Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

"Βιώσιμες λύσεις". Μια επίκαιρη τοποθέτηση του τέως δημοτικού συμβούλου Νάουσας Γιάννη Κελεσίδη για την ΕΤΑ

Μπορεί το άρθρο του αγαπητού μου φίλου, τέως δημοτικού συμβούλου Νάουσας, κ. Γιάννη Κελεσίδη, να γράφτηκε το 2011, σίγουρα όμως είναι επίκαιρο, αναφορικά με το μέλλον της ΕΤΑ Α.Ε. Διαβάστε τι έγραφε τότε ο κ. Κελεσίδης

"Πάντα στα δύσκολα τίθεται  το  ίδιο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί , τι γίνεται με τις δημοτικές  επιχειρήσεις  που έχουν αρνητικό πρόσημο, τις περισσότερες φορές η απάντηση έρχεται μέσα από τις ίδιες τις εξελίξεις. Θα
ήθελα να κάνω λοιπόν μια σύντομη τοποθέτηση  στο ερώτημα κάνοντας δυο παραδοχές, η πρώτη είναι υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης, Δημοτικές επιχειρήσεις  λοιπόν με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και η δεύτερη υπέρ της παραχώρησης των επιχειρήσεων σε μακροχρόνια μίσθωση που θα συνοδεύεται από σοβαρή επένδυση.
Α) Διατήρηση υπάρχουσας κατάστασης
Αναλύουμε τα κέντρα κόστους της επιχείρησης, μαζεύουμε τις δαπάνες, ξανασχεδιάζουμε την ποιότητα  των παρεχόμενων προϊόντων, κάνουμε ανάλυση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούμαστε(επενδυτικοί στόχοι, ανάλυση κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις), προβαίνουμε λοιπόν σε αυτές τις ενέργειες που σκοπό έχουν να βγάλουν την επιχείρηση από την κρίση και να της δώσουν προοπτική, προσωπική μου άποψη είναι ότι θα σκοντάψουμε σε δυο στάδια της παραπάνω ανάλυσης που θα μας αποθαρρύνουν στα παραπέρα βήματα μας ,το πρώτο και σημαντικό είναι ότι οι επενδυτικοί στόχοι θα είναι ανύπαρκτοι διότι χρήματα δεν υπάρχουν,  επομένως η πορεία της επιχείρησης προδιαγράφεται ζοφερή και επιχειρήσεις που δεν επενδύουν έχουν ημερομηνία λήξης και το δεύτερο στάδιο ανάλυσης του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούμαστε θα μας δείχνει πόσο παρωχημένοι είμαστε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσωπικά απορρίπτω αυτήν την εκδοχή.
Β)Μακροχρόνια μίσθωση σε σοβαρό επενδυτή(διότι η βραχυπρόθεσμη δεν φέρνει επενδύσεις) με όρους που θα έχει άποψη ο Δήμος Νάουσας, προκρίνω την άποψη αυτή και εξηγώ τους λόγους.
1)Ρευστότητα-Επενδύσεις-Ανάπτυξηη
2)Επενδύσεις σε σύγχρονες μεθόδους  χιονοδρομίας-εστίασης-υποδοχής, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει από βραχυπρόθεσμη διαχειριστική αντίληψη.
3)Ενδυνάμωση του τουρισμού, προώθηση της Πόλης ως τελικού προορισμού.
4)Διατήρηση-Ανάπτυξη θέσεων εργασίας.
5)Ανεύρεση και ανάδειξη κρυμμένων ευκαιριών.
Η απάντηση μου λοιπόν στο αγωνιώδες ερώτημα των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης και ότι αυτό συνεπάγεται θα δοθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Όπως και να έχει όμως η λύση ενός γόρδιου δεσμού έρχεται μέσα από τις ίδιες τις εξελίξεις που προμηνύονται οδυνηρές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου