Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Στο Άνω Σέλι με ορειβατικά Σκι από τα 3-5 Πηγάδια

 
Μία διαφορετική διαδρομή με ορειβατικά Σκι κάνανε δύο φίλοι συμπολίτες το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, οι Γιώργος Καισαρίδης και Κώστας Σακελάρης.         
   Ξεκίνησαν από το παρκινγκ που χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και με πορεία : Παράδεισο , Λούκι , Μεγαρεμιώτικα Καλύβια , Σιδεράκι , Βρύση Φραγγόπουλου , έφτασαν στο ορεινό χωριό Άνω Σέλι, και συγκεκριμένα στο κέντρο του χωριού στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και
Ελένης. Η μέρα που έγινε η διαδρομή ήταν ιδιαίτερα ζεστή και το βαρύ χιόνι έκανε πιο δύσκολη την προσπάθεια ,μια και δεν γλιστρούσαν τα σκι και είχαν μεγαλύτερο συντελεστή τριβής. Από την άλλη η χαρά να διασχίζεις μία διαδρομή που συνήθως χαίρεσαι το καλοκαίρι , η θέα όλου του Bερμίου μέχρι το χωριό Σέλι και το χιονοδρομικό του , τα γύρο βουνά που φαινόταν υπέροχα ,το Άσκιο  , τα Πιέρια με τον Όλυμπο πίσω τους να δεσπόζει  , τα ίχνη των ζώων  και τον ήλιο να κάνει το χιόνι να λάμπει, έκαναν το όλο εγχείρημα  πραγματικά ντοκιμαντέρ του «National Geographic».
 Η όλη διαδρομή ήταν 19 χιλιόμετρα και καλύφθηκε σε 4 ώρες και 20 λεπτά , τα θετικά υψομετρικά της διαδρομής ήταν 985 μέτρα.
 Το ορειβατικό σκι είναι ένα άθλημα που συνδυάζει το σκι και την ορειβασία  ,με τον ειδικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μπότες που όταν περπατάς δίνουν αρκετές μοίρες ελευθερία κίνησης στο πόδι και όταν κάνεις κατάβαση κουμπώνουν και γίνονται σκληρές, δέστρες που αφήνουν το πόδι να κινηθεί όταν χρειάζεται, αλλά και ένα κομμάτι συνθετικού δέρματος που ονομάζεται «Φώκια» και επικολλάται κάτω από το σκι στην ανηφόρα, μπορείς να κάνεις διασχίσεις και να κινηθείς σε χιονισμένο τερέν με σχετικά μεγάλη ταχύτητα . Φυσικά πάντοτε με γνώση και σύνεση, μια και το βουνό κρύβει πάντοτε και κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου