Εδώ στη Νάουσα δεν έχουμε παραλίες.Tα γκαβόψαρα μας όμως είναι ο εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο.
Εδώ η μελιτζάνα μεταμορφώνετε σε -γκαβό = στραβό - τυφλό- ψάρι αλμυρό με τη ιδιαίτερη γεύση της τηγανιτής μελιτζάνας που ωρίμασε σε άλμη όπου το σινάπι και τα αμπελόφυλλα πρόσθεσαν μια μοναδική ήπια αλμύρα, ικανή να της δώσει τα πρωτεία στους Νάουσαίικους τσιπουρομεζέδες.
Παραδοσιακά η ωρίμανσή τη θέλει τουλάχιστον 40 ημέρες σε πήλινο δοχείο ή σκουρόχρωμο βαρελάκι ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Σήμερα διάβασα στο cantina.protothema.gr την ίδια συνταγή με μια πολύ γρήγορη διαδικασία της μιάμισης ώρας και την προτείνω για μια express απόλαυση.
Υλικά:
Για τις μελιτζάνες
500 γρ. μελιτζάνες μακριές, κομμένες σε μέτριες λωρίδες
50 γρ. μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4-5 αμπελόφυλλα ή ½ κ.γ. σιναπόσπορους
Για το πανάρισμα
150 γρ. καλαμποκάλευρο
100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για την κρύα σκορδάτη σάλτσα
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
βαλσαμικό ξίδι
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Μελιτζάνες: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 700 ml νερό, προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα ή τον σιναπόσπορο, το μηλόξιδο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει το νερό ζεματάμε τις μελιτζάνες για 3΄ και τις μεταφέρουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν αλλά όχι να στεγνώσουν τελείως.
Πανάρισμα: Ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλεύρι και ξεκινάμε να πανάρουμε τις μελιτζάνες.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο και, αφού ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τα γκαβόψαρα, σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την κρύα σάλτσα ντομάτας
Σερβίρουμε τα γκαβόψαρα σε πιατέλα με χοντρό αλάτι, βαλσαμικό ξίδι που ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και με την κρύα σάλτσα ντομάτας.
Η συνταγή του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ημαθίας, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "Εσπερίδες" Δημήτρη Μάντσιου. Ο Δημήτρης σίγουρα θα μπορούσε να είναι guest Star στο Master Chef
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου