Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το έθιμο των καπεταναίων από τον σύλλογο βλάχων Βέροιας

     
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε,  την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή  το έθιμο των «Καπεταναίων»,  τη συνήθεια δηλαδή των Βλάχων της Βέροιας, η οποία διατηρούνταν ζωντανή ως τη δεκαετία του 40, να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να γλεντούν για τρεις ημέρες στις βλάχικες γειτονιές και τις κεντρικές πλατείες της Βέροιας.
      Με τους μελωδικούς ήχους της  ανεπανάληπτης παραδοσιακής δωδεκαμελούς κομπανίας των
χάλκινων, τους Μηνάδες, που ήρθαν από το Βόιο, μέλη και φίλοι του Συλλόγου γιόρτασαν, χόρεψαν και γλέντησαν την Αποκριά. Από νωρίς το μεσημέρι είχε στηθεί στο σπίτι του Συλλόγου των Βλάχων ένα αυθεντικό βλάχικο γλέντι με ψητά, χορούς, τραγούδια και άφθονο ποτό. Μικροί και μεγάλοι, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, ξεχύθηκαν προς το βράδυ στους δρόμους της πόλης μεταδίδοντας το κέφι, τη χαρά και την ξεγνοιασιά της Αποκριάς στους συμπολίτες μας. Πλήθος κόσμου ακολούθησε στους δρόμους της Βέροιας την χαρούμενη κομπανία των γλεντζέδων, οι οποίοι μετέφεραν τη διασκέδαση σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου το κέφι, οι χοροί και τα τραγούδια συνεχίστηκαν μέχρι αργά. Οι πιο ηλικιωμένοι έφεραν  στο νου τους ευχάριστες στιγμές της παλιάς Βέροιας και οι νεότεροι, έστω και για λίγο, ήρθαν  σε επαφή με πλευρές της γνήσιας και αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας.

       Καλεσμένοι για φέτος του Συλλόγου ήταν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Ανήλιου Μετσόβου, Συλλόγου Βλάχων Αετομηλιτσιωτών Θεσσαλονίκης, Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους. Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Βέροιας, ενώ παρόντες ήταν και  ο Δήμαρχος Βέροιας, Κ. Βοργιαζίδης, με τον Αντιδήμαρχο, Β. Παπαδόπουλο, ενώ ντυμένος με παραδοσιακή στολή ήταν και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών στο Δήμο Βέροιας Νίκος Μπέκης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου.
     Αισθανόμαστε βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν , και κυρίως αυτούς που με τις προσφορές τους συνέβαλαν στην , κατά γενική ομολογία, επιτυχία  του λαϊκού αυτού δρώμενου.
                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου