Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Μακεδόνες οπλαρχηγοί και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Οι Καρατασσαίοι με τη δύναμη που συγκέντρωσαν μετά την καταστροφή της Νάουσας κατέβηκαν στο Μεσολόγγι και συναντήθηκαν με τον Μαυροκορδάτο. Τι διαμείφθηκε μεταξύ του διπλωμάτη Μαυροκορδάτου και του αγαθού πολέμαρχου Καρατάσσου δεν το γνωρίζουμε. Ο Καρατάσσος και ο Γάτσος θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας υπό τον Μαυροκορδάτο και εντάσσονται στο στρατόπεδο της Δυτικής Ελλάδας. Στόχος, ο αγώνας υλοποίησης του σχεδίου (αρχικό σχέδιο Δ. Υψηλάντη) που
προέβλεπε εκστρατεία προς Ήπειρο, ένωση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος με τούς Σουλιώτες, απελευθέρωση της Ηπείρου. Για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που θα ακολουθήσουν είναι ανάγκη να πούμε δυο λόγια για την μεγάλη αυτή, αμφιλεγόμενη για πολλούς, προσωπικότητα, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Φεβρουαρίου του 1791, ήταν γόνος φαναριωτικής οικογένειας με αμφίπλευρες φαναριώτικες ρίζες. Τρισέγγονος του φημισμένου Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου "του εξ απορρήτων" και ανεψιός του αδελφού της μητέρας του Σμαραγδής, του Ιωάννη Καρατζά, ηγεμόνα της Βλαχίας. Μεγαλώνοντας έτυχε επιμελημένης μόρφωσης με ιδιαίτερους δασκάλους. Τον βρίσκουμε να φοιτά στην μεγάλη του γένους σχολή στα χρόνια 1807 - 1811. Με την ανάληψη της ηγεμονίας της Βλαχίας από τον Καρατζά το 1812, Ο Αλέξανδρος προσλαμβάνεται στη θέση του γραμματέα της ηγεμονίας. Η θητεία του Αλέξανδρου ήταν επιτυχής και εκεί του απονέμεται το αξίωμα/τίτλος του Ποστέλνικου.
Με τη φυγή του Καρατζά από το Βουκουρέστι για λόγους ασφάλειας της ζωής του το 1818, ο Αλέξανδρος ακολουθεί τον θείο του, έρχεται στη Γενεύη όπου παρακολουθεί μαθήματα οχυρωματικής. Αργότερα τον βρίσκουμε στην Πίζα, στην οποία συμβαίνουν τα εξής αξιοσημείωτα:
1. Σπουδάζει Ιατρική
2. Μυείται στη φιλική Εταιρεία από τους Τσακάλωφ και Αναγνωστόπουλο το 1819.
3. Συμμετέχει στον κύκλο της Πίζας που αντιτίθεται στη βιαστική κήρυξη της επανάστασης και στην τοποθέτηση του Αλεξάνδρου Υψηλάντη επί κεφαλής της φιλικής Εταιρείας.
4. Συνδέεται με φιλία με τον Άγγλο ποιητή Σέλλεϋ. Μάλιστα, διδάσκει αρχαία ελληνικά στην κ Σέλλεϋ.
5. Διοχετεύει με τη βοήθεια του Σέλλεϋ δύο επιστολές του στον Βρετανικό τύπο.
6 Γράφει στα Γαλλικά συνοπτικά περί Τουρκίας, εργασία, την οποία δεν δημοσιεύει, αλλά αποστέλλει σε επιφανείς προσωπικότητες της εποχής.
7. Με τη φυγή του Μαυροκορδάτου για την επαναστατημένη Ελλάδα, ο Σέλλεϋ γράφει και αφιερώνει το ποίημά του"ΕΛΛΑΣ" στην αυτού εξοχότητα τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
Η συμμετοχή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στον κύκλο της Πίζας και η δυνατή φιλία του με τον Σέλλεϋ τον απομακρύνουν από την ιδέα της επιτροπείας της Ελλάδας από τη Ρωσία και τον ωθούν στην επιλογή στηριγμάτων στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αγγλία.
Στην Ελλάδα ο Μαυροκορδάτος ορίζεται πληρεξούσιος της Δυτικής Ελλάδας και πολύ γρήγορα ανεβαίνει στα ύπατα αξιώματα του προέδρου του βουλευτικού, του εκτελεστικού και επιχειρεί να υποτάξει όλες τις εξουσίες σε ένα συγκεντρωτικό κράτος .
Βρίσκουμε λοιπόν τους Καρατασσαίους, τον Γάτσο με τον αδελφό του Πέτρο και τους άλλους οπλαρχηγούς και οπλίτες, συγκροτημένη και πολύπειρη δύναμη Μακεδονική, έτοιμους για την εκστρατεία. Θα ακολουθήσουν τα περί την Άρτα γεγονότα, η μάχη στο Κομπότι και η μάχη στο Πέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου