28 Ιανουαρίου 1996. Περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία που σήκωσαν οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Η πολιτική εντολή που έχουν είναι να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης. Την επομένη, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ενημερώνει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση άμεσα και δυναμικά.
Η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, ζητεί διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων και τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν τα Ίμια. Ο Κώστας Σημίτης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.
Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση.
Στις 04:50 το πλήρωμα αναφέρει ότι εντόπισε περίπου 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή στο ελικόπτερο να επιστρέψει στη βάση. Ενώ βρίσκεται μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.
Τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Η επίσημη εκδοχή του ελληνικού κράτους ήταν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.
Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπακούοντας στην "έκκληση"-διαταγή των ΗΠΑ για μη παρουσία στις δυο νησίδες των Ιμίων, πλοίων, στρατευμάτων και σημαιών (no ships, no troops, no flags) ευχαριστεί στην Βουλή την...κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δε υπουργός εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος στο ΚΥΣΕΑ, λέει το περίφημο "να πούμε ότι την ελληνική σημαία την πήρε ο...άνεμος"!
Λίγες ημέρες μετά τη νύχτα των Ιμίων, στην περιοχή παραμένουν πολεμικά σκάφη της Ελλάδας και της Τουρκίας, το Λιμενικό και κομάντος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Διοικητής της επίλεκτης ομάδας είναι ο υποναύαρχος ε.α σήμερα, Γιώργος Κολιτσόπουλος. Έχουν εντολή να μην ανέβει κανείς στις νησίδες των Ιμίων.
Δύο μήνες μετά την κρίση, άγνωστο πώς, βρέθηκε στη βραχονησίδα των Ιμίων μια σημαία κάτω, μεγάλη σε μέγεθος, μαζί με ένα δάφνινο στεφάνι. Χτύπησαν αμέσως τα τέλια, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και ο κυβερνήτης της ελληνικής φρεγάτας που παρέπλεε στην περιοχή, έδωσε εντολή σε μια ομάδα βατραχανθρώπων δική μας και με το φουσκωτό πήγαν και την πήραν.
«Με την επιστροφή της, πήρα εντολή άνωθεν, στρατιωτική και πολιτική, ότι η σημαία πρέπει να καεί. Όταν το άκουσα, ζήτησα επανάληψη και όταν επιβεβαιώθηκε, ένιωσα τη μεγαλύτερη ντροπή και ξεφτίλα της ζωής μου», εξομολογείται.
Σύμφωνα με το διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, η άνωθεν εντολή να καεί η ελληνική σημαία δόθηκε, για να μην πυροδοτήσει την τουρκική προκλητικότητα, καθώς η ειρήνη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κρεμόταν από μια κλωστή.
«Όταν ήρθε ο συνάδελφος, είχα ένα βαρέλι που φαινόταν από το διοικητήριο του στρατοπέδου, όπου είχα βάλει μέσα στουπιά. Του είπα ότι εκεί είναι η σημαία. Έστειλα έναν βατραχάνθρωπο, έριξε πετρέλαιο και έβαλε φωτιά στα στουπιά».
Εικοσιένα χρόνια μετά, το ντροπιαστικό μυστικό έρχεται στο φως. Η σημαία, όμως, όχι μόνο δεν κάηκε, αλλά όπως λέει ο υποναύαρχος Γιώργος Κολιτσόπουλος είναι σε καλά χέρια.
«Η σημαία βρίσκεται κρυμμένη από τους βατραχανθρώπους και ελπίζω κάποια μέρα να ανεμίσει πάλι στις βραχονησίδες. Να το δω και να πεθάνω. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια. Ότι έκανα κάτι σωστό για την πατρίδα. Αισθάνομαι μια υπερηφάνεια στα μάτια των παιδιών μου, γιατί έχω δύο αγόρια».
Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Κώστας Σημίτης, υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης.
Υ.Γ Η παράθεση των γεγονότων, που κόστισε την ζωή σε τρεις ήρωες Έλληνες αξιωματικούς και δημιούργησε "¨γκρίζες" ζώνες σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου, έχει ονοματεπώνυμο. Κώστας Σημίτης. "Συγχαρητήρια" λοιπόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που με τόσο ζέση μυθοποίησε τον "μεγάλο" αυτό πολιτικό. Προφανώς με το δίκιο του ο πρωθυπουργός, αφού οι περισσότεροι συνεργάτες του, υπήρξαν συνεργάτες του Σημίτη, ανήκοντας στο κλίμα του "εκσυγχρονισμού".
Υ.Γ 2 η παράθεση ιστορικών γεγονότων που απομυθοποιούν την μυθοποίηση περί "μεγάλου" ηγέτη (η ΕΡΤ του Μητσοτάκη του έκανε ένα εκθειαστικό αφιέρωμα 15 λεπτών στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της!) θα συνεχιστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου