Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Λυγαριά Για την γυναικεία γονιμότητα.Του Τάσου Τασιώνα, Δασολόγου

Vitex agnus castus
Λυγαριά, λυγαριά, εσένα έχω στην καρδιά.  Συγκαταλέγεται στα κορυφαία φυτά της γυναικείας γονιμότητας καθ’ότι διεγείρει την υπόφυση και συμβάλλει στην παραγωγή και ρύθμιση της
ισορροπίας των γυναικείων ορμονών.
Πρόκειται για ισχυρότατο γυναικείο βότανο και σύμφωνα με έρευνα 48 γυναικών που είχαν πρόβλημα γονιμότητας αυτές που πήραν λυγαριά για τρεις μήνες, επτά έμειναν έγκυες ενώ οι 25 από αυτές εμφάνισαν φυσιολογικές τιμές προγεστερόνης που είναι απαραίτητη για να λάβει χώρα η σύλληψη.

Φυλάξτε όμως το βότανο μακριά από το σύντροφό σας, διότι κρεμάει τη στύση του.  Το έπαιρναν οι μοναχοί ως αντιαφροδισιακό, για να αναχαιτίσουν τις ορμές τους και να ελέγξουν τη λίμπιντό τους.  Το ονόμαζαν «το πιπέρι του μοναχού».
Δενδρώδης θάμνος με φύλλα σαν της ελιάς, με ευχάριστη οσμή, πιο μαλακά, με άνθη λευκά ή πορφυρά, και καρπό αρωματική δρύπη με σπόρους σαν το πιπέρι.
Τα μούρα της αυξάνουν το γάλα του στήθους και ρυθμίζουν τις διαταραχές της περιόδου, το προεμμηνιακό σύνδρομο, τα προβλήματα εμμηνόπαυσης, καθώς και τους πόνους προ και μετά την έμμηνο ρύση.  Όχι όμως λήψη του βοτάνου κατά την εγκυμοσύνη.  Το έγχυμα των φύλλων της λυγαριάς δρα ως στυπτικό εναντίον της διάρροιας.  Οι σπόροι και τα φύλλα σε έγχυμα επιφέρουν ηρεμία και ύπνο σε όσους υποφέρουν από άγχος, διότι περιέχουν πολλά φλαβονοειδή,τερπενοειδή, ιριδοειδή και γλυκοσίδες.
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το βότανο σε τραύματα και φλεγμονές ενώ ο Πλινιος αναφέρει ότι στη γιορτή των θεσμοφοριων  της θεάς Δήμητρας οι γυναίκες έπρεπε να κοιμηθούν μόνες για να διατηρήσουν την αγνότητά τους.  Για να εξαγνισθούν μάλιστα κατασκεύαζαν υπόστρωμα με κλάδους λυγαριάς επειδή τη θεωρούσαν σύμβολο της αγνότητας.  Από κλαδιά λυγαριάς έδεσε ο Οδυσσέας τους συντρόφους του κάτω από την κοιλιά των προβάτων του κύκλωπα για να βγούν από τη σπηλιά του και ο Αχιλλέας τους γιούς του Πρίαμου.  Η θεά Ήρα γεννήθηκε κάτω από μια λυγαριά και θεωρείται το ιερό της δένδρο.
Η βίτσα που έδερναν τα παλιά τα χρόνια οι δάσκαλοι και οι δασκάλες τα παιδιά στο σχολείο ήταν από κλαδιά λυγαριάς, τα οποία χρησιμοποιούσαν και στην καλαθοπλεχτική.  Στο εμπόριο βρίσκει κανείς το βότανο σε κάψουλες, σε βάμμα και σε χάπια.
Κορμή κυπαρισσένιο λυγάς σα λυγαριά / λυγαριά, θα σε κλέψω μια βραδιά, όπως λέει και το νησιώτικο παραδοσιακό τραγούδι
tatassos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου