Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

"Πράσινο φως" από τη Μόσχα για ελληνικά γεωργικά προϊόντα υπό προϋποθέσεις και… εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους!

Ανοίγει ο δρόμος για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα στη Ρωσία, μετά την απάντηση της Μόσχας ότι μπορεί να δεχθεί γεωργικές πρώτες ύλες, εάν δημιουργηθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους στη Ρωσία. Η Μόσχα θα μπορούσε να εισάγει γεωργικές πρώτες ύλες, εάν οι δυτικές εταιρείες επενδύσουν στη δημιουργία εγκαταστάσεων για την επεξεργασία τους στη Ρωσία, σχολίασε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο αίτημα της Ελλάδας να
επαναλάβει τις εισαγωγές φρούτων στη ρωσική αγορά.

 Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη Ρωσία να άρει το εμπάργκο για την προμήθεια ορισμένων γεωργικών προϊόντων που έχουν επιβληθεί από το καλοκαίρι του 2014, σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ. Πρόκειται για πορτοκάλια, φράουλες και ροδάκινα.

«Υπάρχουν αρκετά σαφείς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Και η Ρωσία, ως μέλος του ΠΟΕ, δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά των χωρών της ΕΕ και να τις ακυρώσει επιλεκτικά σε μία από τις χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σύστημα όχι άμεσων προμηθειών, αλλά προμηθειών πρώτων υλών, εάν υπάρχουν επενδύσεις εδώ στη Ρωσία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας», δήλωσε ο Πεσκόφ στο πρακτορείο Izvestia.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βουδαπέστη δήλωσε ότι, παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με την Ουγγαρία στον τομέα της γεωργίας.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες από τις κυρώσεις κατά των ορισμένων προσώπων και εταιρειών έχουν μετακινηθεί προς μέτρα κατά ολόκληρων των τομέων της ρωσικής οικονομίας. Ως απάντηση, η Ρωσία έχει περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ. Η απαγόρευση συμπεριλαμβάνει το βόειο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά, λουκάνικα, ψάρι, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και μια σειρά από άλλα προϊόντα.

Το Σάββατο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές αρχές δεν σκοπεύουν να καταργήσουν τους περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου