Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Στο Erasmus+ το Λάππειο γυμνάσιο Νάουσας

Το  Λάππειο 1ο Γυμνάσιο Νάουσας στη στρατηγική της  εξωστρέφειας (προς την Ευρώπη) ανταποκρίθηκε για μια ακόμη φορά στο κάλεσμα μιας νέας πρόκλησης: της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+.



Στόχος ο εμπλουτισμός της προσφερόμενης αγωγής και εκπαίδευσης, η διεύρυνση των
βιωματικών γνώσεων και των πεδίων δραστηριοτήτων και δράσεων για το συμφέρον μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας.

Έχουν προγραμματιστεί ένα πλήθος εκδηλώσεων , συμμετοχών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, ημέρες φιλοξενίας που θα επηρεάσουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την οπτική τους θέαση για τον κόσμο και τη ζωή. Μέσα από την εμπλοκή τους θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε θέματα και γνώσεις έξω από την τυπική εκπαιδευτική και μαθησιακή ατζέντα του ωρολογίου προγράμματος.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει το Λάππειο Γυμνάσιο στα πλαίσια του Erasmus+ για τα σχολικά έτη 2015-16 και 2016-17 έχει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς, πολίτες της Μεσογείου» και διαπραγματεύεται τις κοινές πολιτισμικές μας ρίζες όπως και τις ομοιότητες στο οικοσύστημα, την μουσική, την αρχιτεκτονική, μαγειρική, τέχνη, ποίηση και ιδιοσυγκρασία των λαών της Μεσογείου και ειδικότερα των συνεργατών μας που είναι Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και Κροάτες.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο επίσης την  δημιουργία εικαστικών έργων που θα συνδιαλέγονται με το αστικό περιβάλλον αλλά και θα εμπνέοντα και από την πολιτιστική και φυσική ποικιλομορφία της κάθε χώρας ξεχωριστά. Θα υλοποιηθούν από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Olivier Bedu, σε συνεργασία με το μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού πολιτισμού στη Μασσαλία (MUCEM), όπου και θα εκτεθούν για κάποιο διάστημα.

Έχει προγραμματιστεί άλλωστε για τον σκοπό αυτό, τον Μάρτιο του 2016 ο Γάλλος αρχιτέκτονας Olivier Bedu, να επισκεφτεί την πόλη μας για να γνωρίσει με μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας την πόλη με τις ιδιαιτερότητες της. Οι μαθητές θα αναπτύξουν τις  γλωσσικές δεξιότητες, όπως και τις δεξιότητες χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθώς και στοιχεία διαπολιτισμικής συνύπαρξης υπό την έννοια της επαφής, γνωριμίας και αποδοχής άλλων στοιχείων πολιτισμών, παραδόσεων, συνηθειών.

Τα πρώτα σχέδια και ο βασικός προγραμματισμός των δράσεων και των επισκέψεων μαθητών και εκπαιδευτικών από κάθε χώρα είχαμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε η ελληνική παιδαγωγική-συντονιστική αποστολή του σχολείου μας στην πρώτη συνάντηση με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών στην Μασσαλία στις 4-7/11/2015.



To νέο αυτό πρόγραμμα  έρχεται να συνεχίσει και να προσθέσει εικόνες, εμπειρίες, γνώσεις δύο ετών από την προηγούμενη συμμετοχή του σχολείου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο «Ποια Ευρώπη;» (2010-12). Τώρα, είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση να εργαστούμε και να λάβουμε κάθε προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τη συμμετοχή μας σε ένα τέτοιο σημαντικό πρόγραμμα τόσο για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, όσο και για την τοπική κοινωνία η οποία όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθειά μας. όπως συμπαραστάτης και αρωγός ήταν και θα πρέπει να είναι και στο νέο πρόγραμμα η Δημοτική Αρχή παρέχοντας όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστούμε (κτιριακής και οργανωτικής υποδομής) ώστε να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε τον Φεβρουάριο του 2017 τις αποστολές μαθητών και εκπαιδευτικών από 4 ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου