Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ημαθίας: Σε ετοιμότητα οι φορείς, με ευχές για έλλειψη πυρκαγιών την θερινή περίοδο

Παρουσία του διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης  κ. Χρήστου Μαμαρίκα, της διευθύντριας της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ κας.  Ρούλας Αργυροπούλου, του ειδικού συνεργάτη του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη (απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους στην Αθήνα) κ. Νίκου Τσιούντα, του προϊσταμένου του τμήματος  Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας κ.  Γιώργου Μπαρμπαρούση και φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην περιφερειακή μας ενότητα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης  18 Μαΐου, σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Τσιούντας αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία των φορέων, με επικεφαλής της Π.Ε Ημαθίας, η οποία κατά την περσινή θερινή περίοδο αντιμετώπισε άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά. Ο κ. Τσιούντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και φέτος θα
υπάρξει αρμονική  συνεργασία, ευχόμενος να μην χρειαστεί η Ημαθία να αντιμετωπίσει καμιά πυρκαγιά, είτε σε δασικό, είτε σε αστικό περιβάλλον.
Ο κ. Μαμαρίκας αναφέρθηκε στην υποχρέωση των δήμων να εκπονήσουν σχέδια εκκένωσης αστικών περιοχών, τονίζοντας ότι υπεύθυνοι για την ομαλή εκκένωση δημόσιων οργανισμών, όπως Νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ.α , σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης είναι οι διευθυντές του.
Η κα. Αργυροπούλου αναφέρθηκε με την σειρά της στην μεγάλη σημασία σχεδίου οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού, τονίζοντας ως παράδειγμα την  ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας του Β΄ΠΠ στη Θεσσαλονίκη, όπου αν και υπήρχε ένα δεκαήμερο προετοιμασίας, υπήρξαν αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή του.
Ο κ. Μπαρμπαρούσης είπε ότι πέρσι δεν υπήρξαν σημαντικές περιπτώσεις πυρκαγιάς σε Βέρμιο και Πιέρια, αλλά στάθηκε  στην μεγάλη φωτιά στη Δοβρά στις 18 Ιουλίου. «Απ΄αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε, αφού τα μέρη που εκδηλώθηκε η φωτιά δεν έχουν καλλιέργειες και υπάρχουν αρκετές κατοικίες» τόνισε, λέγοντας ότι στη επιτυχή κατάσβεση βοήθησαν οι εθελοντές, αλλά και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Συνεχίζοντας ανάφερε ότι υπάρχει άριστη επικοινωνία στο Βέρμιο, μέσω  ασυρμάτων VHF, που έχουν οι φορείς,  την ύπαρξη περιπολίων την θερινή περίοδο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛΑΣ και τις εθελοντικές οργανώσεις, ζητώντας από τις ΔΕΥΑ Βέροιας και Νάουσας να τοποθετήσουν τα προβλεπόμενα υδροστόμια σε δασικές περιοχές.
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, Επιπυραγός κ. Κουβακάς, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της υπηρεσίας του, λέγοντας ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα υδροστόμια και τις δεξαμενές νερού, χαρακτηρίζοντας την ποιότητα των δασικών δρόμων της Βέροιας  καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης είπε ότι απαγορεύεται, για οποιοδήποτε λόγο την θερινή περίοδο, η αφή φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη άτυπων χωματερών, ειδικά στην περιοχή του Τριλόφου.
Ετοιμότητα δήλωσε και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξάνδρειας , Επιπυραγός κ. Γερόπουλος Νίκος, τονίζοντας ότι η Αλεξάνδρεια δεν έχει δασικές εκτάσεις, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι σε περιοχές παλιότερων ανενεργών χωματερών.
Ο εκπρόσωπος της 1ης ΜΠ, Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) κ. Γερμανάκης Αντώνιος είπε ότι η Μεραρχία βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα να διαθέσει προσωπικό για την εφαρμογή του σχεδίου πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης», διατηρεί περίπολα και επανδρώνει το πυροφυλάκειο της Νάουσας, ενώ υπάρχουν εκπαιδευμένα τμήματα της και ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης για να δράσουν σε κάθε περιοχή της χώρας, αν τους ζητηθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Αστυνόμος Α΄κ. Βάιος Γούναρης, εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας είπε  ότι η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συμμετέχουν σε περιπολίες τις μέρες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κ. Γούναρης ζήτησε από τους πολίτες όταν παρατηρούν ύποπτα οχήματα και κινήσεις αντίστοιχες μέρες σε δασικές περιοχές να μην διστάζουν να ενημερώσουν την Αστυνομία.
Ο κ. διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε Ημαθίας κ. Αλέκος Φωτόπουλος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα μηχανημάτων που διαθέτει η υπηρεσία του, αλλά και στη  μη ύπαρξη χειριστών, που καλύπτεται από προσωπικό των δήμων της Ημαθίας, με τους οποίους διατηρεί άριστη συνεργασία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και εθελοντικών ομάδων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Πιερίας, ο διοικητής της Τροχαίας Βέροιας Αστυνόμος Α΄κ. Καλογερόπουλος, εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΒ, του δήμου Αλεξάνδρειας, ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε Ημαθίας,  η κ. Μαρία Ξυδοπούλου από την Π.Π του δήμου Αλεξάνδρειας, ο κ. Σταμάτης Ιωάννου από το ΕΚΑΒ, εκπρόσωποι της ΔΕΥ Αλεξάνδρειας, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΛΕΦΔ και ΠΕΦΕΔ Ημαθίας, της ΔΕΗ (φράγμα Αλιάκμονα) του ΔΕΔΗΕ Βέροιας, των δασαρχείων Βέροιας και Νάουσας, της Διεύθυνσης Δασών Ημαθίας και ο κ. Γιάννης Σημανίκας, του γραφείου δασών του δήμου Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου