Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Γράφει ο Αλέξανδρος Οικονόμου

Με δύο θέματα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος, ένα εντός και ένα εκτός σχεδίου, έρχομαι να απασχολήσω τη φιλόξενη σελίδα σας, ελπίζοντας ότι οι προβληματισμοί μου θα φτάσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα αυτιά αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Το εντός σχεδίου θέμα έχει να κάνει με την
κατάσταση που δημιουργείται από την μονοδρόμηση το τμήματος της οδού Δημαρχίας (νυν Δημ. Βλάχου) από την διασταύρωσή της με την Χριστ. Λαναρά μέχρι το Ρολόι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται αυτοκίνητα που, μη γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του οδικού μας δικτύου, φτάνουν στο Ρολόι από την είσοδο στα Αλώνια, μέσω της οδού  Τσ. Καρατάσου, χωρίς να μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα την οδό Χριστ. Λαναρά (τα μικρά οχήματα) ή καθόλου τα μεγαλύτερα. Έτυχε να παρακολουθήσω λεωφορείο που αναγκάστηκε να επιστρέψει με όπισθεν στα Αλώνια, γιατί δεν μπορούσε να πάει πουθενά αλλού! Η λύση που προτείνω είναι η αμφιδρόμηση του τμήματος αυτού της οδού Δημαρχίας, με πλήρη απαγόρευση της στάθμευσης (χάνονται μόλις 10 θέσεις στάθμευσης και μία ζαρντινιέρα!), ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην Χριστ. Λαναρά κατ’  ευθείαν από το Ρολόι και για τα μεγαλύτερα οχήματα.
Το εκτός σχεδίου θέμα έχει να κάνει με την ισχύουσα σήμερα προτεραιότητα στα οχήματα που «βγαίνουν» από τον δρόμο των Μονοσπίτων στην Επαρχιακή οδό Βέροιας-Σκύδρας, γιατί, υποτίθεται, ότι αποτελεί συνέχεια του νέου οδικού άξονα που τελειώνει στο πουθενά, κάθετα στον δρόμο για Μονόσπιτα. Και μπορεί αρχικά οι περισσότεροι οδηγοί να επέλεγαν να εισέλθουν σ’ αυτόν και να εξέλθουν απ’  αυτόν μέσω της οδού προς Μονόσπιτα (καινούργιο κοσκινάκι, βλέπετε…), σήμερα όμως οι περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούν τον νέο δρόμο από τον ανισόπεδο κόμβο στο ξύλινο σπίτι τόσο για είσοδο όσο και για έξοδο (Νάουσα Α). Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι πολλοί οδηγοί που έρχονται από τη Βέροια μέσω της Επαρχιακής οδού δεν σέβονται τα πολλαπλά stop πριν από την διασταύρωση με την οδό προς Μονόσπιτα, ενδεχομένως δικαιολογημένα, λόγω μακροχρόνιας συνήθειας, με κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος. Επιβάλλεται η άμεση  αλλαγή της προτεραιότητας στο σημείο εκείνο, και η αποκατάσταση του ορθού, η προτεραιότητα να ανήκει σε όσους κινούνται στον βασικό άξονα της επαρχιακής οδού. Στο κάτω κάτω η οδός προς Μονόσπιτα δεν έχει αναβαθμιστεί καθόλου στο σημείο εκείνο και εξακολουθεί να ανήκει στο τριτεύον οδικό δίκτυο, όσο κι αν κάποιοι επεδίωξαν, παρανόμως, να μας πείσουν περί του αντιθέτου!

Με εκτίμηση
Αλέξανδρος Οικονόμου
(ως απλός οδηγός)

1 σχόλιο: