Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ναι, κατά πλειοψηφία, στην παραχώρηση μέρους της «Αμάλθειας» για την εγκατάσταση του τελωνείου Ημαθίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Tην παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων της «Αμάλθειας Α.Ε» στο υπουργείο οικονομικών, για την μετεγκατάσταση στην Κουλούρα του Τελωνείου Ημαθίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που διήρκεσε….2 ώρες, το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το μεσημέρι της Παρασκευής 21ης Απριλίου, απόντος του περιφερειάρχη κ.Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό.

Στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της «Αμάλθεια-Ημαθία Α.Ε» το 2005, με την 3210/28-06-2005 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την αξιοποίηση της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας, όπως
αυτή είχε οριοθετηθεί με σχετικό ΦΕΚ το 1997, με σκοπό να αποτελέσει εξαγωγικό, εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κέντρο του ημαθιώτικου εμπορίου. Ακολούθως αναφέρθηκε στο κοινό έγγραφο  της Π.Ε Ημαθίας και του δήμου Βέροιας  στις 12-10-2014 προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επαναβεβαιώθηκε με αντίστοιχο στις 22-06-2015, με το οποίο διατυπώθηκε η πρόταση για την παραχώρηση χρήσης   για 50 χρόνια στο Υπουργείο  ισογείου χώρου 750 τ.μ, αποθηκευτικού χώρου 890 τ.μ και περιβάλλοντος χώρο 20 στρεμμάτων, για την στέγαση του Τελωνείου Ημαθίας.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο οποίος στην τοποθέτηση του τόνισε ότι το ζήτημα της παραχώρησης επείγει αφού  υπάρχει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να φύγει από τον ενοικιαζόμενο χώρο και να μεταφερθεί στην περιοχή της Κουλούρας.» Η προθεσμία που έχει οριστεί είναι μέχρι τέλος του 2017. Οι επιχειρηματίες έχουν συγκεντρώσει 200.0000 και υπάρχει ένας χορηγός που θα βάλει και αυτός 200.000. Το ποσό των μελετών που κάναμε είναι της τάξης των 350.000 και το έργο θα τελειώσει σε 4 μήνες» είπε.

Θετικά στην εισήγηση στάθηκε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας «Περιφέρεια-Πρωταθλήτρια» ο αντιπρόεδρος  του σώματος κ. Στάθης Σαρηγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι ο
«Καλλικράτης» επιτρέπει στις περιφέρειες την παραχώρηση χρήσης περιουσιακών τους στοιχείων. «Αν είναι ένα θέμα σημαντικό μπορεί να περάσει και χωρίς οικονομική  επιτροπή, με την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Το θέμα της παραχώρησης  ήταν στα προεκλογικά προγράμματα όλων των συνδυασμών. Είναι ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το οποίο έχουν συνεργαστεί όλοι οι φορείς. Με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μπορεί να γίνει η αλλαγή χρήσης. Υπάρχει σχετικός φορέας που θα το χρηματοδοτήσει και  θα το κάνει δωρεά στην «Αμάλθεια». Δίνουμε ένα γιαπί που επί σειρά καταστρέφεται αφού δεν μπορούσε να φυλαχτεί. Το τελωνείο της Ημαθίας , εξυπηρετεί τον εξαγωγικό πρωτογενή τομέα. Ο μικρός αυτός χώρος θα αποτελέσει την αρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου» τόνισε ο κ. Σαρηγιαννίδης.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου στάθηκε υπέρ της αναγκαιότητας της δημιουργίας τελωνείου, επισημαίνοντας όμως ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου οικονομικών να το πράξει, ενώ ζήτησε ο χώρος να παραχωρηθεί με λογικό τίμημα που θα καταβάλει το κράτος. Η παράταξη της καταψήφισε την εισήγηση, πλην του κ. Χειμώνα.

Ο κ. Δημήτρης Μούρνος  της παράταξης «Συμμετέχω» είπε ότι υποστήριξη διαχρονικά την πρόταση της αξιοποίησης της Κουλούρας, τόσο ως νομαρχιακός, όσο και ως περιφερειακός σύμβουλος. «Οι θέσεις δήμου και περιφέρειας ότι οι εγκαταστάσεις μπορούν να ολοκληρωθούν σε 4 μήνες και το τελωνείο θα λειτουργήσει σε 18 μήνες είναι ανεδαφικές. Ας είμαστε ψύχραιμοι και ρεαλιστές για να μην απογοητεύσουμε τους Ημαθιώτες. Η εισήγηση είναι γενικόλογη και ελλειμματική, εκφράζοντας επιθυμίες και προθέσεις, χωρίς να προτείνει συνεκτικό σχέδιο. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση της αγοράς της Κουλούρας» είπε ο κ. Μούρνος,  οποίος αναρωτήθηκα αν  υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίηση του συνόλου  των εγκαταστάσεων. Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας ο κ. Μούρνος και η παράταξη του δήλωσαν «Παρών».

Για απουσία των εισηγήσεων και των αποφάσεων των φορέων, καθώς και της αλληλογραφίας με το υπουργείο έκανε λόγο ο κ. γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου κ. Σάκης Χειμώνας «Μαυρίζει η ψυχή μου όταν βλέπω κουφάρια που σήμερα ρημάζουν. Να έρχονταν το θέμα σε τακτική συνεδρίαση. Θα είμαι θετικός στην απόφαση, αλλά δεν θέλω αυτό που ξεκινάει να είναι μια φωτοβολίδα. Με αφορμή την στέγαση του τελωνείου πρέπει να αξιοποιηθεί η υπόλοιπη  κτιριακή υποδομή της «Αμάλθειας»» είπε, υπερψηφίζοντας όμως την εισήγηση.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις της μειοψηφίας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του ενδιαφέρθηκε για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Κουλούρας.

«Από τον Οκτώβριο του 2014 κάλεσα σεσύσκεψη  τους βουλευτές και όλους τους φορείς για το τελωνείο και μαζί κατεβήκαμε στην Αθήνα και τα αρμόδια υπουργεία.  Ζητήσαμε την οικονομική ενίσχυση του κράτους, από τα οποίο δεν πήραμε ούτε ευρώ. Κάναμε εννιά αναφορές προς τις κυβερνήσεις. Τα 337 στρέμματα της «Αμάλθειας» είναι καταπατημένα από τότε που ιδρύθηκε το 2005. Έχουμε ήδη βρει 18 καταπατητές  και έχουμε κινήσει την διαδικασία έξωσης τους. Σαφώς και θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή με την δημιουργία του τελωνείου, αφού  θα υπάρξουν πολλά έσοδα από την ενοικίαση χώρων  σε επιχειρήσεις που θα θελήσουν να εγκατασταθούν εκεί» τόνισε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.
Τελικά η εισήγηση της παραχώρησης  ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, την μείζονα μειοψηφία και τον κ. Χειμώνα, ενώ παρών δήλωσε ο κ. Μούρνος και η παράταξη του, παρών η παράταξη της κ. Νιόβης Παυλίδου «Πολίτες Μπροστά» και κατά οι υπόλοιπες.
Μετά από αυτή την θετική εξέλιξη το επόμενο βήμα είναι η αποστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών των αποφάσεων περιφέρειας και δήμου και η ενεργοποίηση του μηχανισμού του επιχειρείν της Ημαθίας, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι  προβλεπόμενες διαδικασίες  για την εγκατάσταση του Τελωνείου της περιφερειακής μας ενότητας, στην Κουλούρα. Ένα γεγονός με ιδιαίτερα αναπτυξιακή σημασία, αφού είναι προφανές ότι θα

υπάρξει αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης των 337 στρεμμάτων, με την εγκατάσταση πολλών επιχειρήσεων που ασχολούνται με το εξαγωγικό εμπόριο.  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λοιπόν και με την βοήθεια της περιφερειακής, αλλά και της κεντρικής διοίκησης η Κουλούρα μπορεί να γίνει το κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων στο πρωτογενή και όχι μόνο τομέα.
Ρεπορτάζ από το Περιφερειακό Συμβούλιο
Θόδωρος Ελευθεριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου