Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Παράδοση και τόνωση του κεφιού και της σάτιρας στο επίκεντρο της αποκριάς της Νάουσας

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της φετινής Αποκριάς στη Νάουσα. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι υπό τελική διαμόρφωση. Κυρίαρχο θα είναι και φέτος το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ενώ η όλη διοργάνωση θα στηριχτεί στους λαογραφικούς συλλόγους, καθώς επίσης και στην τόνωση του κεφιού, μέσω των παραδοσιακών γλεντιών και της ναουσαίικης σάτιρας.

 Οι εκδηλώσεις της αποκριάς ξεκινούν το
μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης 12 Φεβρουαρίου, όπου σε έξι σημεία του εμπορικού κέντρου της πόλης ο Δήμος Νάουσας και ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης σε συνεργασία με τα καταστήματα πώλησης κρεατικών και πουλερικών, καθώς και με τους αρτοποιούς θα κάνουν το παραδοσιακό «τσίκνισμα» με τίτλο «…και όσο αντέξουμε». Τα σημεία που επιλέχθηκαν είναι στην Οδό Ζαφειράκη στο ύψος του «Σούρα Σούπα και Καφέ», στην Οδό Θεοφίλου στο ύψος του παντοπωλείου «Μπαμίχα», στην Οδό Παναγούλη στο ύψος του βιβλιοπωλείου «Μαρνέρη», στην Οδός Χρ. Λαναρά στο ύψος του παντοπωλείου «The Deli», στην Οδό  Κων/νίδη στο  ύψος του καταστήματος  «Happy feet» και στην Οδό Δημαρχίας στο ύψος του τσιπουράδικου «Πατσίκας».

Το απόγευμα στις 18:30 ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με παιδική γιορτή από τον σύλλογο «ArtVille», ενώ η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 19:30 με τη φιλαρμονική, θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την επιμέλεια του Γιώργου Ορδουλίδη, βράβευση του καλύτερου σκίτσου στο διαγωνισμό για τον «νονό της Αποκριάς», ενώ την βραδιά θα κλείσουν οι λαογραφικοί σύλλογοι της Νάουσας, των οποίων τα μέλη στην πλατεία Καρατάσου θα στήσουν ελληνικό παραδοσιακό γλέντι, αλλά και σύγχρονη μουσική.

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου κυριαρχεί το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ενώ το διάστημα από 16-20 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις και μασκέ πάρτι που διοργανώνουν ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ κλπ.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η δράση «Μια πόλη μια γιορτή» με ξέφρενο γλέντι σε όλη τη Νάουσα, προσφορά των ιδιοκτητών καφέ, αλλά και διαφόρων καταστημάτων που στήνουν αυθόρμητα γλέντια και ψησίματα.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου κυριαρχεί και πάλι το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ενώ θα ξεκινήσει μια πατινάδα που θα ξεκινά από τη οδό Ζαφειράκη,  θα καταλήξει στην πλατεία Καρατάσου και στη συνέχεια θα στηθούν στέκια γλεντιού με χορό και σατιρικά  πειράγματα (Δημαρχείο, Πλατεία Ειρήνης, ΚΑΠΗ-4ο Δημοτικό, Δημοτικό Θέατρο, 5ο Δημοτικό Σχολείο). Στα σημεία αυτά θα βρίσκονται μέλη των λαογραφικών συλλόγων που θα συμμετέχουν στην πατινάδα, μαζί με τις ομάδες καρναβαλιστών και θα υποκινήσουν τους επισκέπτες να γλεντήσουν μαζί τους.



Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς κλείνουν με τα παραδοσιακά «Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στη Νάουσα, την Επισκοπή, το Αγγελοχώρι, το Γιαννακοχώρι και τον Στενήμαχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου