Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα Μαζί: Τεράστιο ζήτημα η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας


 Το νοσοκομείο της Νάουσας προσφέρει στην κοινωνία μας εδώ και 80 χρόνια στα ζητήματα υγείας. 


Η παραγωγικότητα του είναι τα τελευταία έτη συνεχώς αυξανόμενη, χάρη και στα κίνητρα παραμονής του ιατρικού προσωπικού στην μονάδα. Αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα λόγω της ένταξης του στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α με τον Ν. 4600/2019.


Δυστυχώς όλο αυτό ανατρέπεται με την ΚΥΑ (Αριθμ. Γ4α/οικ. 46490) του Υπουργείου Υγείας.


Το νοσοκομείο μας πια, βγαίνει από τις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α και εντάσσεται στην κατηγορία Β, όπως είναι και το νοσοκομείο Βέροιας.


Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω ΚΥΑ, εντάσσονται ή παραμένουν στην κατηγορία Α πολλά νοσοκομεία στην χώρα όπως αυτά στην Έδεσσα, στην Αριδαία, στα Γιαννιτσά, στις Σέρρες, στην Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στη Δράμα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στον Εχίνο, στην Κοζάνη, στο Τσοτύλι, στην Πτολεμαΐδα, κλπ.


Τι σημαίνει αυτό;


Μπορεί διοικητικά να αποτυπώνεται η αναβάθμιση του, η οποία όμως προήλθε από την δουλειά που γίνεται από το προσωπικό και την διοίκηση του νοσοκομείου μας, χάρη και στο ότι ήταν μέχρι σήμερα στην κατηγορία Α, στην πραγματικότητα όμως, από σήμερα και στο εξής, δεν πρόκειται να είναι επιλογή τοποθέτησης για κάποιον νέο γιατρό. Ίσως μάλιστα και γιατροί του υπάρχοντος προσωπικού να θελήσουν να μεταφερθούν σε μονάδα της κατηγορίας Α.


Τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς της κατηγορίας Α είναι άλλωστε με την νέα ΚΥΑ πάρα πολύ σημαντικά και αυτό θα αποτελούσε μοχλό για την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξή του.


Άρα, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια η υποβάθμιση του σε ιατρικό προσωπικό θα είναι τεράστια.


Δυστυχώς, ενώ είδαμε αντιδράσεις από το πολιτικό προσωπικό σε πολλούς Νομούς της Ελλάδας για ένταξη των Νοσοκομείων τους στην κατηγορία Α (ανατρέξτε στο Facebook του κ. Καρασμάνη, βουλευτή στον Νομό Πέλλας για παράδειγμα), φαίνεται ότι ο Δήμαρχος της Νάουσας και οι βουλευτές του Νομού μας πιάστηκαν στον ύπνο.


Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου είναι πια μία θεσμική πραγματικότητα. 


Σύντομα τα κενά θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση του με τραγικές συνέπειες για την υγεία όλων μας.


Η κατάρρευση του Δήμου μας συνεχίζεται. Την ώρα που το υπουργείο δίνει σημαντικά κίνητρα για νοσοκομεία στην χώρα, το πολιτικό προσωπικό του Νομού και του Δήμου μας δεν μπορεί να κρατήσει ούτε καν τα κεκτημένα. 


Τα επόμενα χρόνια θα δούμε νοσοκομεία γύρω μας να αναπτύσσονται και να λειτουργούν καλύτερα και εμείς θα μοιράζουμε ευθύνες.


Ντροπή


 


 


 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου