Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Μπορούμε να ονειρευόμαστε; Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Τα θέματα τρέχουν και μας προσπερνούν. Σήμερα θα δούμε τί είναι αυτή η "Φολκλοριάδα" και τί μπορούμε να ωφεληθούμε εμείς από το γεγονός ότι ένα δικό μας παιδί βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ένωσης των νέων του CIOFF.
Εμείς γνωρίζουμε στην Ελλάδα ότι υπάρχουν κατά τόπους σύλλογοι και επίσης ομοσπονδίες συλλόγων. Στην Ευρώπη υπάρχει, θεσμός πλέον, η Ευρωπιάδα, που είναι συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συλλόγων από όλη την Ευρώπη, κάθε χρόνο σε άλλο τόπο. Ανεξάρτητα από αυτήν την κίνηση υπάρχει το
Συμβούλιο των παραδοσιακών φεστιβάλ και γενικότερα των παραδοσιακών τεχνών, ο CIOFF, που είναι παγκόσμιος οργανισμός "παρά τη UNESCO".
Γνωρίζω καλώς τις δυο αυτές οργανώσεις και τις δράσεις τους. Συμμετείχαμε στην ευρωπιάδα, ως "Πυρσός" σχεδόν κάθε χρόνο μετά από πρόσκληση του φίλου προέδρου Μόντε Κλόπερ. Με τράβηξε όμως περισσότερο ο οργανισμός του CIOFF. Με πρωτοβουλία της κ. Μαρίας Θεολόγη πέντε πρόσωπα με τους γύρω τους ανθρώπους, συγγενείς και φίλους ιδρύσαμε το εθνικό τμήμα του CIOFF με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας Μπενάκη.

Κορυφαία εκδήλωση, την οποία θεσμοθέτησε και οργάνωσε το παγκόσμιο συμβούλιο του CIOFF, με αποφάσεις του παγκόσμιου κογκρέσου, είναι η "Φολκλοριάδα".  Για το κάθε πόσα χρόνια θα ορίζονταν η πραγματοποίησή της έπεσαν στο τραπέζι δυο προτάσεις. Η μία πρόταση ήταν να γίνεται κάθε δυο χρόνια, του φίλου Σμούελ Μπιαλίκ και η δεύτερη, την οποία στηρίξαμε, ήταν να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια κατά το πρότυπο της Ολυμπιάδας του αθλητισμού.
Μετά από δυο χρόνια και διοργάνωση δυο "Φολκλοριάδων" αποφασίστηκε να επιμηκυνθεί ο χρόνος και η "Φολκλοριάδα" να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι ένα παγκόσμιο πανηγύρι του πολιτισμού με κεντρικές και παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος έγινε στο Μεξικό με παρουσία λαϊκών χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και οι κεντρικές εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακές. Διαφορετικοί ήχοι, πολυχρωμία και χοροί, νιάτα από όλη την υφήλιο. Δεν είχαμε παρουσία ελληνική στο επίπεδο συμμετοχής χορευτικού συγκροτήματος, αλλά συμμετείχε οργανωτικά, με πολύμηνη εργασία και παρουσία στο Μεξικό ο αντιπρόεδρος της κίνησης των νέων του CIOFF, το δικό μας παιδί, ο Νίκος Παπαπέσιος.
Έγραψα σε προηγούμενή μου ανάρτηση, ότι όταν θεσμοθετούσαμε την "Φολκλοριάδα" έκανα ένα όνειρο, που έμεινε όμως άπιαστο. Το ίδιο όνειρο κάνει σήμερα, μετά τη λήξη της "Φολκλοριάδας" και ο Νίκος Παπαπέσιος. Να γίνει μια εβδομάδα στην Ελλάδα η παγκόσμια αυτή γιορτή της παράδοσης. Εμπειρία οργανωτική υπάρχει. Αγάπη στον λαϊκό χορό, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει. Επιθυμία του Κεντρικού Συμβουλίου του CIOFF, θα έλεγα πόθος, επίσης υπάρχει. Λέτε, να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο; Είναι μεγάλο το εγχείρημα, δεν μπορεί μια πόλη μικρή σαν τη Νάουσα να το σηκώσει, όμως μια περιοχή όπως η Ημαθία με την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού και της Περιφέρειας μπορεί.
Αυτή η εκδήλωση δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες. Το θέμα είναι αν μέσα στην κρίση μπορούμε να ονειρευόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου