Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη με ψηφιδωτά.Γράφει η Τζωρτζίνα Αθανασίου

«Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη: αρχαιολογικά έργα και κοινωνία» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, στο Πολυκεντρικό Κέντρο Αιγών, το οποίο εγκαινίασε με αυτό τον τρόπο και τις εγκαταστάσεις του. Ακούγοντας το θέμα, εύκολα ο καθένας θα μπορούσε να προβεί σε εικασίες περί των θεματικών ενοτήτων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε αυτό. Παρακολουθώντας όμως τις εργασίες, καθώς και τις δηλώσεις των συμμετεχόντων που αναρτήθηκαν
από τις διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όσο και να γνωρίζουμε εμείς, οι μη αρχαιολόγοι, τον αρχαιολογικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής μας, αυτός πάντα θα μας ξαφνιάζει με τον πολυσχιδή του χαρακτήρα.
Το αντικείμενο, κάποιες φορές είναι δυσνόητο και εξειδικευμένο. Κάποιοι ίσως βιαστούν να πουν ότι απευθύνεται σε ειδικούς. Ίσως και να έχουν δίκιο. Όχι όμως κατά τη γνώμη μου σε αυτή την περίπτωση. Ανέκαθεν πίστευα ότι για να είναι κάποιος καλός στη δουλειά του πρέπει να την αγαπά, όπως ανέκαθεν πίστευα ότι όποιος μπορεί να εκφράσει απλά περίπλοκες ιδέες, είναι κύριός τους. Και ασφαλώς όλοι γνωρίσαμε χαρισματικούς ομιλητές που μεταδίδουν άκοπα την αγάπη  για το έργο τους διότι είναι κάτι που τους συνεπαίρνει ακόμα, και ίσως για πάντα, και έτσι, τόσο  απλά σε παρασέρνουν στον ενθουσιασμό τους. Τέτοια προσωπικότητα αναδεικνύεται πως είναι η κα Αγγελική Κοτταρίδη. Η ομιλία της κατά την ημερίδα ήταν καθηλωτική καθώς έδειχνε την αγάπη για την επιστήμη της, και την βαθειά εργατικότητα της ομάδας της. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ως μέρμηγκας, με την αρωγή και το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαιτζίδη, υλοποίησε αθόρυβα ένα μεγαλόπνοο πολλά υποσχόμενο σχέδιο.
Φαίνεται ότι στην Ημαθία εφαρμόζεται η παροιμία «το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», και φαίνεται πως δεν είμαι η μόνη που διαπίστωσα κάτι τέτοιο από τη στιγμή που η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη αναφέρθηκε στον Νομό μας ως «Κέντρο Επιστημονικού Συνεδριακού Τουρισμού με διεθνούς εμβέλεια Αρχαιολογική Ταυτότητα». Η ανάδειξη του παρελθόντος και η ορθή συντήρησή του διαμορφώνουν ακούσια σχεδόν έναν πόλο έλξης του ενδιαφέροντος των ανά τον κόσμο μελετητών της Αρχαίας Ελλάδος, επιστήμονες που δεν περιορίζονται στον κλάδο της Αρχαιολογίας.
Η Νάουσα έχει να αναδείξει σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς και να διεκδικήσει δυναμικά τον ρόλο της ως χώρος στον οποίο επέλεξε ο Αριστοτέλης να διδάξει τον Μέγα Αλέξανδρο. Δια στόματος Δημάρχου Νάουσας, το κοινό πληροφορήθηκε για την έναρξη ανασκαφικού έργου στη Μίεζα. Αυτό που κεντρίζει την προσοχή είναι η αξιοποίηση της Σχολής Αστυφυλάκων στη Νάουσα και η μετατροπή της σε χώρο συντήρησης και έκθεσης ψηφιδωτών, τοιχογραφιών και μαρμάρινων στηλών. Κατ’ εμέ, το σημαντικό, είναι ασφαλώς η δημιουργία ενός εξειδικευμένου χώρου ανάδειξης των παραπάνω αρχαιολογικών ευρημάτων, μα κυρίως η συστέγασή τους με τον χώρο συντήρησής τους.
Η συνύπαρξη των εκθεμάτων με τους αρχαιολόγους ερευνητές και συντηρητές έργων δεν μπορεί παρά να είναι ευεργετική για ευαίσθητα ευρήματα όπως τα ψηφιδωτά, καθώς η πολυπλοκότητα των υλικών, ο πλούτος των χρωμάτων, η τεχνική της τοποθέτησής τους και το υπόβαθρο στο οποίο στηρίζονται είναι ιδιαιτέρως εύθραυστα. Μπορεί να ακουστεί ουτοπική σαν σύγκριση, μα μαθαίνοντας για τον σχεδιασμό αυτό του Δήμου Νάουσας, ο νους μου πήγε στη διαδεδομένη αυτή πρακτική μεγάλων μουσείων του εξωτερικού και συγκεκριμένα στα εργαστήρια συντήρησης Έργων Τέχνης του Μουσείου του Λούβρου, σε πτέρυγες του οποίου αναστηλώνονται θησαυροί. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξειδικευμένος για να αντιληφθεί ότι όσο λιγότερο ταλαιπωρείται ένα αρχαιολογικό εύρημα, και όση μεγαλύτερη, καταλληλότερη και άμεση συντήρηση έχει, τόσο παρατείνεται η «ζωή του».
Η δημιουργία σχετικού Μουσείου στη Νάουσα, θα διαφυλάξει αρχαιολογικούς θησαυρούς αναδεικνύοντας τον πλούτο της περιοχής μας σε συνδυασμό με τα Μουσεία του Δήμου Βέροιας, μα και του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον οποίο έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας σε θέματα τουρισμού και ανάπτυξης.
Σε μια εποχή που οι επιστήμονες ταλαντεύονται μεταξύ της άκρας εξειδίκευση και της διεπιστημονικότητας, η Νάουσα και η ευρύτερη περιοχή της αναδεικνύεται ως η αιχμή της σάρισας για την ανάδειξη της περιοχής και ως εκ τούτου την ανάπτυξη όλων των μορφών Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου