Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Στο φάσμα της πείνας το 21,3% των οικογενειών της Ημαθίας!

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας μπορεί να μας «τρομάζει» λόγω της κρίσης, αλλά αποτελεί απλώς το έναυσμα για τη θέσπιση ενός καθημερινού δωρεάν υγιεινού γεύματος σε μαθητές, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Ωστόσο στην Ελλάδα της κρίσης τα τελευταία χρόνια παίρνει άλλες διαστάσεις. Συνδέεται με την ανέχεια και το όριο της φτώχειας πολλών
οικογενειών σε αρκετούς νομούς της χώρας και μεταξύ αυτών και της Ημαθίας. Κι αυτό διότι σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας του Ινστιτούτου Prolepsis σήμερα, το πρόγραμμα υλοποιείται από το ίδρυμα Μποδοσάκη συνολικά σε 150 σχολεία με 15.000 μαθητές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στους νομούς Έβρου, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας και Ροδόπης. Με βάση τα 9.390 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν φέτος αμέσως πριν από την έναρξη του προγράμματος, ποσοστό 54,7% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια και 21,3% των οικογενειών αντιμετώπιζε πείνα.

Στο 65,9% των οικογενειών τουλάχιστον ένας γονέας δεν είχε καμία πηγή εισοδήματος, ενώ στο 16,2% κανένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος. Επίσης, ποσοστό 9,4% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και 6,9% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία, καταδείχθηκε ότι 31,7% των μαθητών ήταν υπέρβαροι / παχύσαρκοι και το 11% λιποβαρείς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου Υλοποίηση Προγράμματος Διατροφή σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν, το 43,8% των οικογενειών είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά. Το 21,4% των γονέων δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και στο 29% των νοικοκυριών δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής. Στον τομέα των διατροφικών συνηθειών, ποσοστό 52,4% των μαθητών δεν κατανάλωνε ψωμί ολικής άλεσης, 11,1% ωμά λαχανικά και 33,5% βραστά λαχανικά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια άγγιξε το 78,9%, η πείνα το 36,8% και το ποσοστό των νοικοκυριών δίχως κανέναν εισόδημα το 13,6%. Ακολουθεί ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια εντοπίστηκε στο 52,3%, η πείνα ανήλθε στο 25,8% και το 23,4% των οικογενειών δεν είχαν κανένα εισόδημα από τους δύο γονείς.

Δεν ξέρω κατά πόσο οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι θεσμοί έχουν υπ’ όψιν τους αυτά τα στοιχεία. Και δεν θέλω να πιστέψω ότι εάν τα γνωρίζουν,  παραβλέπουν τον ανθρώπινο παράγοντα και ειδικά τα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης και βλέπουν μόνο αριθμούς και περαιτέρω μέτρα εξαθλίωσης. Δεν θέλω να πιστέψω ότι με την εξουσία της θέσης και του ψυχρού τους χαρακτήρα νιώθουν «αισθήματα» εκδίκησης και τιμωρίας για τους άτακτους Έλληνες…
Σοφία Γκαγκούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου