Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

H Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ανάβει ένα μπλε φως για τη Μ.Α.μ.Α

Η καμπάνια «ΑΝΑΨΕ ΕΝΑ ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ», είναι μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Autism Speaks που σκοπεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αυτισμό γιορτάζεται στις 2 Απριλίου με τις δράσεις «Φορέστε μπλε» και «Άναψε ένα μπλε φως για τον αυτισμό» σε όλο τον κόσμο.

Κτίρια και ιστορικά μνημεία όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ,το Empire State Building, ο Νότιος Πόλος ,ο Πύργος του Άιφελ ,οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, φωτίζονται μπλε ως ένδειξη συμπαράστασης και ευαισθητοποίησης προς τα άτομα με αυτισμό.
Στη καμπάνια αυτή συμμετέχει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας φωτίζοντας με μπλε φως τον ανακαινισμένο δεύτερο όροφο το βράδυ της Κυριακής 2 Απριλίου δείχνοντας με αυτό το τον τρόπο την συμπαράστασή της στο σύλλογό μας  Μ.Α.μ.Α -Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό .Ευχαριστούμε θερμά !
 Λίγα λόγια για το σύλλογό μας.
Με την υπ´αριθμόν 4/2015 διάταξη της Ειρηνοδίκου Βέροιας και στη συνέχεια με την 147/2015 απόφασης του Ειρηνοδικείου Βέροιας ,ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία Μ.Α.μ.Α -Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό και έδρα τη Βέροια. Πρόκειται για ένα σύλλογο γονέων ,κηδεμόνων και φίλων ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Έχει έδρα τη Βέροια και έχει σκοπό την εκπροσώπηση των ατόμων ολόκληρου του αυτιστικού φάσματος σε όλες τις μορφές του (χαμηλή ,μέση, υψηλή  λειτουργικότητα /Σύνδρομο Asperger),την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και των συμφερόντων τους ,την υποστήριξη και τη συμπαράσταση στα άτομα αυτά και στις οικογένειές τους.
Η δημιουργία  του παραπάνω συλλόγου προήλθε από την ανάγκη των γονέων των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα  του αυτισμού να βρουν έναν χώρο στον οποίο τα παιδιά θα απασχολούνται δημιουργικά και οι γονείς θα ενημερώνονται και θα βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματά τους. Ενημερωτικά στο νομό μας  Α/μια= 34+/ 25 Δημοτικό και & Νηπιαγωγείο, Β/μια= 8+(Γυμν. & ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχ.= 30+ .Συγκεκριμένα στη πόλη μας από άτυπη καταγραφή ,οι μαθητές που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι οι εξής: 17 μαθητές στο ειδικό σχολείο,10 μαθητές στο ΕΕΕΚ ,τουλάχιστον 20+ μαθητές με παράλληλη στήριξη  στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και στις τρεις βαθμίδες .Αυτοί οι μαθητές είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς ιδιωτικούς και δημοτικούς τα οποία δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία καθώς και περιστατικά τα οποία είναι ακόμα αδιάγνωστα. Άρα ο αριθμός είναι πιο μεγάλος. Ο σύλλογός μας επομένως έχει τους εξής σημαντικούς σκοπούς και στόχους:
Πρωταρχικός σκοπός του  Συλλόγου  είναι:
1) Η εκπροσώπηση των ατόμων ολόκληρου του Αυτιστικού φάσματος, σε όλες τις μορφές του (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Λειτουργικότητα/Σύνδρομο Asperger), των Δικαιωμάτων και συμφερόντων τους. Η υποστήριξη και συμπαράσταση στα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους.
2) Η παροχή πάσης φύσεως αρωγή στα άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, για την θεραπεία τους την εκπαίδευσή τους, την κοινωνική τους ένταξη , την επαγγελματική τους αποκατάσταση ,την αναψυχή τους και γενικά την βελτίωση της ζωής τους.
 Για την υλοποίηση αυτού του σκοπού ο σύλλογός μας επιδιώκει τα εξής:
Τη δημιουργία  ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα σε οποιαδήποτε μορφή και τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης  κατάλληλης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού
Την παροχή κατάλληλης ψυχολογικής υποστήριξης, θεραπευτικής αγωγής και ειδικής άσκησης στα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειές τους, σε ολόκληρη τη ζωή τους
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των οργανωμένων φορέων της, όπως π.χ. οι φορείς της Πολιτείας, της  τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της κοινωνίας γενικά.
Τη συνεχή επαφή και επικοινωνία με διεθνείς και Ελληνικούς φορείς για την ενημέρωση γύρω από το Αυτιστικό Φάσμα  και τη μεταφορά σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και τεχνογνωσίας  κ.α.
Αυτή τη στιγμή ο νεοσύστατος σύλλογός μας  έχει δημιουργήσει ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά  στο φάσμα του αυτισμού  στο χώρο του Ειδικού Σχολείου Βέροιας και σε αίθουσες που μας παραχωρήθηκαν από το Δήμο Βέροιας  και λειτουργεί κάθε  Πέμπτη απόγευμα και Σάββατο πρωί  με την αμέριστη βοήθεια εθελοντών  και εθελοντριών (ειδικοί παιδαγωγοί εργοθεραπευτής , λογοθεραπεύτρια, γυμναστής ειδικής αγωγής, κοινωνική λειτουργός, ειδική βοηθός). Στο χώρο αυτό απασχολούνται δημιουργικά 21 μαθητές. Ελπίζουμε στο μέλλον να αποκτήσουμε μία δική μας στέγη στην οποία τα παιδιά  και  οι γονείς θα μπορέσουν να βρουν μία ζεστή αγκαλιά στη δύσκολη καθημερινότητά τους.
                                                                            Με εκτίμηση
                                                                            Δ.Σ συλλόγου
Στοιχεία επικοινωνίας:mamasylog@yahoo.gr
 Τηλ.  6974484968-6987802441





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου