Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος

Στην χαρμολύπη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής εισέρχεται ο ορθόδοξος κόσμος. Ένα ασκητικό τεσσαρακονταήμερο, που κυρίαρχο σκοπό έχει να εξαγνίσει πρώτα την ψυχή και μετά το σώμα από τα πάθη. Αναφέρομαι κυρίως στα ψυχικά μας πάθη, με πρώτο το στοιχείο του εγωισμού, γιατί σαρκικά πάθη δεν έχουν οι πεπτωκότες άγγελοι που εξέπεσαν από τον ουρανό, όταν ακολούθησαν τον Εωσφόρο στην αμφισβήτηση του Αγίου Θεού. Την ουσία της ορθοδοξίας περιγράφει εξαιρετικά η προσευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου."Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου,
πνεῦμα ἀργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονής καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁράν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων.

Αυτό το σωτήριο πνεύμα ταπεινοφροσύνης, περικλείεται σε όσους εργάζονται για την ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, με πρώτο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον οικείο μας Επίσκοπο κ. Παντελεήμονα  που φέρουν την αποστολική διαδοχή  Υπακοή και άρνηση των "δεξιών" λογισμών και φρονημάτων απαιτείται, ειδικά από όσους θεωρούν τους εαυτούς τους νέους "Παλαμάδες" βάλλοντας εναντίον της ενότητας του άρραφου χιτώνα του Ιησού Χριστού. Καλή Σαρακοστή και συγχώρεση εαυτών και αλλήλων, δι ευχών του Αγίου ημών Πατρός και  Δεσπότου Παντελεήμονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου