Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αντώνης Πασχούλας στη Γ.Σ. του ΑΣΕΠΟΠ: Ο Συνεταιρισμός μας είναι μία μεγάλη οικογένεια και στέκεται πάντα δίπλα στα μέλη του

Μέσα σε πολύ ήρεμο κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες η τακτική γενική συνέλευση του ΑΣΕΠΟΠ. Στην αρχή της συνεδρίασης τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αντώνης Πασχούλας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της Διοίκησης τα μέλη για την παρουσία τους στη Γ.Σ., ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ο ΑΣΕΠΟΠ μπαίνοντας στο δεύτερο  μισό αιώνα λειτουργίας του, είναι γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους πιο δυνατούς συνεταιρισμούς της χώρας με 650 ενεργούς, πραγματικούς παραγωγούς και ετήσιο τζίρο εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το Υπουργείο
ΑΑΤ, γι’ αυτό πριν από λίγο καιρό μας κάλεσε και πήγαμε σε σύσκεψη στην Αθήνα, όπου έδωσαν το «παρών» οι είκοσι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί της χώρας. Το 2016 ήταν ακόμη μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, γι’ αυτό και ζοριστήκαμε όλοι ακόμα περισσότερο. Παρόλα αυτά έχουμε ήδη μπει για τα καλά στη φετινή παραγωγή και το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί και φέτος το σύνολό της όσο το δυνατόν καλύτερα. Είμαστε καθημερινά μέσα στη μάχη και συνεχίζουμε να λειτουργούμε σαν μία μεγάλη οικογένεια. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Ο ΑΣΕΠΟΠ, και το ξέρετε καλά όλοι σας εδώ, όλο το χρόνο είναι δίπλα σας και δεν κάνει διακρίσεις. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών του παραμένει στα ίδια επίπεδα. Κανένας παραγωγός μας δεν έχει φύγει δυσαρεστημένος, για να πάει κάπου αλλού καλύτερα. Αντίθετα δεχόμαστε πολλές αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών, από παραγωγούς που ήταν μέλη σε άλλους συνεταιρισμούς της περιοχής και έχουν αποχωρήσει δυσαρεστημένοι από αυτούς.
Έχουμε πετύχει να έχουμε ηρεμία στο εσωτερικό μας. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε διαγράψει κανένα μέλος. Δεν μας απασχολούν διαμάχες και τσακωμοί. Δεν μας βλέπουν στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στο στόχο μας, που είναι ένας και μοναδικός: η πρόοδος του συνεταιρισμού.
Καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια οι αγροτικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της λειτουργίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους είναι πολύ σημαντική. Πετύχαμε λοιπόν μείωση το 2016 των εξόδων διοίκησης, κατά 65 χιλιάδες ευρώ, αφού από τις 425 χιλιάδες ευρώ πέσαμε στις 360 ευρώ. Και με τις διαρθρωτικές κινήσεις που έκανε η Διοίκηση από τις αρχές του χρόνου, η οικονομική ωφέλεια του συνεταιρισμού για το 2017 στον τομέα αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό που ενδιαφέρει τη Διοίκηση είναι να συνεχίσει να υπάρχει ο φορέας και να λειτουργεί με υγεία και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βάζουμε πλάτη όλοι και όχι μόνο οι παραγωγοί.
Για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, επενδύουμε κάθε χρόνο σε σύγχρονες υποδομές (νέο κτίριο) και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (μηχάνημα από Ολλανδία), υλοποιώντας το επιχειρησιακό πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό λάβαμε και τα εύσημα μόλις την περασμένη Πέμπτη από ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου που μας επιθεώρησε. Να θυμίσω ότι ο ΑΣΕΠΟΠ δεν βρήκε τίποτα έτοιμο και τίποτα δεν του χαρίστηκε. Όλα τα έκανε με τις δικές του δυνάμεις.
Για τον ισολογισμό να σας πω ότι είμαστε οι μόνοι που τον  δημοσιεύσαμε στον τοπικό τύπο για λόγους διαφάνειας και για την καλύτερη ενημέρωση των μελών. Ο τζίρος μας, παρά τη δύσκολη χρονιά, κινήθηκε και πάλι στα επίπεδα των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι όμως τζίρος που προέρχεται καθαρά και αποκλειστικά από τις πωλήσεις των προϊόντων και όχι από άλλες πηγές. Και βεβαίως το συντριπτικό ποσοστό είναι από πωλήσεις σε πελάτες μας και ένα πολύ μικρό μέρος αφορά τη δωρεάν διανομή. Και είναι στρατηγική επιλογή μας ο προσανατολισμός μας αυτός και γι’ αυτό όπως όλοι ξέρετε προσπαθούμε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τις ποσότητες, χωρίς να υποβαθμίζουμε από μόνοι μας τα πράγματά μας. Και η επιλογή να ρίξουμε το βάρος στην πώληση διατηρώντας και ικανοποιώντας το πελατολόγιό μας και όχι στη δωρεάν διανομή, δικαιώνεται στην πράξη, καθώς φέτος θα είναι μισές οι ποσότητες για τη δωρεάν διανομή.
 Παρά το γεγονός ότι το 2016 δεν ήταν καλή χρονιά, ο Συνεταιρισμός συνέχισε την προσπάθεια για βελτίωση. Δεδομένων των κακών συνθηκών,  καταφέραμε να διαθέσουμε όλη την παραγωγή. Εδώ και καιρό έχουμε καθαρίσει όλα τα προϊόντα του καλοκαιριού, ταυτόχρονα όμως έχουμε δώσει σημαντικές προκαταβολές για μήλα και ακτινίδια, τα οποία θα καθαρίσουμε και αυτά τις επόμενες ημέρες.  
Στόχος μας είναι να πουλάμε συνεχώς για να μην φρακάρουν τα ψυγεία. Το εμπάργκο βέβαια από τη Ρωσία συνεχίζεται και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Γιατί εξακολουθούν να μας θέλουν οι πελάτες μας εκεί λόγω του καλού ονόματός μας και της συνεργασίας που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Το κόστος όμως είναι υψηλό και επηρεάζει την τιμή. Κακά τα ψέματα όμως, είναι αγορά που μπορεί να σηκώσει μεγάλες ποσότητες.
Πρέπει να παλέψουμε και να μείνουμε όρθιοι, με όπλα μας την καθημερινή δουλειά και τη σωστή διαχείριση. Η πορεία  στο μέλλον θα είναι δύσκολη, ο φορέας όμως θα τα καταφέρει, γιατί όχι μόνο τα μέλη του, αλλά και όλη η περιοχή τον χρειάζεται.».
Στη συνέχεια ο Νομικός Σύμβουλος του ΑΣΕΠΟΠ, Γιάννης Ταούλας ανέγνωσε την ετήσια έκθεση ελέγχου του Εποπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, όλες οι αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού το έτος 2016 ήταν ομόφωνες και ελήφθησαν σύμφωνα με το Ν. 4384/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και το Καταστατικό και με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του συνεταιρισμού.
Τέλος, η λογίστρια του συνεταιρισμού παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2016 και ο ορκωτός λογιστής, Όμηρος Δεληφώτης, που διενέργησε τον έλεγχο, ανέγνωσε στα μέλη το πόρισμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου