Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΕΤΑ Α.Ε. Έλλειψη χρημάτων, στάση… εμπορίου! Δραματικά τα στοιχεία που παρέθεσε ο Νίκος Κουτσογιάννης για την πάλαι ποτέ δημοτική ναυαρχίδα.Video

Στο 1.7000.000 ευρώ ανέρχονται τα συσσωρευμένα χρέη της πάλαι ποτέ δημοτικής επιχείρησης-ναυαρχίδας, όπως αρέσκονταν να την αποκαλούν στο παρελθόν οι  προηγούμενες ηγεσίες του δήμου Νάουσας, όπως τόνισε στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Βέρμιον» του Αγίου Νικολάου, ο δήμαρχος Νάουσας και πρόεδρος της ΕΤΑ Α.Ε ( τέως ΔΕΤ) κ. Νίκος Κουτσογιάννης.

Από το συνολικό ύψος των χρεών τα 270.000 ευρώ είναι οι οφειλές προς τους 30 εργαζόμενους, 17 εκ των οποίων (μια εργαζόμενη πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί άμεσα) δεν συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας, ενώ 13, κυρίως από τον επισιτιστικό τομέα, συμμετέχουν.

Τα χρέη προς προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 500.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι τα γνωστά…
δανεικά και αγύριστα από τις οφειλές του δήμου και των άλλων νομικών προσώπων προς την ΕΤΑ!

Η χρήση του 2011 παρουσίασε ζημία 625.000 ευρώ, του 2012 250.0000 ευρώ, του 2013 οριακά κέρδη 13.000 ευρώ, αλλά η έκθεση του ορκωτού καταδείκνυε (σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουτσογιάννης) ζημιές ύψους 650.000 ευρώ, ενώ και το 2014 οι ζημιές έφθασαν στα 625.000.

Το «Βέρμιον» λοιπόν σήμερα «βάζει μέσα» τον δήμο, που είναι και ο ιδιοκτήτης των μετοχών της ΕΤΑ Α.Ε, 50.000 ευρώ τον μήνα!

Χαρακτηριστικότερο όλων ότι το μισθολογικό κόστος αγγίζει το 66,8% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, γεγονός που φυσικά αναδεικνύει από μόνο του την απόλυτη παθογένεια και το τέλος εποχής της!

«Το πρόβλημα είναι ότι  το κομμάτι του ξενοδοχείου λόγω των προβλημάτων της μη ανακαίνισης των δωματίων εδώ και πολλά χρόνια, δεν μπορεί να στηρίξει επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Οι τιμές που μπορούμε να ζητήσουμε από τους πελάτες είναι εξαιρετικά χαμηλές και εξ ορισμού το ξενοδοχείο είναι ζημιογόνο. Η επιχείρηση αποτελούσε κόσμημα και καμάρι για την πόλη. Τώρα υπάρχει πλήρης απαξίωση της, ακόμη και από τον κόσμο της Νάουσας. Αν ρωτήσουν επισκέπτες ένα Ναουσαίο που να μένουν, η απάντηση δεν θα είναι η ΔΕΤ. Οι υπηρεσίες σώζονται από το φιλότιμο των εργαζομένων. Οι υποδομές είναι σε πολύ κακό επίπεδο. Δείτε στο booking.com  τα σχόλια όσων έμειναν στο ξενοδοχείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. δήμαρχος.

Ο οποίος συνέχισε με σαφείς αιχμές για το πώς λειτούργησε η ΔΕΤ τα περασμένα χρόνια, όταν αντί να κρατήσει αποθεματικό για τις δικές της επενδύσεις, υπήρξε…χορηγός κάθε λογής δραστηριοτήτων!

«Τις περιόδους ανάπτυξης η ΔΕΤ αντί να προωθεί τα κέρδη της για την δική της ανάπτυξη, εξυπηρετούσε κάθε άλλο πλάνο. Πλήρωνε τα δάνεια της ΔΕΤΑΒ, της ΔΗΚΕΝΑ, το πλακόστρωτο του πάρκου, ενώ υπήρξε μεγάλος χορηγός με 30.000 ευρώ της συναυλίας της Χαρούλας Αλεξίου. Αν σχημάτιζε αποθεματικό και είχε τη δυνατότητα να επενδύσει τα κέρδη για την δική της ανάπτυξη, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική» τόνισε ο κ. δήμαρχος.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του για το τι παράλαβε με την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου. «¨Όταν παραλάβαμε εξετάσαμε κάθε δυνατότητα να για διασωθεί η επιχείρηση.Το βασικό της πρόβλημα είναι η ρευστότητα. Δεν μπορεί να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, ούτε τις παλιότερες, ούτε και τις πρόσφατες. Η ανακαίνιση των δωματίων και η αντικατάσταση της κεντρικής θέρμανσης απαιτεί χρηματικό ποσό της τάξης του 1.000.000 ευρώ. Στον δήμο, ως βασικό μέτοχο, δεν του επιτρέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ούτε και έχει την δυνατότητα να ενισχύσει την επιχείρηση.Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις με τους εργαζομένους. Για πρώτη φορά μια διοίκηση τους μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν δώσαμε φρούδες ελπίδες, ούτε και εκμεταλλευτήκαμε τον πόνο τους. Προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε όχι απλά τα δεδουλευμένα τους, αλλά απασχόληση» είπε ο κ δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την επίσχεση εργασίας των 13 εργαζομένων απόλυτα δικαιολογημένα, αλλά στην χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του για το νομικό καθεστώς που διέπει τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε ότι είναι ασφυκτικό, αφού η ΕΤΑ αν και είναι Α.Ε δεν μπορεί να προσλάβει ούτε  ένα άτομο χωρίς ΑΣΕΠ, ενώ δεν μπορεί να λάβει χρήματα από ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα!

«Η επιχείρηση λειτουργεί με βάση τον νόμο 3463 που διέπει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν μπορούμε να επιδοτηθούμε από την Ε.Ε, ούτε να κάνουμε έστω και μια πρόσληψη χωρίς ΑΣΕΠ. Με τέτοιο ασφυκτικό πλαίσιο η πολιτεία οδηγεί τις δημοτικές επιχειρήσεις σε αργό θάνατο. Προσπαθήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση, την ΚΕΔΕ και τον κ. Βεσυρόπουλο να περάσουμε τροπολογία, η οποία θα απαλλάσσει από αυτή την μέγγενη τις τελευταίες εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους την δυνατότητα ίσης μεταχείρισης με αυτές του ιδιωτικού τομέα. Συναντήθηκα πρόσφατα για το ίδιο ζήτημα με τον κ. Λαπαβίτσα, ενώ έπεται και συνάντηση με την κ.Καρασαρλίδου, να φροντίσουν ώστε να γίνει εφικτή η πρόταση μας. Αυτό είναι το πρώτο κομμάτι που θα δώσει εκ νέου προοπτική στην ΕΤΑ» είπε ο κ. Κουτσογιάννης, συνεχίζοντας με  το δεύτερο κομμάτι, το οποίο αφορά την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το πλειοψηφικό κομμάτι των μετοχών ( 66%) και το μάνατζμεντ.

«Το δεύτερο κομμάτι σχετίζεται με το δικό μας αναπτυξιακό πλάνο της συνολικής αναβάθμισης του άλσους του Αγίου Νικολάου. Απαραίτητη η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την πλειοψηφία των μετοχών και το μάνατζμεντ. Οι δικές μας δυνατότητες εξαντλήθηκαν. Χρειάζεται ρευστότητα, τεχνογνωσία, δικτύωση. Όλα αυτά μπορεί να προσφέρει μόνο ένας σοβαρός επενδυτής, ο οποίος θα έχει γνώση του χώρου. Αν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία που προανέφερα, θα προχωρήσουμε σε λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης (σ.σ ο κ. δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση προσδιόρισε τον χρόνο που  θα χρειαστεί να παραμείνει κ λειστή η ΤΑΒ, μετά την λύση της, στους 6 με 12 μήνες).Δεν θα συνεχίσουμε με μια κατάσταση ξεκάθαρα προβληματική.Προτεραιότητα μας να γίνει η μετάβαση στον επενδυτή με την επιχείρηση εν λειτουργία. Θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την μακροχρόνια μίσθωση της. Η ΕΤΑ Α.Ε υπό την παρούσα κατάσταση έκλεισε τον κύκλο της» είπε  χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της 25λεπτης τοποθέτησης του ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα πλάνα του, ως προέδρου της ΕΤΑ, για την μερική επαναλειτουργία της καφετέριας του «Βέρμιον».

«Σε συνάντηση με τους εναπομείναντες εργαζομένους εξετάσαμε το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της καφετέριας του ξενοδοχείου, για την περίοδο που ξεκινά μετά το Πάσχα. Θα γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Στόχος μας να επωφεληθεί η επιχείρηση από την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιόδου.Το εστιατόριο δεν θα επαναλειτουργήσει πλέον, αλλά θα εξυπηρετήσουμε όσες υποχρεώσεις έχουμε αναλάβει για διάφορες εκδηλώσεις (π.χ γάμοι)» είπε ο κ. Κουτσογιάννης, ο οποίος κατόπιν δέχθηκε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων.

Αναφορικά με τη μη παρουσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑ Α.Ε, τα οποία ορίστηκαν από την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ( Γκαρνέτας, Χατζηιωαννίδης) ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι προσκλήθηκαν, αλλά δεν ήρθαν, ενώ καυτηρίασε την πρακτική τους να επιζητούν την συζήτηση που άπτονται του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑ όχι πρώτα μεταξύ των μελών του, αλλά κατευθείαν στο δημοτικό συμβούλιο. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Κουτσογιάννης τόνισε ότι έτσι προσβάλλονται τα άτομα που το απαρτίζουν, οι οποίοι αφήνουν τις εργασίες της για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις. Στο πλευρό του κ. Κουτσογιάννη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μάντσιος, η δημοτική σύμβουλος κ. Νάντια Τάκη, ο διευθυντής της ΕΤΑ κ. Αντωνιάδης και μέλος του δ.σ του σωματείου εργαζόμενων, ο οποίος δήλωσε αλληλέγγυος σε ότι το καλύτερο για το μέλλον της επιχείρησης. Παρακολουθείστε 25λεπτο video με την τοποθέτηση του κ. δημάρχου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου