στάθμη μιας Πανεπιστημιακής Κλινικής»… « Νοσοκομειακός σοφέρ ήταν ο Στράτος Μαλιώρας. Ποτέ δεν εγόγγυσε  όταν καλούνταν να μεταφέρει ασθενείς, όλο το 24ωρο.Ήταν θεοσεβούμενος και όλο τον μισθό του τον μοίραζε στους φτωχούς. Έδωσε τον όρο της  χριστιανικής αγάπης, τον τίτλο που έδωσαν οι Λαναράδες στο Νοσοκομείο μας, στην πράξη. Έχω την εντύπωση ότι σήμερα έχει καταργηθεί ο τίτλος».

  Ψάχνοντας στο αρχείο μου ανέσυρα τούτες τις θύμισες ενός ευπατρίδη της Νάουσας, τον γιατρό Γιώργο Κουκούλο. Πάντα τον θυμάμαι στο ιατρείο του, στο ισόγειο του σπιτιού του, πίσω από το δημαρχείο. Εξαιρετικός γιατρός και άνθρωπος ο κ. Κουκούλος, υπηρέτησε για δεκαετίες τον συνάνθρωπο του. Δείτε την παρακάτω ανάρτηση που κάναμε, 4 χρόνια πριν, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του για την ιατρική ιστορία της Νάουσας, ευχόμενοι στον γιατρό και την οικογένεια του να είναι ευλογημένοι και δυνατοί.

Γιώργος Κουκούλος: Ψήγματα σοφίας και αναμνήσεων, γεμάτα με το πρώτο συστατικό της ζωής, το χιούμορ, από έναν Ναουσαίο γιατρό-ευπατρίδη. Όλο το video της εκδήλωσης!

http://eleytheriadhs.blogspot.gr/2012/10/video_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου