Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στην Ημαθία

 Αυτή την εβδομάδα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμμετείχε για μια ακόμη χρονιά στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στόχο έχει να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την εκπαίδευση των πολιτών σε
θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Την Κυριακή 21 Μαϊου πραγματοποιήθηκε ο 1ος Αγώνας Δρόμου των Ανακτόρων από τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ» σε συνεργασία με το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.Το παρόν έδωσαν 115 αθλητές, άνδρες και γυναίκες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας. Η διαδρομή των περίπου 12 χιλιομέτρων (5% χωματόδρομος, 55% μονοπάτια, 35% δασικός δρόμος και με υψομετρική διαφορά +500μ.) εντυπωσίασε τους αθλητές. Στη Γενική Κατηγορία Ανδρών νικητής είναι ο Θεοδοσιάδης Βασίλειος με δεύτερο τον Δαγδηλέλη Αθανάσιο και τρίτο τον Θάνο Γεώργιο, ενώ στις γυναίκες, πρώτη νικήτρια αναδείχθηκε η Σαββίδου Παρθένα, δεύτερη η Οσλανίτου Μαρία και τρίτη η Ηλιάδου Φωτεινή.
Το προσωπικό του ΚΑΠΑ/τμήμα αθλητισμού του Δήμου Βέροιας, η Διασωστική Ομάδα ΟΜΑΚ Καλαμαριάς. και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Βεροίας πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, και η συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και το Νοσοκομείο Βέροιας ήταν άριστη.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, για τον 2ο Αγώνα Δρόμου των Ανακτόρων!

Την Τετάρτη 24 Μαϊου, πραγατοποιήθηκε στο νέο κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών εικαστικό εργαστήρι για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Βεργίνας με θέμα «Της άνοιξης λιβάδια στις Αιγές». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα «λιβάδι» εμπνευσμένο από τα φυτά, τα άνθη και τις μέλισσες που κοσμούν εκθέματα του Μουσείου Βασιλικών Τάφων.

Παράλληλα, πικ νικ που είχε προγραμματιστεί στο Ανάκτορο των Αιγών με το Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας, αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε πως οι εκδηλώσεις εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων θα ολοκληρωθούν αυτό το Σάββατο 27 Μαϊου, με την ομιλία "Εξωτισμός, ερωτισμός και δουλεία στην οθωμανική Βέροια" στο αμφιθέατρο του νέου κτηρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, στις 20:00.

Ο συγγραφέας και δικηγόρος Γιώργος Λιόλιος θα μας αφηγηθεί «όσα δε λέγονται» για την μοίρα των ανθρώπων που πουλήθηκαν και αγοράστηκαν σαν να ήταν πράγματα, των μαύρων σκλάβων στην Καραφέρια του Εβλιγια Τσελεπή, αλλά και για τα υπόγεια ρεύματα του ερωτισμού και του εξωτισμού που συναντιούνται στα σκιερά λιθόστρωτα σοκάκια γύρω από το δίδυμο λουτρό.

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347, efahma@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου