Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Νάουσα.Από τα πυρπολημένα εργοστάσια του εμφυλίου, στην εργατική αριστοκρατία και την πρωτεύουσα της ανεργίας. Η εύστοχη περιγραφή του Νίκου Κουτσογιάννη.Video

"Κλείνουμε έναν αιώνα σχεδόν από τότε που άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα. Τέτοιο καιρό, εκατό χρόνια πριν, η λαμπρή βιομηχανία της Νάουσας είχε ήδη χάσει τους Οθωμανούς πελάτες και έπρεπε να πληρώνει δασμούς για να "εξάγει" στην Αθήνα. Από το Μάντσεστερ των Βαλκανιών του 19ου αιώνα βουτήξαμε στην κρίση, ξαναπήραμε μπροστά στο μεσοπόλεμο, δεν μας άρεσε και καταλήξαμε στα πυρπολημένα εργοστάσια του εμφυλίου, για να
ξαναλάμψουμε τις δεκαετίες του '60 και του '70 και να ξαναπάρουμε την κάτω βόλτα με την υποτίμηση της δραχμής και το άνοιγμα των συνόρων που έβαλαν τέλος στην ανταγωνιστικότητα της κλωστοϋφαντουργίας μας.
Από τους κορυφαίους στους ουραγούς και από την εργατική αριστοκρατία στην πρωτεύουσα της ανεργίας.Θέλει γερό στομάχι η ιστορία της Νάουσας.Ή στρουθοκαμηλισμό! Και φαίνεται ότι για πολλά χρόνια, και πριν και μέσα στην ελληνική κρίση, οι περισσότεροι εδώ, όπως και σ' όλη την Ελλάδα, βρήκαν παρηγοριά στον στρουθοκαμηλισμό. Πολιτικαντισμοί, εξορκισμοί και κατάρες εχθρών και συμμάχων, ιδεολογικοί καυγάδες και διαπραγματεύσεις για νέα δάνεια που θα πληρωθούν κάποτε στο μέλλον. Πολύ κουβέντα και λίγη πρόοδος. Η λύση θα έρχεται πάντα απ' έξω!
Ε, λοιπόν, τώρα, εδώ, κάνουμε μια σημαντική πράξη. Εμείς, όχι οι απ'έξω! Σήμερα, όχι κάποτε στο μέλλον. Με το νερό που έγινε η ενέργεια για να μπει η Νάουσα στον παγκόσμιο χάρτη το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μ' αυτό το νερό ξαναδίνουμε την ενέργεια που χρειάζεται για να ξαναπάρει τη θέση που της αξίζει. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά".
Εξαιρετικά εύστοχη η περιγραφή του δημάρχου Νάουσας κ.Νίκου Κουτσογιάννη στην χθεσινή του τοποθέτηση στην Βέτλανς. Αντικατοπτρίζει απόλυτα την ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων της πόλης και του ενιαίου δήμου. Όσο δε αφορά τα...πυρπολημένα εργοστάσια καλό θα είναι να διαβάσουν ορισμένοι το βιβλίο του αγαπητού κ.Γιώργου Στανίση "Η πορεία της δοκιμασίας" για τον λόγο που έβαλαν φωτιά οι τότε...επαναστάτες! Την τύφλα μας την μαύρη γενικώς!
Δείτε στο video που ακολουθεί όλη την τοποθέτηση του κ. Κουτσογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου