Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Σήμερα Πέμπτη στις 9 το βράδυ. ΕΤ3 και Κώστας Μπλιάτκας "εκ του πλησίον" με τον Γιάννη Σειραδάκη

Στη σειρά των εκπομπών ‘’Εκ του Πλησίον’’ με τον Κώστα Μπλιάτκα, προσκεκλημένος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Φυσικής Γιάννης Χιου Σειραδάκης, ο οποίος μας ξεναγεί στο ιστορικό κτίριο του Αστεροσκοπείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και μας παρουσιάζει με εκλαϊκευμένο και συναρπαστικό τρόπο το κορυφαίο από τα διασωθέντα τεχνολογικό
επίτευγμα τη αρχαίας Ελληνικής επιστήμης που είναι ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων.
Η παρουσίαση εμπλουτίζεται με σπάνιο οπτικό υλικό από το νέο ψηφιακό βιβλίο για τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων που εκδόθηκε με επιμέλεια της Πολυτεχνικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ , όπως και του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας υπό τον συντονισμό της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών. .
Ο ίδιος μας μιλάει για την παιδική του ηλικία, για τις σπουδές του, την πανεπιστημιακή ζωή στο ΑΠΘ , την προσφορά στο διεθνή επιστημονικό χώρο, και για θέματα όπως η ηλικία του Σύμπαντος, οι ‘’Μαύρες Τρύπες’’, η επιστημονική προσέγγιση για την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής, η ολική έκλειψη ηλίου κ.α. Ο Γιάννης Χιου Σειραδάκης έχει επιβλέψει Διδακτορικές Διατριβές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.).
Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γραμματεύς και Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία.
Για τον Γιάννη Χιου Σειραδάκη μας μιλάει η Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης κα. Δήμητρα Σφενδόνη – Μέντζου.
Επιμέλεια – Παρουσίαση Κώστας Μπλιάτκας
Σκηνοθεσία – Εκτέλεση Παραγωγής Γιάννης Σανιώτης DSP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου