Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Δράσεις του 16ου δημοτικού σχολείου Βέροιας


Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Τοπικό  Θεματικό Δίκτυο «Mατιές στο παρελθόν μέσα από την μελέτη μνημείων της πόλης”, αναλάβαμε την Παλιά Μητρόπολη κορυφαίο βυζαντινό μνημείο των Βαλκανίων.
Στην προσπάθειά μας να ασχοληθούμε με τη βυζαντινή τέχνη, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσα από
τις  αγιογραφίες στο μνημείο βρήκαμε αρωγό το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Τέχνης «Γεώργιος Καλλιέργης».
Ο καθηγητής/αγιογράφος κ. Χρυσικόπουλος Δημήτρης επισκέφθηκε την Γ΄ τάξη  του σχολείου μας και έδειξε πώς αγιογραφούνται οι φορητές εικόνες. Μίλησε για τη σημαντικότητα της αγιογραφίας στην θρησκεία, στην τέχνη αλλά και την χρησιμότητά της ως πηγή Ιστορίας.
Στη συνέχεια τα παιδιά ασχοληθήκαν με τις ονομασίες και την αγιογράφηση της Παναγίας, ξεκινώντας από τη γιορτή  του Ευαγγελισμού λόγω των ημερών αλλά και με βάση την νέα πληροφορία  ότι η  Παλιά Μητρόπολη ήταν αφιερωμένη στην Χάρη της, ζωγράφισαν με τη βοήθεια του, μια εικόνα όπως φαντάζονταν  ότι θα ήταν η αγιογραφία πάνω στον πεσσό  καθώς δεν σώζεται μεγάλο μέρος της.
     Ευχαριστούμε πολύ το Σύλλογο και τον κ Χρυσικόπουλο για την ξενάγηση στην τέχνη της αγιογραφίας, η οποία σαφώς ανοίγει νέους ορίζοντες στα μάτια των παιδιών στην  προσέγγισης της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου