Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Αποστολή του 5ου ΓΕΛ Βεροίας στην πόλη Aschafenburg,Γερμανίας,στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”, που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας σε συνεργασία με τα σχολεία Sortland Videregaende Skole της Νορβηγίας,  Maria-Ward Schule, Aschafenburg της Γερμανίας, και Herlindis en Relindis College Sint Ursula, Maaseik του Βελγίου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των
συνεργαζομένων σχολείων.
Από τις 23 ως τις 29 Ιανουαρίου 2017,  στην πόλη  Aschafenburg της Γερμανίας, αποστολές  από τα σχολεία-συνεργάτες συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες  που εκπόνησαν για την τρίτη θεματική ενότητα  που αφορούσε τα απορρίμματα τροφίμων και τις ετικέτες τροφίμων. Επίσης, οι μαθητές της κάθε χώρας έδωσαν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας, της πόλης, του σχολείου τους.
Οι έλληνες μαθητές παρακολούθησαν για μια εβδομάδα  την σχολική ζωή στο γερμανικό καθολικό σχολείο, συμμετείχαν σε μάθημα μαθηματικών και πολιτικής οικονομίας όπου σύγκριναν τα εκπαιδευτικά συστήματα των συνεργαζομένων χωρών. Απήλαυσαν, ιδιαίτερα, τα μαθήματα της μουσικής και γυμναστικής όπου διακρίθηκαν  για τις ικανότητες τους.
Ξεναγήθηκαν στην πόλη Aschaffenburg, πήγαν εκδρομή στην Φρανκφούρτη και μαγείρεψαν εξαιρετικές σούπες  με λαχανικά τα όποια δεν είχαν άριστη εμφάνιση άλλα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μαγείρεμα. Μ’ αυτήν την δραστηριότητα που αποτελεί μέρος της έρευνας της τρίτης θεματικής ενότητας του προγράμματος οι μαθητές θέλησαν να στείλουν μήνυμα, και το έκαναν επιτυχώς, ότι δηλαδή δεν πρέπει να πετάμε τρόφιμα. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια συνταγή και έτσι αποφεύγουμε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό της οικογενείας.
Πολύ ωραία εμπειρία για όλους τους μαθητές ήταν η επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα με τον Δήμαρχο της πόλης  χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα. Οι  μαθητές 5ου ΓΕΛ  Βεροίας συμμετείχαν ενεργά. Αυτή η εμπειρία τόνωσε την αυτοπεποίθηση τους και  έκανε υπερήφανους τους συνοδούς- εκπαιδευτικούς  διότι οι μαθητές τους υπήρξαν άξιοι πρεσβευτές του σχολείου τους και των οικογενειών τους.
 Η ζεστή φιλοξενία των «αυστηρών» γερμανικών οικογενειών και του γερμανικού σχολείου γενικότερα, έκανε τους μαθητές να νοιώσουν ασφαλείς αλλά και να συγκρίνουν τις οικογενειακές συνήθειες των δυο χωρών και να καταλήξουν σε γόνιμα συμπεράσματα.
Οι μαθητές που εκπόνησαν την τρίτη ερευνητική εργασία και πήραν μέρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή σχολική συνάντηση εργασίας είναι οι: Νίκος Θεοδωρίδης, Ραφαέλα Πασίδη, Σοφία Πέϊου, Βίκη Ραφαηλίδου, Στέλλα Δαρδακούλη, Παρασκευή Αναγνωστοπούλου. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καθοδήγησαν τους μαθητές  στην εργασία τους και τους συνόδεψαν στη Γερμανία είναι οι Ελένη Κωστοπούλου ΠΕ06, Όλγα Μιχαηλίδου ΠΕ03, και ο υποδιευθυντής Δημήτριος Καραλής ΠΕ12
Η Erasmus+ σχολική σύμπραξη με τίτλο “FOOD FOR THOUGHT”,  συγχρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και για την Ελλάδα το ΙΚΥ αποτελεί την εθνική μονάδα του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου