Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Γιώργος Φουντούλης: Με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, τίναξαν στον αέρα τους οινοποιούς. Στο νότο της χώρας γίνεται «πανηγύρι» λαθροδιακίνησης και μη τιμολόγησης κρασιού!


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρηση στην κάμερα της web μας τηλεόρασης (δείτε την στο site   www.imerisia-ver.gr ή στο youtube: https://youtu.be/4X8F6x49Jys)  ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ Νάουσας Γιώργος Φουντούλης, υπό την ηγεσία του ο οποίου ο συνεταιρισμός λειτουργεί  καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εδώ και 35 χρόνια, αξιοποιώντας παραγωγικά το 52% της σοδειάς της Ζώνης Ονομασίας Προέλευσης της περιοχής μας, η οποία παράγει την φημισμένη παγκόσμια ποικιλία του «ξινόμαυρο». Ο κ. Φουντούλης  στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που μας παραχώρησε αναφέρθηκε στην τριήμερη εκδήλωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2017», η οποία
άνοιξε τις πύλες της, χθες Παρασκευή, στον πολυχώρο «Χρήστος Λαναράς» της πόλης και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, έχοντας καταστεί θεσμός πλέον, αφού πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά από τον σύνδεσμο αμπελουργών και οινοποιών της   Ζώνης Ονομασίας Προέλευσης του ξινόμαυρου. «Καλούμε τον κόσμο να επισκεφθεί τον πολυχώρο «Χρήστος Λαναράς» για να δοκιμάσει παλιές και νέες σοδειές.Όλοι οι οινοποιοί λειτουργούμε ως μια γροθιά, συνυπάρχουμε, προβληματιζόμαστε, κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις θεσμό. Στόχος μας φυσικά και οι  παράλληλες εκδηλώσεις για αυτούς που ζητούν εξειδικευμένες γνώσεις, για τις οποίες έρχονται επισκέπτες όχι μόνο από την χώρα μας, αλλά και το εξωτερικό. Έχοντας μέσα μας την εσωστρέφεια, ο οινοποιητικός κλάδος στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός  που διαθέτει master plan. Ως «Ζώνη» συμμετέχουμε σε πολλά διαφημιστικά προγράμματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Το ΒΑΕΝΙ επισκέπτονται Ινδοί, Κινέζοι και τελευταία Βραζιλιάνοι. Στοχεύουμε  στην μακεδονική γαστρονομία και φυσικά  στην μείξη της τοπικής κουζίνας  που διαθέτει παραδοσιακά το κρασί ως κυρίαρχο στο τραπέζι της. Παράγουμε εξαιρετικά κρασία στην Ζώνη, βγαίνουμε με ψηλά το κεφάλι στο εξωτερικό, , αφού διαθέτουμε ένα προιόν, όπως είναι το «ξινόμαυρο Νάουσας» που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» τόνισε ο κ. Φουντούλης.

Ακολούθησε συζήτηση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στο κρασί μας και αγγίζει τα 20 λεπτά ανά λίτρο!  «Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης προέκυψε τόσο γρήγορα και έκτακτα. Εν μια νυκτί  έβάλαν σε ένα παραγωγικό προϊόν φόρο 20 λεπτά ανά λίτρο, τινάζοντας στον αέρα το πλήθος των οινοποιών. Η ζημία πολλαπλασιάζεται αφού εδώ και ενάμιση χρόνο, αφού  στη Βουλή δια στόματος πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι θα καταργηθεί, αλλά ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε η υπόσχεση .Οι πελάτες μας φοβούνται μην καταργηθεί σύντομα και θα χάσουν, ενώ κάποιοι αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες, περιμένοντας πότε θα καταργηθεί για να τον γλιτώσουν. Είναι σαν να βάζουν φόρο στο ροδάκινο και το κεράσι» είπε ο κ. Φουντούλης, ο οποίος συνέχισε με στοιχεία που σίγουρα αξίζει να προβάλλουν στην κυβέρνηση οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αφορούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τους οινοποιούς του Βορρά, από τους «συναδέλφους» τους, του Νότου.

« Είμαστε  ο μοναδικός  οινοποιητικός συνεταιρισμός στη Βόρεια Ελλάδα, που λειτουργεί βέβαια  με καθαρά ιδιωτικοκονομικά κριτήρια. Τρέχουμε 24 ώρες για τα μέλη μας. Αλλά δίνοντας 600.000 ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης, όταν στον νότο γίνεται πανηγύρι από λαθροδιακίνηση και μη τιμολόγηση, τότε σίγουρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα» μας είπε.

Για την φετινή σοδειά ο κ. Φουντούλης αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια, χαρακτηρίζοντας την ως την καλύτερη της τελευταίας 25ετίας στην «Ζώνης». "Το 2017 η παραγωγική χρονιά είναι η καλύτερη της τελευταίας 25ετιας, τόσο παραγωγικά, όσο και ποιοτικά αν και δεν το έδειχνε το ξεκίνημα της. Οι οινολόγοι μας πήραν εντολή να τα φυλάξουν τα κρασιά μας  ως κόρη οφθαλμού» τόνισε ο πρόεδρος.

Ακολούθησε η γνωριμία μας με το καταπληκτικό κελάρι του ΒΑΕΝΙ, από τον υπεύθυνο εξαγωγών του συνεταιρισμού, Στράτο Κατή. «Το ΒΑΕΝΙ ιδρύθηκε το 1982 και  η πρώτη μας σοδειά που υπάρχει  εμφιαλωμένη στο κελάρι μας είναι από το 1984. Εξάγουμε σε 34 χώρες με τελευταία την Βραζιλία. Διαχειριζόμαστε το 52% της «Ζώνης» του ξινόμαυρου» μας είπε ο κ. Κατής, με τον οποίο δοκιμάσαμε  δυο εξαιρετικές προτάσεις του. «Δαμασκηνό» του 2012, που παλιώνει  18 μήνες σε βαρέλι και άλλους έξι σε καπνιστό βαρέλι και φυσικά το φημισμένο Νάουσα «Grand Resevre». Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΒΑΕΝΙ, ως επισκέψιμο οινοποιείο, θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες των εκδηλώσεων «Νάουσα, Πόλη του Οίνου 2017» την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, με εξαιρετικές τιμές για τους επισκέπτες τους και μια έκπληξη που περιλαμβάνει ξινόμαυρο του….1984, σε ειδική επετειακή συσκευασία. Όσοι λάτρεις του ξινόμαυρου, προστρέξατε, λοιπόν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου