Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Eπίσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη. Συζητήθηκαν τα ακανθώδη θέματα του επιτραπέζιου και του βιομηχανικού ροδάκινου

Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη πραγματοποίησαν, την Πέμπτη 6η Ιουλίου, μέλη του δ.σ του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Τάσο Χαλκίδη. Οι αγρότες της Βέροιας έθεσαν στον κ. Καλαϊτζίδη, παρουσία και του περιφερειακού συμβούλου Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν την παραγωγή του
επιτραπέζιου ροδάκινου και την επικείμενη παραγωγή του βιομηχανικού.
Στα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνεται  η απευθείας ενίσχυση-επιδότηση των αγροτών για το ρωσικό εμπάργκο από την ΕΕ, με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ που δηλώνουν κάθε χρόνο, η άμεση πληρωμή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για το χαλάζι που χτύπησε την Ημαθία το 2016 και η εξεύρεση άμεσης, επίσης, λύσης για την υπερσυγκέντρωση επιτραπέζιων ροδάκινων στα χωράφια, τα οποία δεν απορροφούνται ούτε καν με δωρεάν παραχώρηση από τις βιομηχανίες χυμοποίησης.
Ο κ. Χαλκίδης επισήμανε στον κ. αντιπεριφερειάρχη  ότι το 2017 είναι η χειρότερη χρονιά για τους παραγωγούς, που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, ενώ δήλωσε ανήσυχος και για τις τιμές των βιομηχανικών ροδάκινων.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί  ροδάκινων στην Ημαθία, την Πέλλα και την Πιερία είναι τεράστιο. Η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει, το ίδιο και η εξωτερική, με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η πώληση της παραγωγής μας, σε τιμές πολύ κάτω από το καλλιεργητικό κόστος. Δυστυχώς  και το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, η Ρωσία υπήρξε η μεγαλύτερη διέξοδος για την απορρόφηση του 45% της παραγωγής μας. Στέκομαστε στο πλευρό των αγροτών, ώστε να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα των τριών περιφερειακών ενοτήτων, αλλιώς οι συνέπειες και οι κοινωνικές εκρήξεις σε  κατ΄εξοχήν αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι τεράστιες» δήλωσε, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Καλαϊτζίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου