Τρίτη 9 Μαΐου 2017

"Αχαρτογράφητα έγγραφα".Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Στο βιβλίο του Ι. Κ. Βογιατζή με τίτλο "Νεοελληνικά ανέκδοτα 1812-1831" είναι καταχωρημένο το Ημερολόγιο του Καΐρη με αναφορές στην εξέγερση του Ολύμπου στην οποία ο Θεόφιλος Καΐρης συμμετείχε ως εθελοντής.
Το ημερολόγιο του Καΐρη το έψαχνα εδώ και καιρό, αλλά τα σχετικά με την εύρεσή του και την αξία του θα τα πούμε άλλη φορά. Σήμερα θα ασχοληθούμε με μιαν επιστολή που υπάρχει καταγεγραμμένη στο παραπάνω βιβλίο. Είναι πλήρης κατά το περιεχόμενό της, φέρει ημερομηνία και τόπο εγγραφής: Σκόπελος 8 Φεβρουαρίου 1828 και υπογράφεται από τον καπετάνιο του Ολύμπου
Διαμαντή Νικολάου και τον αδελφό του Κώστα Νικολάου. Υπάρχουν και δύο άλλες υπογραφές Ολυμπίων με δυσδιάκριτα τα ονόματά τους.
Η παραπάνω επιστολή δεν έχει αποδέκτη. Και επιπλέον έχει αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα που ο αποδέκτης γνωρίζει, όμως εμείς δεν γνωρίζουμε ή καλύτερα δεν μπορούμε να τα ταυτίσουμε. Αυτό θα επιχειρήσουμε τώρα. Να βρούμε πρώτα τον αποδέκτη.
Στην επιστολή μετά τις υπογραφές υπάρχει σημείωση προσυπογραφής που έχει ως εξής: "Καγώ ο γέρω Λιάκος Γεωργιάδης σας προσκυνώ χειροφιλώντας και παρακαλώ να με έχετε υπό την εύνοιάν σας, ενθυμώντας τον δρόμον οπού ετρέχαμεν μαζί από Ολύμπου έως Μωρέαν". Ποιά άλλη, τόσο αξιοσέβαστη προσωπικότητα "σοφολογιότητα" έτρεχε μαζί με τον γέρο Λιάκο από τον Όλυμπο ως τον Μωριά παρά ο Θεόφιλος Καΐρης. Αποδέκτης λοιπόν της επιστολής είναι η αυτού σοφολογιότητα ο Θεόφιλος Καΐρης.
Κεντρικό σημείο αναφοράς των υπογραφόντων είναι ο "θείος εξοχότατος κυβερνήτης", που δεν ονομάζεται, αλλά είναι φανερό πως είναι ο Καποδίστριας. Και έχει αξία αυτό που βιώνουν με τον ερχομό του Καποδίστρια οι Ολύμπιοι αγωνιστές. "Είδομεν φως φανερόν ότι ελευθερώθημεν". Με τις παραπάνω ταυτοποιήσεις αξιολογείται και το αίτημα των Ολυμπίων να συστήσει η σοφολογιότητά του τους Ολύμπιους στον κυβερνήτη. Γράφεται: να του πείτε "να μας έχει στη μνήμη του και ό,τι άλλο γνωρίζετε δια το καλόν μας".
Επισυνάπτω την επιστολή για τα δικά σας συμπεράσματα με την υπενθύμιση ότι ο Καποδίστριας επιλέχτηκε Κυβερνήτης της Ελλάδος από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας στις 30 Μαρτίου 1827 και ήρθε στο Ναύπλιο με αγγλικό πλοίο, συνοδευόμενο από ένα γαλλικό και ένα ρωσικό, στις 18 Ιανουαρίου 1828.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου