Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Γιαννακάκης προς Αποστόλου: Να στοιχειοθετήσουμε την απαίτηση της χώρας μας προς ΕΕ για αύξηση των ποσοτήτων δωρεάν διανομής λόγω του ρωσικού εμπάργκο

Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Αποστόλου, έστειλε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στην οποία αναφέρεται  στην συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ της AREFLH ( η AREFLH είναι η Ευρωπαϊκή Συνέλευση Περιφερειών, η οποία αποτελείται από
27 μέλη – παραγωγικά κέντρα, που αντιπροσωπεύουν το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής οπωροκηπευτικών και στην οποία συμμετέχει και η "Κοινοπραξία"), εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης AGRI της ΕΕ , για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης.  Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα της χαμηλής απορροφητικότητας από τις αγορές ροδακίνων, λόγω του ρωσικού εμπάργκο και ζητήθηκε η αύξηση των ποσοτήτων της δωρεάν διανομής. Με την επιστολή ο κ. Γιαννακάκης ζητά από τον υπουργό να προετοιμαστούν τα αντίστοιχα στοιχεία από την ελληνική πλευρά ώστε  να ενισχυθεί ο φάκελος προς την ΕΕ, για αντίστοιχη αύξηση της δωρεάν διανομής και της δικής μας παραγωγής. Στην επιστολή του ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ          

              Έγινε στις 8 Αυγούστου στις Βρυξέλες  , συνάντηση μεταξύ της οργάνωσης AREFLH  στην οποία συμμετέχει και   η Κοινοπραξία μας ως μέλος,   εκπροσώπων  Αγροτικών οργανώσεων , Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης DG AGRI.
               Τέθηκε το πρόβλημα της χαμηλής απορροφητικότητας από τις αγορές των ροδακίνων και νεκταρινιών και των δυσκολιών που προκαλεί το Ρωσικό εμπάργκο. Ζητήθηκε από τις οργανώσεις η αύξηση των ποσοτήτων για δωρεάν διανομές που προβλέπει ο  πρόσφατα εκδοθείς Κανονισμός 1165/2017 . Συγκεκριμένα οι Ισπανοί ζήτησαν να αυξηθούν οι ποσότητες της χώρας τους κατά 40.000 τόνους πλέον των 9.775 τόνων που προβλέπει ο ως άνω κανονισμός.
                Σύμφωνα με έγγραφο που μας έστειλε η AREFLH πρέπει να στείλουμε έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τις ποσότητες παραγωγής που είχαμε, την εμπορευθείσα ποσότητα, τα αποθέματα  που υπάρχουν στα ψυγεία  ,  τις ποσότητες που αποσύρθηκαν με το πρόγραμμα  των δωρεάν διανομών και τα δεδομένα των τιμών πώλησης των προϊόντων.
Τα εν λόγω στοιχεία θα συμβάλουν στο να στοιχειοθετήσουμε και την δική μας απαίτηση για αύξηση των ποσοτήτων αναλογικά ,  σε σχέση με  αυτές των  άλλων χωρών  , εφόσον δοθούν από την Ε.Ε.
Επίσης τα ίδια στοιχεία θα συμπεριληφθούν και στον φάκελο που θα ετοιμάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου για να ζητήσουμε οικονομική στήριξη.
                  Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να προχωρήσει το αίτημα της μετατροπής μέρους της  ποσότητας των δαμάσκηνων  ,  που κακώς δόθηκαν στη χώρα μας από τον  Κανονισμό 1165/2017  ,  σε ροδάκινα και νεκταρίνια όπως έχουμε ήδη ενημερώσει τον Υπουργό και τις υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου