Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

H Boύλα Πατουλίδου ξεδιπλώνει το ταλέντο της, μετά από τον αθλητισμό και την πολιτική και στο.. "σανίδι" ποντιακής θεατρικής παράστασης!

Το θεατρικό σανίδι ετοιμάζεται να πατήσει η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους ποντιακής καταγωγής θεατρόφιλους γύρω από την ανάγκη επιβίωσης της πανάρχαιας ποντιακής διαλέκτου.

Πρόκειται για την παράσταση «Ο τελευταίος να κλείσει την κάσα…», μια σύγχρονη «μαύρη» κωμωδία με έντονο το στοιχείο της πολιτικής σάτιρας, γραμμένη όμως σε μια ελληνική διάλεκτο που μετρά πολλούς αιώνες ζωής: την ποντιακή. Τα κείμενα υπογράφει ο εκδότης του ποντιακού ιστορικού-λαογραφικού περιοδικού «Άμαστρις» Δημήτρης
Πιπερίδης, ο οποίος έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ σε ρόλους-έκπληξη εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής, οι οποίοι θέλησαν με τον τρόπο αυτό να ενώσουν τη φωνή τους με όσους υποστηρίζουν ότι η διάλεκτος των Ελλήνων του Πόντου είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει…».
Με αφορμή τη συμμετοχή της στην παράσταση, η Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: «Θεωρώ τη συμμετοχή μου στην παράσταση ως ένα από τα πιο πολιτικά πράγματα που έχω κάνει μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ο αγώνας για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου είναι μια υπόθεση πρωτίστως πολιτική. Αν πιστεύουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος -η αρχαιότερη ίσως μορφή ελληνικής γλώσσας, που συνεχίζει να ομιλείται αυτούσια μέχρι τις μέρες μας- δεν πρέπει να πεθάνει, τότε δεν πρέπει να αρκούμαστε σε ευχολόγια, αλλά να εφευρίσκουμε συνεχώς πρωτότυπους τρόπους για της δώσουμε χώρο και λόγο ύπαρξης. Αυτό είναι το νόημα της δικής μου συμβολικής συμμετοχής. Δυστυχώς, λόγω των υποχρεώσεών μου στην περιφέρεια, μου είναι αδύνατο να ακολουθήσω την ομάδα σε όλες τις παραστάσεις της. Όποτε όμως μπορώ, θα είμαι παρούσα. Και γιατί το θεωρώ χρήσιμο, αλλά και γιατί το απολαμβάνω. Κι ας μη μιλάω τόσο καλά όσο θα ήθελα τη γλώσσα του πατέρα μου. Ίσως μάλιστα η συμμετοχή μου σε αυτήν την παράσταση να με βοηθήσει να τη μάθω καλύτερα, ώστε σε μια μελλοντική παράσταση να συμμετάσχω ακόμη πιο ενεργά…».
Την παράσταση ανεβάζει το «Πολιτιστικό Σωματείο Εταιρεία Θεάτρου ‘Γ.Κ. Φωτιάδης’», που ιδρύθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις στην ιστορία του ποντιακού θεάτρου (κάποιες εκ των οποίων συνεργασία με το ΚΘΒΕ). Με τη συγκεκριμένη παράσταση το ιστορικό θεατρικό σωματείο επιχειρεί να σπάσει τη μακροχρόνια παράδοση ποντιακών ηθογραφικών έργων που αναφέρονταν στη ζωή στο Πόντο και να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο με ποντιακά θεατρικά έργα σύγχρονα, που θα αναφέρονται στο σημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του, και θα χρησιμοποιούν σύγχρονες θεατρικές φόρμες, όπως η πολιτική σάτιρα ή ακόμη και η «μαύρη» κωμωδία.
Η υπόθεση του έργου είναι απλή: η κυρα-Παρθένα και ο μπαρμπα-Χαράλαμπος είναι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Ποντίων, που ζουν σ’ ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας παρέα με τη Στέφκα, τη βουλγάρα οικιακή βοηθό τους. Η ζωή τους κυλά ήρεμα μέχρι που λαμβάνουν το ενημερωτικό σημείωμα για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Και καθώς αδυνατούν να πληρώσουν έναν φόρο που φορολογεί τους στάβλους, τους αχυρώνες και τα κοτέτσια τους σαν πολυτελή παραθεριστικά ακίνητα, θέτουν σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο: να υποδυθεί ο μπαρμπα-Χαράλαμπος τον πεθαμένο και να του οργανώσουν μια πραγματική κηδεία με φέρετρα, πένθιμα κρέπια, μέχρι και… ωρομίσθιες μοιρολογίστρες, ώστε να ξαναφέρουν κοντά τους τους γιους και τις νύφες τους, με τους οποίους εδώ και χρόνια έχουν διακόψει κάθε επαφή. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…
Η πρεμιέρα του έργου πρόκειται να γίνει την Τετάρτη 15 Απριλίου στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του δήμου Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη. Θα δοθούν δύο μόνο παραστάσεις, την ίδια ημέρα: η απογευματινή παράσταση θα ξεκινήσει στις 18.00, ενώ η βραδινή στις 21.00. Το εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ, ενώ όσοι επιθυμούν να κρατήσουν από τώρα θέση, μπορούν να τηλεφωνούν στο 6971-539843.


makthes.gr


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" την Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου