Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Περί της παλαιάς Μητρόπολης Βεροίας και άλλων μνημείων. Του Δημήτρη Κουκούδη

Ως συν-κληρονόμοι των μνημείων μας , λόγω καταγωγής και εντοπιότητας , και με την ευαισθησία του καθενός για αυτά έχουμε λόγο και θέση .
Πιστεύω προσωπικά ότι ,θα πρέπει κατά την διάνοια του ο καθένας μας ,να ενδιαφέρεται σαν ενεργός πολίτης, κατά πώς κρίνει και βούλεται και να προσφέρει ότι και όσο μπορεί ,ώστε να
συνδράμει στο έργο των εχόντων την αρμοδιότητα και την θεσμική υποχρέωση της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.
Εάν έχει και τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται γι αυτά τα έργα ένας λόγος παραπάνω .
Το "γνωστικό" επίπεδο , και η επιστημονική ιδιότητα του καθενός εξ ημών, προσδίδει στην γνώμη μας ,την ανάλογη θέση και την καθιστά ανάλογης σημασίας , ώστε να μπορεί να θεωρηθεί άξια προσοχής και σημασίας.
Να σημειώσω επίσης ότι , η αρχαιολογία και η αρχιτεκτονική είναι επιστήμες όπως η ιατρική , η νομική κ.τ.λ και σαν επιστήμες έχουν τον ανάλογο επιστημονικό χώρο .
Γι αυτό και η γνώμη ενός αρχιτέκτονα η ενός αρχαιολόγου , επί ιατρικών θεμάτων, για παράδειγμα ,δεν μπορεί να γίνει θέμα συζήτησης και φυσικά δεν μπορεί να απασχολήσει τον ιατρικό κόσμο .
Οι γιατροί θα την ακούσουν , από ευγένεια , ίσως, και από επιστημονικό ενδιαφέρον , μήπως κάτι τους διέφυγε και τους το επισημαίνει κάποιος εκτός ειδικότητος αλλά θα πράξουν κατά την επιστήμη τους ....
Μέχρι εκεί όμως και μέχρι τα όρια της επιστημονικής ευθιξίας του καθενός μας.
Το να λέμε την γνώμη μας και να κάνουμε αυτό που θέλουμε είναι προνόμιο της Δημοκρατίας.
Το πως το λέμε και πως το κάνουμε είναι η ένδειξη της παιδείας μας.
(Δεν είναι ιατρικό περιστατικό , ούτε νομικό γεγονός η αναστύλωση των μνημείων αγαπητοί συμπολίτες )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου