Μετά τον πρόσφατο καταστροφικό παγετό για πολλές περιοχές και καλλιέργειες φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων στη χώρα μας, οι παραγωγοί θα θέλουν να εκτιμήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε.
Μετά από 2-3 ημέρες μπορούν να ανοίξουν 20-30 οφθαλμούς/άνθη/καρπίδια και να καταγράψουν το
ποσοστό αυτών που είναι νεκρά. Στον κάτω μέρος της κόμης η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με υψηλότερα σημεία της κόμης. Φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην εργασία του Longstroth (2021) Assessing frost and freeze damage to flowers and buds of fruit trees ΕΔΩΤα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα χρειάζονται ένα μικρό ποσοστό των οφθαλμών για να καρπίσουν (πχ ροδακινιά, 15-20%; βερικοκιά, 20-25%; κερασιά, 20-60%; δαμασκηνιά Ιαπωνική, 3-10%; δαμασκηνιά Ευρωπαϊκή, 15-40%).
-Συνιστάται η εφαρμογή ενός μυκητοκτόνου αμέσως μετά τον παγετό.
-Ήμαστε κοντά στους παραγωγούς που εφάρμοσαν συστήματα παθητικής/ενεργητικής προστασίας από τον παγετό για να καταγράψουμε την αποτελεσματικότητά τους, καθώς άφησαν σειρές με δένδρα μάρτυρες για να είναι δυνατή η καταγραφή της αποτελεσματικότητας της μεθόδου που εφαρμόστηκε: α) Καταιονισμός κάτω από την κόμη των δένδρων, β) Πότισμα με κατάκλιση, γ) Μηχανοκίνητη κάθετη τουρμπίνα με ρυμούλκηση από τρακτέρ (παίρνει τον ψυχρό αέρα από την επιφάνεια του εδάφους να τον εκτινάσσει ψηλά ώστε να μπορεί και να κατέβει προς τα κάτω ο θερμός αέρας) και δ) Καλλιέργεια του εδάφους ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης, σε σύγκριση με κάλυψη με χόρτα.
Δείγματα ανθοφόρων οφθαλμών/καρπιδίων συλλέχθηκαν ήδη από οπωρώνες που εφαρμόστηκαν οι παραπάνω μέθοδοι παθητικής και ενεργητικής προστασίας. Η μελέτη υλοποιείται στον Μυλότοπο Πέλλας, από τους ερευνητές Δρ Γεώργιο Παντελίδης, Δρ. Ιωάννη Μάνθος και Δρ Παυλίνα Δρογούδη, με την πολύτιμη βοήθεια του γεωπόνου Σάββα Παστόπουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου