Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Νίκος Κουτσογιάννης: Έσοδα 1,9 εκ. ευρώ από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Νάουσα.Videos


Έσοδα 1,9 εκατομμυρίων ευρώ θα αποφέρουν ετησίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον δήμο της Νάουσας, όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του φιλόδοξου, αλλά ρεαλιστικού προγράμματος "Powering Naoussa Up", το βράδυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος κ.Νίκος Κουτσογιάννης, έχοντας στο τραπέζι της παρουσίασης, που έγινε στον πολυχώρο ΕΡΙΑ της "Βέτλανς", τον αντιπρύτανη του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Παπαντώνη,  τον εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Παπαχρήστου, τον εκπρόσωπο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Δημητριάδη και τον εκπρόσωπο του TAP κ. Λεμονίδη. Τα έσοδα θα προέλθουν από την αξιοποίηση του υδροδυναμικού πεδίου, τόσο της
Αράπιτσας, όσο και του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία υπολογίζονται στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όσο και από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε δημοτικά κτίρια,που θα αποφέρουν έσοδα της τάξης των 510.000 ευρώ, όσο ακριβώς είναι και το κόστος ηλεκτροφωτισμού του δήμου για ένα χρόνο, όπως τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης. Θα κατασκευαστούν εννιά μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, παραγωγής 2,5 MW, με την αξιοποίηση των φρεατίων εκτόνωσης του δικτύου ύδρευσης (Υδραγωγείο, Κεραμοποιείο, Σιδηρουργείο, Μουσταφά) αποχέτευσης (Λόγγου-Τουρπάλη, βιολογικός καθαρισμός), αλλά και της ροής της Αράπιτσας σε δυο σημεία (Βέτλανς-Μπαχούτσι.  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα είπε ο κ.δήμαρχος για την αξιοποίηση των κερδών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία θα κατευθυνθούν στην  μείωση των δημοτικών τελών την  υλοποίηση έργων υποδομής και σε δράσεις κοινωνικής  πολιτικής με προεξάρχουσα την στήριξη νέων οικογενειών, με την καταβολή εφ άπαξ ποσού για κάθε παιδί που θα φέρνουν στον κόσμο.

Στα πλεονεκτήματα της προνομιακής υδροδυναμικής θέσης της Νάουσας αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης του "Μετσοβίου" κ. Παπαντώνης, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη υψομετρική διαφορά (από τα 485 μέτρα των πηγών του Αγίου Νικολάου, στα 140 μέτρα του βιολογικού καθαρισμού) που επιτρέπει την σημαντική ανάπτυξη υδροηλεκτρικής ενέργειας, λόγω και της μικρής απόστασης του δικτύου.Όπως τόνισε ο κ.Παπαντώνης η παραγόμενη ενέργεια δεν θα επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον, ενώ το έργο έχει μικρό κόστος συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο κ. αντιπρύτανης το χαρακτήρισε ως μοντέλο που μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με αντίστοιχες προνομιακές θέσεις, όπως της Νάουσας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΤΠκΔ, έχει επιτόκιο 2,8%, 25 διάρκεια αποπληρωμής και διετή περίοδο χάριτος. Το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ για τα υδροηλεκτρικά έργα και 2 εκατομμύρια για τα φωτοβολταϊκά, ουσιαστικά δηλαδή θα γίνει η απόσβεση του σε 3  μόλις χρόνια!

Θετική ήταν η ανταπόκριση από την ΕΤΕ και το ΤΠκΔ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Δημητριάδης, χαρακτηρίζοντας καινοτόμο και ενδιαφέρον το πρόγραμμα, ενώ ο εκπρόσωπος του αγωγού ΤΑΡ κ.Λεμονίδης είπε ότι το μεγάλο αυτό κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τον αγωγό φυσικού αερίου κοιτά θετικά την χρηματοδότηση των προτεινόμενων δράσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πανασιολογιότατος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου μας, π. Ιωακείμ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδης, ο διοικητής της ΙΜΠ Υποστράτηγος κ.Σίμος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Τουλίκας, ο διοικητής της Β΄ΜΚΔ Αντισυνταγματάρχης κ. Κούτελης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πάρα πολλοί πολίτες του δήμου, που κατέκλυσαν τον συνεδριακό χώρο της "Βέτλανς".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου