Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ημαθία: Η «Καλιφόρνια» της Ελλάδας και η περιφερειακή ενότητα που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καλαϊτζίδη και του προέδρου της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστου Γιαννακάκη στο πολυσυνέδριο  για την καινοτομία και ανάπτυξη στον αγροτοδιατροφικό τομέα που διοργάνωσε το ka-business  της κας. Ραλλιώς Λεπίδου, το Σάββατο 10 Ιουνίου στον φιλόξενο χώρο του «Εκκοκιστηριού Ιδεών» της Βέροιας, παρουσία του βουλευτή Ημαθίας κ. Αντωνίου, του
αντιπεριφειάρχη μεταφορών της ΠΚΜ κ. Χατζηβρέττα, του δημάρχου Βέροιας κ. Βοργιαζίδη, των περ. συμβούλων κας. Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδη, του προέδρου της VENUS κ. Μαρκοβίτη, του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Ουσουλτζόγλου και ολίγων αλλά… εκλεκτών παρευρισκομένων.  Η κ. Λεπίδου τόνισε ότι την εντυπωσίασε ο χαρακτηρισμός για την Ημαθία ως «Καλιφόρνια» που έδωσε ο κ. Καλαϊτζίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό-ιστολόγιο της. Ο κ. Καλαϊτζίδης έκανε λόγο  για τον κατά βάση κατά βάση παραγωγικό,  μεταποιητικό και εξαγωγικό τόπο όλης της Ελλάδας, απ όπου Ημαθία διακινείται  η αγροτική παραγωγή μας, με αιχμή του εξαγωγικού δόρατος, το ροδάκινο και μια πλειάδα άλλων αγροτικών προϊόντων πρώτης γραμμής, ενώ παράγεται το 80% της πανελλαδικής ποσότητας βόειου κρέατος.

«Η Ημαθία έχει την τύχη να διαθέτει επενδυτικούς κολοσσούς στον συνεταιριστικό και τον ιδιωτικό τομέα στην μεταποίηση, με τις εξαγωγές τους να καλύπτουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης» είπε ο κ. αντιπεριφερειάρχης, καλώντας την πολιτεία  «να βιώσει τους προβληματισμούς,  να ενεργοποιήσει  τις προτάσεις και να αναζητήσει  συνεργάτες και όχι χειροκροτητές, μέσα από το συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής». Επίσης αναφέρθηκε στην τεράστια επίπτωση που είχε το ρωσικό εμπάργκο σε Ημαθία και Πέλλα. « Η Ελλάδα πρέπει να βρει διεξόδους άμεσα στην διοχέτευση της παραγωγής της.  Που πρωταρχικό τους εργαλείο έχουν τον  Έλληνα αγρότη, τον Ημαθιώτη αγρότη, που  πλήττεται από παντού, ιδίως με τις απαράδεκτα υπέρμετρες αυξήσεις στην φορολογία και την ασφάλιση του. Η αγροτική μας παραγωγή είναι το τελευταίο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας που παράγει υπεραξία γης. Ας σταματήσει επιτελούς ο διαχρονικός πριονισμός του κλαδιού αυτού. Αλλιώς να ξέρετε η πρώτη που θα καταρρεύσει δεν θα είναι η επαρχία, αλλά τα μεγάλα αστικά κέντρα» έκλεισε την τοποθέτηση του.  Για την καινοτομία των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα της Ημαθίας που είναι άμεσα συνυφασμένη με τις έννοιες της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας , έκανε λόγο ο κ. Γιαννακάκης. «Εμείς στις Οργανώσεις της Ημαθίας  στηρίζουμε και προωθούμε τη συνεργασία της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό ιστό και  επενδύουμε  στην έρευνα και την καινοτομία , ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλους φορείς όπως είναι τα πανεπιστήμια,  οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα .Διότι θεωρούμε ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα με στόχο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων και αναγκών των Καταναλωτών» τόνισε ο κ. Γιαννακάκης. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε καινοτόμες πρακτικές που άλλαξαν την καλλιέργεια στην Ημαθία, μειώνοντας δραματικά το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την παραγωγικότητα, αλλά και στις καινοτομίες της μεταποίησης, της συσκευασίας και της υγιεινότερης παρασκευής των παραγόμενων προϊόντων, χωρίς πολύ ζάχαρη και συντηρητικά. «Η καινοτομία ιδιαίτερα στον αγροδιατροφικό τομέα από την πρωτογενή παραγωγή , έως και το ράφι του καταναλωτή , έκανε επαναστατικά βήματα και διαφοροποίησε μεθόδους παραγωγής , συντήρησης , μεταποίησης και διακίνησης  ,σε τέτοιο βαθμό που σχεδόν σε κανένα άλλο τομέα δεν παρατηρείται . Η καινοτομία, είναι τελικά το εργαλείο που έδωσε την λύση στην διατροφή του πληθυσμού του πλανήτη  και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού . Με ανήσυχο λοιπόν πνεύμα  ,με ανοιχτό  μυαλό  ,με τόλμη και με δουλειά ,  κάνουμε τις καινοτόμες ιδέες σύμμαχο   στον πρωτογενή τομέα , τη μεταποίηση και την εμπορία και πορευόμαστε για ένα καινούργιο μέλλον , προσβλέποντας με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στον ανταγωνιστικό στίβο της Διεθνούς αγοράς»κατέληξε ο κ. Γιαννακάκης.
Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Πολιτάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ.Λουφάκης, ο  πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τζήκας,  ο τέως υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης,  ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας κ. Παπάς,  Ο κ. Κουτσιώφτης από την «Φάρμα Κουτσιώφτη», ο πρόεδρος του ΒΑΕΝΙ κ. Φουντούλης,  οι συνδικαλιστές κ. Χαλκίδης και Παπακωνσταντίνου κ.α. Ακολούθησε η παρουσίαση της μακεδονικής κουζίνας από τον κ. Παπά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου