Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Γράφει ο Γιάννης Κελεσίδης

Είναι σίγουρο ότι έπειτα από χρόνια όποιος κοιτάζει την Ελληνική  Ιστορία, θα αναρωτιέται γιατί χρεοκόπησε μια χώρα, ενώ είχε όλες τις δυνατότητες να σωθεί. Θα κοιτάζει την αλληλουχία των γεγονότων και θα αναρωτιέται γιατί δεν μίλησε κανείς ,από το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρωτίστως,  έως όλους εμάς που στηρίζαμε προεκλογικές συγκεντρώσεις  εκατομμυρίων  ατόμων
νομιμοποιώντας έτσι την σιωπή.
Εδώ που φτάσαμε, οι θεωρίες θυματοποίησης και συνομωσίας δεν βοηθούν   να βγει η χώρα από την κρίση, η συνταγή απεναντίας είναι εθνική, είναι δικιά  μας και είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να δώσουν λύση, η συνταγή λιτότητα-αύξηση φόρων-αύξηση ΦΠΑ πνίγουν την οικονομία
Η εμμονή σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αδιέξοδη.
 Η επανεκκίνηση λοιπόν της οικονομίας ως μόνης λύσης, πρέπει να οικοδομηθεί σε ένα νέο Εθνικό Συμβόλαιο μεταξύ Κυβέρνησης-Επιχειρηματιών-Τραπεζών- Κοινωνίας. Ένα Εθνικό Συμβόλαιο, που πρώτα θα θέσει  και θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να επανέλθει η χώρα στην παραγωγή και στην εξαγωγική της δυναμική.
Πρώτη προτεραιότητα η διάσωση επιχειρήσεων που είναι ήδη εδραιωμένες στον κλάδο και μπορούν να διεισδύσουν σε αγορές εκτός συνόρων.
Ένα μέρος αυτών που  βρίσκονται στην κατηγορία των» κόκκινων δανείων» ,είναι επιχειρήσεις που μπορούν να παρουσιάσουν θετικό EBITDA
Με μια γενναία αναδιάρθρωση, υπό προϋποθέσεις ,και εισαγωγή φρέσκων κεφαλαίων, μπορούν να σωθούν και να γίνουν βιώσιμες.
 Και αυτές όμως ,μαζί με τις ήδη υπάρχουσες υγιείς και αυτές που θα δημιουργηθούν από την αρχή, θα είναι καταδικασμένες στην καταστροφή ή έτοιμες να μετεγκατασταθουν κάπου αλλου,εάν δεν τους εξασφαλιστούν εχέγγυα και « όπλα»  ίδια με τους ανταγωνιστές τους.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας που απευθύνεται στο εξωτερικό ή  στο εσωτερικό, πληρώνει τριπλάσια επιτόκια από τον αντίστοιχο Ευρωπαίο, πολύ ακριβότερη ενέργεια, υψηλότερους και απρόβλεπτους φόρους, αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και απροθυμία ξένων προμηθευτών να παράσχουν πιστώσεις,ο δε Αγροτικός-Κτηνοτροφικός Τομέας που βρίσκεται σε καλό επίπεδο όσον αφορά υποδομές και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, θα εξαφανιστεί λόγω της υψηλής φορολογίας.
Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η διατύπωση προτάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και όχι η άγρια επίθεση μέσω της φορολογίας, ΦΠΑ και  στραγγαλισμού  της ρευστότητας.
Εάν δεν εξασφαλιστούν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεως, θεωρώ ότι , ο  όρος ανάπτυξη στην Ελλάδα θα αποτελεί ένα μακρινό και απραγματοποίητο όνειρο.  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Κελεσίδης.Π. Γιάννης
Χημικός-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου