Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Tο επιχειρησιακό σχέδιο της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ

To επιχειρησιακό σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ παρουσίασε σε 250 περίπου εργαζόμενους και πολίτες της Νάουσας, το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Μαΐου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της πτωχευμένης από το 2012 εταιρείας, παρουσία της βουλευτή Ημαθίας κας. Φρόσω Καρασαρλίδου, του δημάρχου Νάουσας κ. Κουτσογιάννη, εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, του περ. συμβούλου κ. Τεληγιαννίδη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Νάουσας,καθώς και του προέδρου του Επιμελητηρίου Ημαθίας και μελών της διοίκησης του.
Ο κ. Μουσουλίδης πραγματοποίησε εκτενή ανάλυση των οικονομικών δεικτών του, πάλαι ποτέ, ευρωπαϊκού κολοσσού της κλωστοΰφαντουργίας, που στην περίοδο της ακμής του, υπό  την διοίκηση του Θωμά Λαναρά, αριθμούσε 3.800 εργαζόμενους και είχε κύκλο εργασιών 212 εκ. ευρώ ετησίως. Από την εποχή της ακμής το 2.000 (σ.σ αξίζει φυσικά να μην παραβλέψουμε τα περίφημα "λαναρόχαρτα" και το 1 δις. ευρώ που άγγιξε η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου Λανάρα, τον
καιρό που οι νεοέλληνες λάμβαναν, με προτροπή της τότε κυβέρνησης δάνεια για να... "επενδύσουν" στο χρηματιστήριο, με επιτόκιο 14,5%), έφθασε το 2009 στα 4,5 εκ. ευρώ τζίρο, με απλήρωτους τους εργαζόμενους και με χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτές, ΙΚΑ και δημόσιο, την στιγμή που οι τράπεζες χρηματοδότησαν αφειδώς με 120 εκ. ευρώ τον Λαναρά, χωρίς κανένα εχέγγυο! Ακολούθησε η πτώχευση του Ομίλου το 2012 και οι αγώνες των εργαζομένων να κρατήσουν λειτουργικά τα εργοστάσια του. Ακολούθως παρουσιάστηκε  η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας από τους συμβούλους του κ. Μουσουλίδη, στην οποία τονίζεται ότι η νέα ΕΝΚΛΩ θα λειτουργήσει με 3 εργοστάσια (δυο σε Κομοτηνή και ένα στον Στενήμαχο) με καθετοποιημένη παραγωγή, που θα αποδίδει υπεραξία σε σύγχρονα προϊόντα, που θα διαθέτουν brand name. Θετικά
τοποθετήθηκαν για το εγχείρημα ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, η βουλευτής κα. Καρασαρλίδου, η σύμβουλος της υφυπουργού Εργασίας και ο περ.σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος του "Εμπορικού" κ. Κάλλης και  της ΟΕΒΝ κ. Μίγγος Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας κ. Τσίτσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αντίθετος στην επαναλειτουργία των εργοστασίων, θέτοντας όμως αντιρρήσεις για την συμμετοχή των εργαζομένων στο εταιρικό σχήμα (80% ο επενδυτής, 20% οι εργαζόμενοι) που μπορεί να αποφέρει νομικές ευθύνες σε αυτούς, αν αποτύχει το εγχείρημα. Ο κ. Τσίτσης εξέφρασε ακόμη την δυσπιστία του για το επενδυτικό fund, η διαδρομή του οποίου, όπως ανέφερε, περνά από την Κύπρο, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία για να καταλήξει στο Λουξεμβούργο.
Σημαντικές ήταν επίσης οι αναφορές του κ. Μουσουλίδη στην καθυστέρηση που υπήρξε στην υλοποίηση του σχεδίου, εξαιτίας των νομικών κωλυμάτων που τέθηκαν στον επενδυτή, όταν ζήτησε να επιθεωρήσει τα εργοστάσια της ΕΝΚΛΩ, αλλά και να ζητήσει έγγραφη τιμή της εξαγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου